Bitcoin: a szakértő válaszol

2011-07-05

Szerző: timothy

Múlt héten a Slashdot számos látogatója tehetett és tett is fel kérdéseket a Bitcoinról Amir Taakinak, a Bitcoin-szolgáltatásokat, -váltókat és magát a Bitcoint is fejlesztő Bitcoin Consultancy (hozzájuk tartozik a Britcoin.co.uk is) társalapítójának, aki aztán válaszolt is ezekre.

Elöljáróban azt mondta: “Amikor játékokat fejlesztettem, sokat gondolkodtam azon, hogy milyen eszközökkel tehetnénk könnyebbé az alkotók életét, és biztosíthatnánk az ingyenes programok fejlesztőinek a folyamatos támogatást. Ennek jegyében létrehoztam például egy olyan oldalt, ahol a fejlesztők támogatást kaphatnak a munkájukért; elvégre jómagam sem szeretek jobban semmit annál, mint ha ingyenes szoftvert fejlesztő programozók munkáját támogathatom.”

A Bitcoinnal kapcsolatban pedig még azt is, hogy: “Olyan fejlesztőkre van szükségünk, akik teljes munkaidőben foglalkoznak a rendszer folyamatos működtetésének biztosításához szükséges kérdésekkel és megoldásokkal. Célunk, hogy minél több kreatív elmét gyűjtsünk össze a közösségből, és biztosítsuk számukra a munkájukhoz szükséges háttértámogatást.”

Most pedig lássuk a kérdéseket és Taaki válaszait:

Véget ért az aranyláz?

Kérdezte: curunir

Nekem úgy tűnik, hogy az első BitCoinosok óriási előnyre tehettek szert és rengeteg BitCoint halmozhattak fel maguknak, a később érkezőknek pedig már nem lesz ilyen lehetőségük, mivel a bányászat azóta sokkal nehezebbé vált, és mivel a kitermelhető BitCoinok mennyisége is korlátozott. Igaz ez, és ha igen, akkor nem gondoljátok, hogy aláássa majd a BitCoin népszerűségét az a tényállás, hogy a nagy többség már csak nagyon nehezen juthat majd BitCoinokhoz?

Amir Taaki: Való igaz, hogy az első bitcoinosok meg lettek jutalmazva. Azt azonban nem gondolom, hogy ez bármivel is sokkolóbb lenne, mint a valós világ szokásos egyenlőtlenségei. Álszentség lenne ezen rugózni. Nem hinném, hogy valaha is felvázolt volna bárki is egy olyan működőképes, decentralizált és biztonságos digitális pénzrendszert, ahol ne következne be ugyanez a jelenség. Mindent egybevetve úgy vélem, hogy a bitcoin a maga tulajdonságai révén lényegesen gyarapítani fogja az emberek vagyonát, és különösképpen azokét, akik csak kevésből gazdálkodhatnak.

Kriptoanarchia?

Kérdezte: conner_bw

Számomra leginkább a zártsága, a deklarált maximuma és a maximum elérésének a jelenlegi kriptográfiai számítások és radikális elgondolások nyomán kialakított ütemterve teszi érdekessé a bitcoint. Láthatóan jól kigondoltatok minden részletet, és nem csak vagányságból vágtatok bele az egészbe. Netalán kriptoanarchisták vagytok, vagy valami ilyesmi?

A. T.: Igen, én magam valóban kriptoanarchista vagyok, de természetesen mindenkinek megvannak a maga politikai eszményei a csapatunkban, és igyekszünk nem ráerőltetni egymásra az eszmeiségünket. Mi több, ahogy egyre több információval és ismerettel szembesülünk és egyre tudatosabbá válunk, úgy változik idővel az eszmeiségünk is. Eszmeiségről már csak azért sem érdemes vitatkozni, mert egy hatékonyabb kereskedelmi megoldással mindannyian jól járunk, eszmeiségtől teljesen függetlenül.

Ha pedig nem, akkor ez az egész netalán csak egy újabb lufi, amit éppen most fújnak fel már a sajtóban is, hogy minél nagyobbat kaszálhassanak a spekulánsok?

