Bitcoin, politika és ideológia

2012-01-16

A bitcoin árfolyamának ingadozásai éppúgy bőséges táptalajt nyújtottak a spekulációnak az elmúlt hónapok során, mint ahogyan a rejtélyes alapító(k), a névtelen Satoshi Nakamoto kiléte is. Az egyesek által a jövő lenyomozhatatlan, digitális P2P-pénzeként beharangozott Bitcoint mások a technikailag képzett bűnözők kedvenc e-pénzeként démonizálták. A.J. Samuels Steven Levy-től igyekezett többet megtudni a kriptopénzek politikai jelentőségéről.

A.J. Samuels: Steven, te korábban is írtál már elektronikus kriptopénzekről, amelyek minden egységét egy számsor határozza mag. A ’90-es évek óta mindenféle e-pénzeket láttunk már jönni-menni: Facebook-kreditek, Second Life-kreditek, Xbox-kreditek, hogy csak néhányat említsünk. Ezekkel összevetve azonban a Bitcoint láhatólag nem csak hogy sokkal szélesebb körű használatra tervezték, de emellett komoly ideológiai-politikai töltete is van.

Steven Levy: Ahogy mondod. A Bitcoinnak nincs központi felügyelete, és semmiféle szövetségi vagy nemzetközi szabályozó testületben sem kell megbízni a használatához – amely tényező elméletben a stabilitását hivatott erősíteni. Számomra azonban még ennél is érdekesebb benne az, hogy az ember pusztán azzal is szerezhet bitcoint, ha közreműködik a rendszer védelmében és üzemeltetésében; ez ugyanis bizonyos értelemben pontosan fordítottja annak, ahogyan a mai pénzügyi rendszerünk működik. A bitcoin-“bányászathoz” mindössze annyi kell, hogy az ember a rendszerben lebonyolításra kerülő tranzakciók kriptográfiai ellenőrzésére és feldolgozására fordítsa a gépe számítókapacitást, biztosítandó így, hogy egyetlen bitcoint se használhasson fel senki soha egyszerre két különböző kifizetéshez. Valamiért az a gyanúm, hogy a Bitcoint nem is annyira valódi pénznek szánták, hanem sokkal inkább egy kísérletként vagy digitális pénzperformanszként indították útjára… de még így is igen impresszív.

AS: A közelmúltban tapasztalt árfolyamingadozásai nyilván nem mutatják olyan stabilnak a Bitcoint, mint amilyennek a hívei szeretnék láttatni.

SL: Nos, valóban nehéz elképzelni, hogyan lehetne a bitcoint felskálázni, tekintve, hogy előre rögzítették a rendszerben valaha is létrehozható összes pénz mennyiségét – ami ugye így azt jelenti, hogy hosszú távon egyre csak nőni fog az értéke.

AS: Tehát akkor mire is jó?

SL: Azt hiszem, azt abszolút egyértelművé tette a Bitcoin, hogy egyesek egyáltalán nem szeretnék, ha bárki csak úgy nyomon követhetné a tranzakcióikat. David Chong, a digitális pénz atyja a lenyomozhatatlanság korai úttörője volt, és zseniális kriptográfiai módszereket is kidolgozott ezen elképzelése megvalósítására. Meglátásom szerint igazi tragédia, hogy bár minden szükséges technológia a rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy valóban lenyomozhatatlanná tegyük a digitális pénzt, mégsem igen akarunk élni ezzel a lehetőségünkkel. Ami pedig azt jelenti, hogy így a kormányok előbb-utóbb rá fognak telepedni a digitális pénzekre, mert ugye a lenyomozhatatlanság egyben megadóztathatatlanságot is jelent…

AS: És persze ideális illegális ügyletek lebonyolításához is…

SL: Ki tudja… lehet, a rosszéletűek egy nap majd inkább World of Warcraft-kreditekkel fizetik ki egymást. No de komolyra fordítva a szót, a kriptopénzek valójában egyszerűen a pénz természetes evolúciójának soron következő állomását képviselik: mivel a mai pénzeinknek amúgy sincs már semmiféle saját, belső értéke – ellentétben például, mondjuk, a sóval -, teljesen ésszerűnek tűnik, hogy az “értéktelen” papírt egyszerűen tiszta számítógépes kódra cseréljük. Hidd el nekem, nem sokáig fog már csilingelni a zsebünk.

AS: Vettél már bármit is bitcoinért vagy fizettél már bármiért is bitcoinnal?

SL: Nem. Őszintén hiszem azonban, hogy a kriptopénzeknek nagyon is van jövőjük, bár a Bitcoint illetően nem vagyok teljesen biztos. Tudod, manapság az emberek hitelkártyával fizetik ki a kávéjukat a Starbucks-nál; ilyen viselkedéssel pedig igencsak szemcséssé válhat az ember hitelkártya-kimutatása. Személy szerint engem ez az őrületbe kergetne.

AS: Az emberek tehát feladják a névtelenségük lehetőségét cserébe azért, hogy bármikor könnyen áttekinthessék a fizetéseiket.

SL: Bízom benne, hogy nincs már túl messze az a nap, amikor nem kell majd feláldoznunk az egyiket a másikért.

Forrás: Electronic Beats Magazine

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.