A. T.: A magam részéről nem támogatom a bitcoin-spekulációt – mi több, nyíltan fel is szólalok ellene, mivel ez azt eredményezheti, hogy a bitcoinnal csak most ismerkedők valóban csak ennyit is látnak majd belőle: “egy lufit, amit éppen most fújnak fel”. Úgy gondolom azonban, hogy a tulajdonságait tekintve a bitcoin nyilvánvalóan előnyösebb, mint a kereskedelem bármely más jelenleg rendelkezésünkre álló eszköze. És bár van még mit fejleszteni rajta, még így is adaptálható mindenhez és építhető rá minden, amit csak látunk a világban magunk körül. Így tehát továbbra is megmaradnak majd az eddig is megszokott szolgáltatások (mint pl. elszámoló egyesületek, biztonság, csalásvédelem, kamatozó számlák, stb.), csak épp jóval alacsonyabbak lesznek a működtetési költségeik.

Osztrák viszonyok

Kérdezte: MyFirstNameIsPaul

Úgy vettem észre, hogy az osztrák iskola híveinek különösen nehezükre esik megbarátkozni a digitális pénz gondolatával. Leginkább azzal érvelnek, hogy a digitális pénz semmiféle saját értékkel nem rendelkezett azelőtt, hogy fizetőeszközzé vált volna, ellentétben például az ezüsttel és az arannyal. Ha azt mondom nekik, hogy a számítógépes játékok is éppúgy csak számítógépes kódból állnak, ahogyan a BitCoin is, és azokért is fizetnek az emberek, akkor azt felelik, hogy igen, de azoknál sem a kódot értékeljük, hanem a játékot. Hogyan kezelitek az ilyesféle ellenvetéseket?

A. T.: Véleményem szerint az arany nem fizetőeszköz, hanem értékőrző. Nem szeretnék úgy vásárolni kenyeret a sarki boltból, hogy forgácsokat kell farigcsálnom egy aranyrúdról, majd megvárnom, amíg ellenőrzik a súlyát, és savval is tesztelik. Az aranyat a valós világbeli tulajdonságai fedezik.

Ezzel szemben a bitcoint a maga egyedi tulajdonságai fedezik:

* Decentralizált
* Éjjel-nappal működik, az év minden napján
* Nemzetközi és határtalan
* Korlátlanul osztható
* Valódi mikrotranzakciókat tesz lehetővé, egyben új piaci lehetőségeket is nyitva ezáltal
* Új magánszféra-védelmi modellt kínál, de mégis átlátható
* Biztonságos
* Nem kell amiatt aggódnod, hogy a nagy nevek (pl. Sony – Playstation) mikor veszítik majd el az adataidat, vagy mihez kezdenek azokkal
* Gyors tranzakciók
* Nincs visszatérítés (chargeback)

Hasznos számítások?

Kérdezte: Bodhammer

Nem lehet valahogy hasznosabbá (lásd pl. a Boinc-ot) tenni a számításokat úgy, hogy a nehézségük változatlan maradjon? Jelen helyzetben nagyon nagy pazarlásnak tűnik nekem a Bitcoin futtatása.

A. T.: Az egész civilizációnk infrastruktúrája arra épül, hogy alkalmazottakat fizetünk, nagy épületeket emelünk, fizetünk a fűtésért, az áramért, a közlekedésért, az ügyvédekért, a bíróságokért és a bírókért, a rendőrökért, a kormányzati szervekért, a hadseregekért, és még sokkal több mindenért. Az talán nem pazarlás, ha fárasztó és gyakran homályos valós világbeli törvényekre hagyatkozunk, amelyek ráadásul – a matematika törvényeivel ellentétben – csak úgy halmozzák a működtetési költségeket?

Amikor a kereskedők elkezdték elfogadni a bitcoinokat, a vizsgálók (mert a “bányász” helytelen elnevezés) is láthatták, hogy a generált bitcoinjaik valóban érnek valamit. Ezért aztán a verseny is élesedni kezdett, és egyre újabb, hatékonyabb, olcsóbb és biztonságosabb megoldásokat találtak a tranzakció-ellenőrző számítások elvégzésére. Felfedezték, hogy GPU-val sokkal energiahatékonyabban végezhetik el ezeket a számításokat, mint CPU-val. Később külön szoftvereket is írtak direkt erre a célra. Egyesek szárazjéggel hűtik a gépeiket. A nem túl távoli jövőben lesznek már kifejezetten erre az ellenőrzési folyamatra tervezett, utóprogramozható integrált áramkörök is.

A bitcoin éppen azért olyan előnyös, mert természeténél fogva energiahatékony és a lehetséges minimumon tartja a pazarlást. A blokkok bejegyzéséért járó jutalom pedig gondosdkodik az egészséges versenyről és az energiaköltségek leszorításáról.

Magánszféra és okostelefonok?

Kérdezte: Dried Clexler

Van folyamatban jelenleg bármilyen, a magánszféra védelmét fokozó fejlesztés? Esett már szó “Bitcoin-mosodákról”, ahol nagy társulások cserélgetik egymás között a bitcoinjaikat, hogy így tegyék még nehezebbé a bitcoinoknak és a címeknek a valós világbeli tulajdonosukkal való összekötését. Ahhoz azonban, hogy az ilyesmi jól működhessen, még sokkal többen kellenek hozzá, és kellő biztonságossággal (elkerülendő, hogy egyesektől el se mozduljanak soha a bitcoinjaik a nagy cserebere közepette) és átláthatósággal (a felhasználó számára, hogy ne kelljen új címek generálásával vesződnie vagy azon töprengenie, hogy pontosan melyik bitcoinját is küldje hova a lehető legjobb keverés érdekében) is kell integrálni ezt a funkciót. Mikorra várhatunk valami ilyesmit? És mikor tudják majd az okostelefonok is ugyanolyan könnyen kezelni ezt, mint ahogyan a laptopok és az asztali gépek?

A. T.: Már most is működik egy bitcoin-mosoda. Egyelőre ugyan csak igen csekély forgalommal, de ha a jövőben nő majd a kereslet ez iránt, akkor minden további nélkül fel lehet majd állítani újabb hasonló, ún. keverőszolgáltatásokat is. Ezeknek a hatékony működése valóban sok résztvevőt, és ebből következően folyamatos keresletet is igényel.

Az okostelefonok pedig már most is tudják használni a bitcoint. 🙂 A parancssoros Bitcoin Androidos verziója már elkészült, a bitcoinjait pedig tárolhatja az ember egy online tárca-szolgáltatónál vagy bitcoin-váltónál is.

Elfelejtett/elvesztett bitcoinok?

Kérdezte: algorimancer

Aggaszt a bitcoinok rögzített maximuma. Tegyük fel, hogy valaki csak olyan kevés bitcoint gyűjt össze, amennyi miatt nem csak hogy nincsenek álmatlan éjszakái, de talán soha nem is használja fel őket, vagy pedig lerobban a számítógépe, és biztonsági másolata sincs. Ha jól értem, ilyen esetekben az érintett bitcoinok végleg elvesznek a rendszer számára. Így folyamatosan csökken az összesen rendelkezésre álló bitcoinok száma, a megmaradottak pedig nyilván egyre értékesebbé válnak, míg végül már annyira kevés marad csak belőlük, hogy frusztráltságukban az emberek inkább továbbállnak egy új rendszerbe és elhagyják a bitcoint. Ez a valós világbeli készpénzzel is megesik, de abból a kormány bármikor verethet vagy nyomtathat még többet. A Bitcoin rendszere kezeli egyáltalán valahogyan ezt a tényezőt?

A. T.: Bitcoinból összesen 21 millió lehet, készpénzből bármennyi. Jelenleg egy bitcoin nyolc tizedesig osztható. A bitcoin-veszteség a jövőben valóban eredményezhet ugyan egy minimális deflációt, de véleményem szerint ennek a mértéke elhanyagolható lesz. Ha azonban nagyon-nagyon hosszú távon valóban be is következhetne valamikor az az elméleti lehetőség, hogy már csak egyetlen egy darab bitcoin maradna forgalomban, a világgazdaság működtetése még akkor sem okozna gondot. Jelenleg mindössze 6 mBTC van van forgalomban.

Szélsőséges árfolyamingadozás

Kérdezte: Limerent Oil

Ugyan miért foglalkozna BÁRKI ÉPESZŰ EMBER a Bitcoinnal? A közelmúltban tapasztalt elmebeteg USD-BTC árfolyamingadozások láttán ugyan miért foglalkozna akár csak egyetlen komolyabb forgalmazó is a Bitcoinnal, ha annak a dollárban mért értéke akár 50%-kal is változhat mindössze néhány óra alatt?

A. T.: Ahogy nő a likviditás, úgy csökkennek a tranzakciós költségek. Ha már most is működne egy megfelelő elszámoló egyesület, akkor bármely forgalmazó azonnal folyósíthatná automatikusan dollárba az éppen beérkező bitcoinjait. Éppúgy, ahogy az egyszerű internetező sincs tudatában az általa használt kommunikációs protokolloknak, tartom elképzelhetőnek a jövőben a termékeiket USD-ben, EUR-ban vagy GBP-ben forgalmazó kereskedőket, akiknek az áruit a vásárlóik a saját pénznemükben vásárolják meg, viszont az utalásokat kezelő rendszer maga a Bitcoin lenne. A Bitcoin ugyanolyan szolgáltatásokat biztosítana kereskedőnek és vásárlónak is egyaránt, mint a hitelkártyák, bankok és más fizetőrendszerek, csak épp azoknál jóval olcsóbban.

Nincs infláció?

Kérdezte: Cyberax

Régóta tudvalevő, hogy valamennyi infláció nélkül elsatnyul a gazdaság. Ha a nemzetközi gazdaság átvenné a bitcoint, úgy a döntéshozók elveszítenék az ellenőrzést a pénzkészlet felett, és bár ennek meglennének a maga előnyei, hátránya még annál is több lenne. Mi több, egy nemzetközi valutaszabvány elfogadásával a kormányok a valutarátákat sem ellenőrizhetnék többé, így egy újabb gazdaságszabályozó eszköztől esnének el. Van bármilyen tervetek ennek az orvoslására? Esetleg egy, a kormányzatok irányítása alatt álló független bitcoin-‘root’ segítene?

A. T.: Ben Friedman számos írást adott közre az E pénzről, annak a jövőre gyakorolt hatásairól és a kormányok alkalmazkodási lehetőségeiről. Az igazság az, hogy a kormányoknak még így is megmarad a monopóliumuk a gazdaság számos területén, így például a részleges tartalékkal működő banki tevékenység, vagy épp a bankok kölcsönnyújtási lehetőségeit szabályozó engedélyek formájában.

Ambíciók

Kérdezte: slim

Milyen ambícióitok vannak a bitcoinnal? Azt remélitek, hogy gyakorlatilag univerzálissá válik és a sarki boltoktól az Amazonig mindenki használni fogja? Vagy megelégedtek azzal is, ha afféle párhuzamos gazdaságként fejlődik a maga kis szegmenseiben? Vagy valami más?

A. T.: Természetesen megvan a fennkölt álmom egy olyan világról, ahol az ember anélkül küldhet pénzt külföldre, hogy sok esetben akár 20+%-os részesedést is kellene fizetnie az olyan rablóknak, mint például a Western Union. Ahol az emberek anélkül gyűjthetnek pénzt PayPal-szerű szolgáltatásokkal, hogy bárki is befagyaszthatná a számlájukat. Ahol nem húzzák ki a pénzt a fejlődő országoknak a kormányukkal már amúgy is szembenálló polgárainak zsebéből is népirtó háborúk finanszírozására, ahogyan tették azt például a volt Jugoszláviában is, ahol a pénzkészlet feletti autoriter ellenőrzés segítette elő egy szörnyű háború finanszírozását és idézte elő Európa legkatasztrofálisabb hiperinflációját a II.VH. óta.

Legyen az bár egyedi valutaként, fizetőrendszerként vagy elszámoló egyesületként, de valamilyen formában mindenképp el fog terjedni a bitcoin. A mi ambíciónk az, hogy versenyezzünk a jelenlegi rendszerrel – ezáltal pedig minden olcsóbbá válhat mindenki számára. Hogy kiiktassuk a közvetítőket, demokratizáljuk a pénzt, és visszaadjuk a hatalmat az embereknek.

Nem számolnak le majd vele a kormányok?

Kérdezte: merdaccia

Világunkban a kormányok, a bankok, pénzmosási törvények és pénzintézetek irányítják a pénz mozgását és szabályozzák a pénzkészleteket. Hogyan maradhat fenn a BitCoin egy ilyen világban? A bankok és más közvetítők vagyonokat veszítenének a különböző díjaik és váltási rátáik nélkül, a kormányok vagyonokat veszítenének az adóbevételeikből, ha nem követhetik nyomon a pénz mozgását, a feketepiac pedig kiváló eszközt kapna kézhez az értékek csendes mozgatásához. Ahhoz, hogy a BitCoin elterjedhessen, néhány nagyobb forgalmazónak is el kellene kezdenie támogatni, de az előbb említett kockázatokra való tekintettel ugyan mi gátolná meg a kormányokat abban, hogy megtiltsák a BitCoin használatát a hatáskörükbe eső vállalatoknak?

A. T.: Az USA nem a világ. Ha az ő kormányuk mindenkit írógépek használatára akar kényszeríteni ott számítógépek helyett, és túlfizetésre mindenért, akkor ezt valóban meg is teheti. Az új és jobb – és kivált a forradalmi – technológiák valóban állandó fenyegetést jelentenek az elavult modellek és gyakorlatok számára. Remélem, hogy ebből nem lesz komoly küzdelem. A csapatom jelenleg is kapcsolatban áll az immár jó 30 éve működő, és a nemzetközi átutalásokat több, mint 9.000 bank számára biztosító SWIFT-tel. A haladó gondolkodásúak közül egyre többen látják a bitcoin előnyeit, de persze az is érthető, hogy az abban kevésbé járatosak hogyan gerjeszthetnek akár merő jóindulatból is félelmet, bizonytalanságot és kételyeket a bitcoin körül.

Szabályozás?

Kérdezte: molo

A bitcoinos pénzügyi szolgáltatások fejlesztésében érdekeltek nevében kérdeném, hogy hogyan kezelitek a szabályozási kérdéseket? Úgy tűnik, mintha az amerikai illetékes hivatalok nem szívelnék különösebben a jogilag elvárt minősítéssel nem rendelkező és nem is regisztrált bróker-dealereket és ügynököket. Utánajártatok az Egyesült Királyságban megkövetelt minősítéseknek? Úgy tűnik nekem, mintha az ügyvédi, könyvelői és minősítési költségek igen jelentősen megemelnék bármilyen törvényes és jogszerű szolgáltatás elindítását ezen a területen.

A. T.: A szoftverfejlesztésen túlmenően én működtetem az egyébként általam is birtokolt www.Britcoin.co.uk-t, a brit váltót. A csapatom már jó ideje tárgyal ügyvédekkel és illetékes szabályozókkal. Az ilyen jellegű szolgáltatások működtetését jelenleg sehogyan nem szabályozzák és nem is korlátozzák. És bár a nem szabályozott szektorok általában nem is nagyon törekednek arra, hogy szabályozzák őket, a bitcoinok esetében mégis úgy vélem, hogy minél hamarabb szabályozzák a használatukat, annál jobb. Ha ugyanis azok lobbiznak a szabályozása mellett, akik valóban értenek is hozzá, akkor megvan rá az esély, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki a dologból, és megmutathassuk a világnak, hogy ezt a rendszert nem az alvilágnak tervezték. Minél előbb készül el a szabályozás, annál hamarabb kaphatnak jogi védelmet a vásárlók és válnak felelősségre vonhatóvá a kereskedők. Egy szabályozott piacon elve elő sem fordulhatott volna soha az MTGoxnál tapasztalt hanyagság.

Bár a brit illetékes hivatal még semmilyen hivatalos állásfoglalást nem tett a bitcoinok kapcsán, mi a www.britcoin.co.uk-nál bízunk benne, hogy megmutathatjuk az illetékes hatóságoknak, hogy mi igenis nyilvántartjuk a tranzakcióinkat, és hogy a felhasználóink számláján lévő összegekkel az utolsó tizedesig el tudunk számolni. Így hamar eloszlathatnánk a bitcoinokat övező félelmet, bizonytalanságot és kételyeket, és annál is hamarabb élvezhetné világszerte mindenki a bitcoinok nyújtotta szabadságot és gazdagságot.

Adócsalás és sötét ügyletek

Kérdezte: slim

Bizonyos szemszögből úgy tűnik, hogy a Bitcoin egyik “előnye” éppen az, hogy a készpénzszerű tulajdonságai tálcán kínálják magukat adócsaláshoz (nem kell aggódni a be nem vallott tranzakcióik miatt), a sötét ügyletekhez (pl. drogok és prostitúció) és a pénzmosáshoz. Megítélésetek szerint ez pozitív, negatív vagy semleges tényező? Ha problémás, akkor hogyan enyhíthetőek a hatásai?

A. T.: A legtöbb új technológia egyaránt használható jó és rossz célokra is. A magam részéről természetesen nem támogatom a Bitcoin illegális célú felhasználását.

Nagyon szeretném azonban, ha egyvalamit megértenének az emberek. A Bitcoin kriminalizálása nem szüntetné meg az aköré fonódott illegális ügyleteket, sőt, ha a bitcoin-adásvétel szabályozatlanul marad, úgy az még egyenesen az ilyen ügyletekben eljárók malmára is hajtaná a vizet. A kriminalizálás csak a rendszer óriási és gyümölcsöző előnyeit és társadalmi jótéteményeit semlegesítené. Szabályozottság esetén azonban az illetékes hatóságok felkutathatják az illegális ügyletekben eljárókat és meg is büntethetik őket.

A Britcoin.co.uk valamennyi tranzakcióját feljegyzi és nyilvántartja, és az illetékes vizsgáló szerveknek szívest-örömest meg is mutatjuk a könyveinket. Kitartóan promotáljuk a váltók legalizálását és szabályozását, és elszántan lobbizunk is az ügy érdekében.

Óriási társadalmi lehetőségek rejlenek a bitcoinokban. Szomorú lenne, ha puszta tudatlanságból vagy reakciós érzületből törvényen kívülre helyeznék őket. Főleg, hogy ebben az esetben az illegális ügyletek ugyanúgy zajlanának tovább és talán még fel is virágoznának, de a jó oldalai elsorvadnának.

Már a királyok is szorgosan gyűjtötték a tőkét a háborúik finanszírozására, és ennek szükségességéről az embereket is meg kellett győzniük. A modern autoriter rezsimek is gyakran manipulálják a pénzt a népirtó háborúik finanszírozása érdekében (pl. Milosevic a ’90-es években). A bitcoin azonban demokratizálja a kormányokat.

Kvantumszámítógépek?

Kérdezte: SanityInAnarchy

Vannak terveitek a kvantumszámítógépek kezelésére, vagy az alkalmazott algoritmusok bármelyikének feltörése esetére?

A. T.: Ha valaha is feltörné valaki az SHA256-ot vagy az ECDSA-t, akkor a bitcoin pusztulásánál összehasonlíthatatlanul nagyobb horderejű ügyek miatt is főhet majd a fejünk. Gyanítom, hogy egy ilyen átállás semmiképpen sem egyik napról a másikra játszódna le, hanem csak fokozatosan – és így mindenkinek lenne is ideje hozzáigazítani az éppen aktuális rendszert az elkövetkező változásokhoz.

Az internetet nem tökéletesre tervezték. Hosszú évek alakítása, toldozása-foltozása és folyamatos fejlesztése nyomán azonban egy határozottan használható hálózattá vált. Idővel a Bitcoin is ugyanígy át fog esni a megfelelő fejlesztéseken.

(További kérdések:)

Lesz valaha is egy bitcoin-bank? Nyilván nem fogja elősegíteni a rendszer széleskörű elfogadását az a gondolat, hogy a számítógépe lerobbanása vagy ellopása esetén egyben a pénzét is elveszítheti az ember.

A. T.: A Bitcoin jelenleg még a fejlődése egy igen korai szakaszában áll. Most még csak a magja van meg annak a szoftverkötegnek, ami idővel kiépül majd eköré a pénzügyi rendszer köré. Lesznek más, a Bitcoint használó szoftverek és szolgáltatások is. Felfoghatjuk a Bitcoint úgy is, mint az eljövendő szolgáltatások automatikus elszámoló egyesületét.

A fejlődés érdekében ki kell majd bővíteni magának a Bitcoinnak a protokollját is. Ahogy egyre terebélyesedik a hálózat, és a tranzakciók mennyisége már az olyan szolgáltatásokéval fog vetekedni, mint a VISA vagy a PayPal, úgy nőnek majd egyre lehetetlenebb méretűre a blokkok is. Ahhoz pedig, hogy működhessenek olyan pehelysúlyú kliensek is, amelyeknek nem kell ezeknek a több gigabájtos blokkoknak a teljes adatmennyiségét feldolgozniuk, szükség lesz olyan új protokollparancsokra is, mint például a txmatch regex.

A Bitcoin lényege az, hogy az ember maga döntheti el, hogy milyen mértékben kívánja egy külső szolgáltatásra bízni magát. Csapatunk egyik tagja, Patrick Strateman például egy olyan tervvel állt elő, melynek keretében algoritmikus úton visszanyerhető egy tárca egy emailcím és egy jelszó segítségével. Gondolom, az első megtakarítási számlákon még igen nehézkes lesz a pénz visszaszerzése – mígnem aztán a későbbiekben már mindenki ugyanolyan lelki nyugalommal tartja majd az összes pénzét egy bizalmas szolgáltatónál, mint ahogyan teszi azt ma az emailjeivel. Ugyan hányan használnak ma saját mailszervert magáncélokra?

Mit gondolsz, melyik piacok veszik át elsőként, a legagresszívebben a Bitcoint?

Szerinted miért olyan ellenséges az amerikai kormány a Bitcoinnal szemben?

Milyen más P2P valuták állnak még fejlesztés alatt, és milyen hatással lesz az elterjedésük a bitcoinok értékére?

A. T.: Ahogy megnő a tranzakciók likviditása, úgy fognak rákapni pillanatok alatt a Bitcoin használatára az olyan egyének, akik tranzakciós költségek nélkül szeretnének utalni pénzt külföldre. A mikrofizetési lehetőségek miatt nagyon nagy az érdeklődés a csoportunk iránt a mobil szektorokból is. Afrikában az emberek jelenleg is mobilhitelt használnak valutaként határokon átívelő utalásokhoz, de ez a megoldás általában elég messze van az ideálistól.

Az amerikai kormány nem egy homogén entitás. A Bitcoinról eddig csak egy, talán épp a bankok által pénzelt szenátor tett egy olyan hamis kijelentést, miszerint az a kifejezetten a droghálózatok számára lett kifejlesztve. De állhat a háttérben egyszerű reakciós félreértés is, hasonlóan például a Yahoo Finance illetékeseihez, akik szerint a Bitcoin egy piramisjáték, amit a bankárok találtak ki. Ezért keressük minden erőnkkel a sajtó nyilvánosságát, hogy eloszlathassuk ezeket a mítoszokat.

Terminológia

Ha elkezdenénk használni a Bitcoint a mindennapi életben is, például a bevásárlóközpontokban, akkor hogyan kezeljük majd a sok tizedesjegyű értékeket? Minek nevezhetünk például egy 0,00000005 bitcoinos árat?

A. T.: A jelenleg elfogadott “szabványt” erre az SI-előtagok jelentik. 0,00000005 BTC például 5 mBTC lenne.

Itt jönnek be a képbe a szabályozók…

Hogyan változtatják meg majd az ügymeneteteket a különböző országok által életbe léptetett szabályozások? Hogyan gondoskodhattok arról, hogy ne használhassák illegális célokra a váltótokat (hogy ne zárathassanak be titeket a hatóságok)?

A. T.: Célunk (immár hónapok óta) a legális legitimáció. Ennek érdekében folyamatosan ostromoljuk is az illetékes szerveket. Bízunk benne, hogy a kormány valóban veszi majd rá a fáradságot, hogy belenézzen a könyveinkbe, és láthassa, hogy ez egy nyílt, tiszta és tisztességes piac. Ha a törvénykönyvekbe is beemelik a Bitcoin használatát, azzal pozitív jogi példát mutathatnak másoknak is, és így a vonatkozó szabályozások megalkotásában is mi kaphatjuk a főszerepet 60 éves vagy még öregebb bankárok helyett.

A váltónk mindenben megfelel a vásárlók azonosíthatóságára vonatkozó brit piaci törvényeknek, így könnyen kiszűrhetünk minden illegális tevékenységet. Részletes feljegyzéseket vezetünk a tranzakcióinkról és rendszeresen tartunk belső könyvvizsgálatot is esetlegesen eltűnt összegek után kutatva.

Végső soron az ember legális szolgáltatásokért szeretne fizetni BitCoinokkal. De kérdem én, hogyan jutunk el eddig a pontig? Miért fogadna el egy legitim üzlet egy olyan valutát, amit szinte kizárólag illegális célokra használnak? Hogyan lehet meggyőzni a mainstream üzleteket arról, hogy a BitCoinnak a net fősodrában is van létjogosultsága?

A. T.: Az illegális felhasználók egy minimális töredékét alkotják csupán a Bitcoin hálózatának, csak épp ők jelentik a legnagyobb szenzációt. Ennek láttán nem is csodálom, ha valaki azt hiszi, hogy a Bitcoint kizárólag illegális ügyletekre használják.

Vess egy pillantást a kereskedők listájára.

Üvegzseb: hány bitcoinod van jelenleg?

A. T.: 32 BTC. Volt idő, amikor 6.000 is volt, de soha nem voltam egy felhalmozó típus. Minden alkalommal, amikor megduplázódnának a bitcoinjaim (és 2.000 dollárom lenne), a vagyonom felét más ingyenes szoftvereket fejlesztőknek adományozom. Nemrégiben úgy terveztem, hogy inkább 4.000 dollárig várok, de aztán leesett az árfolyam, nekem pedig megint csak kifolyt az ujjaim közül a pénz. 🙂

Ez azonban egyáltalán nem zavar. Megvan a saját szabadszoftver-fejlesztői körünk, akik magán a Bitcoinon és más ahhoz kapcsolódó projekteken dolgoznak. Folyamatosan érkezik a támogatás, és mi is egyre fejlődünk. Célunk, hogy a fejlesztőink teljes munkaidőben dolgozhassanak a Bitcoinon, meg is fizethessük őket ezért, és mindez legyen fenntartható is egyben.

Mik a bitcoin előnyei?

Meglátásom szerint a bitcoin egyik legnagyobb baja az, hogy nagyon kevés pluszt nyújt azon túl, ami már jelenleg is a rendelkezésünkre áll. Ha online szeretnék megvásárolni valamit, úgy azt már most is megtehetem, már amennyiben nem illegális a kiszemelt áru – különböző vállalatok kínálnak erre különböző szolgáltatásokat. Ha pedig személyesen szeretnék névtelenül vásárolni, akkor készpénzt használok.

Úgy tűnik nekem, mintha a bitcoin nem lenne túl hordozható – ennek nyomán pedig felmerül bennem a kérdés, hogy tulajdonképpen milyen “szükségletet” is elégít ki? Mi olyasmit csinálok én a mindennapi életem során, amelyben a bitcoin olyan mérvű segítséget tud nyújtani nekem, hogy idővel teljesen nélkülözhetetlenné válik számomra és véglegesen rögzíti magát az életemben?

A. T.: Ha külföldre szeretnél pénzt utalni, úgy jelenleg egy igen nehéz, költséges és időigényes eljárásra kell felkészülnöd. Nemrégiben például egy lengyel banknak akartam utalni egy bizonyos összeget az angol banktól. Ez utóbbi azonban zárva volt, így várhattam hétfőig. Személyesen el kellett mennem a bankba, az ügyintéző pedig sehogyan sem tudta begépelni a lengyel áthúzott L-t a terminálján. Ezért netes ügyintézési kódot kellett kérnem, és online intézni az utalást. Három napot kellett várnom mire beléphettem a netes felületre, ami azonban nem működött. Végül hagytam a fenébe az egészet, és inkább megkértem egy barátomat, hogy vegyen nekem bitcoint, és a lengyel váltóval, a bitomattal intéztem el az utalást (mi magunk soha nem használjuk a Britcoint).

Akartam utalni pénzt a kiváló zenésznek, a Symphony of Science-nek is. 10 percen át töltögettem ki a PayPal űrlapját, begépelve minden személyes adatomat, de hiába, mert a rendszer végül nem fogadta el a kártyámat. Végül inkább rávettem a zenészt, hogy fogadjon el bitcoint; így közvetlenül neki adakozhattam, és a PayPalnek sem kellett tranzakciós díjat fizetnem.

Nemrégiben feltörték a Sony rendszerét és több millió ügyfelük adatait szivárogtatták ki. Ha az érintettek mind Bitcoint használtak volna, úgy csak azok a címek kerülhettek volna nyilvánosságra, amelyre küldték a pénzüket, de a titkos kulcsaik továbbra is biztonságban maradhattak volna náluk maguknál, így a támadó sem élhetett volna vissza azokkal.

A kereskedelem révén minden olcsóbbá válik. A Bitcoin nagyban csökkenti a különböző díjakat és működtetési költségeket. Mivel a rendszert nem törvények és emberek működtetik, hanem matematika és kriptográfia, ezért bankokban üldögélő és gombokat nyomogató alkalmazottakra sincs szükségünk.

Az eredeti összeállítás június 22-én jelent meg.

Forrás: Slashdot

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.