Bitcoin a Kínai Nagy Tűzfal mögött 1/2

2011-07-30

Szerző: Kiba

Kína egyik, szándékosan meg nem nevezett egyetemén tanít a bitcoin.org közösségének egyik tagja, Nefario, aki több cikkel is bővítette már a Bitcoin-archívumot – és akinek az az elmés ötlete támadt, hogy beemeli a tananyagába a Bitcoint amolyan “játékpénzként”, mely által a diákjai a gyakorlatban is kitapasztalhatják az üzleti élet rejtelmeit anélkül, hogy bármit is kockáztatnának, vagy bármilyen nagyobb bajba kerülnének. Így az elméleti tanulás mellett a gyakorlatban is csiszolhatják az üzleti érzéküket és az angoltudásukat is. Remek ötlet, bár persze a Bitcoin gazdasága annyira valódi, amennyire csak lehet. Tény azonban, hogy a vállalkozó szelleműek valóban kipróbálhatják ott is az üzleti elképzeléseiket, és valós időben figyelhetik meg, hogy mire hogyan reagál a piac.

Az ötletet pedig – nagyon helyesen – tett is követte. Nefariónak bőséges mennyiségben álltak rendelkezésére mit sem sejtő diákok, így hát gondosan kidolgozta a tantervét, majd nyomban neki is látott a kísérletének.

Ennek nyomán a bitcoin.org fórumának piaci topikjait rövidesen el is árasztották a termékeket és szolgáltatásokat hirdető kínai diákok – és persze egyéb topikokon is hallatták a hangjukat, érdeklődve, rimánkodva, segítséget kérve vagy épp homályos ajánlatokat kínálva. A kezdeti nehézségek után azonban rövidesen megtalálták – vagy épp kialakították – és elfoglalták a maguk piaci szegmenseit. Elsősorban az információs szolgáltatások területére szakosodtak, mivel ez bizonyult a legegyszerűbben kivitelezhetőnek.

Megpróbálták például kínai viccekkel szórakoztatni a nyugati olvasókat – akik pedig, ha jót nevettek egyiken-másikon, akkor bizonyos mennyiségű bitcoinnal jutalmazták a viccszolgáltatót. Mások fordítókként vagy épp kínai nyelvű írókként kerestek és találtak munkát. Megint mások kulturális és praktikus hétköznapi információkat kínáltak (például kínai recepteket, vagy épp információt a kínai pénzügyi szolgáltatásokról). Kínáltak csevegési lehetőséget is, bár az eziránti kereslet nem volt igazán kitapintható.

Ami a kísérlet végeredményeit illeti, a Bitcoin-tudatosság kialakítása és Nefario saját kítűzött tantervi céljainak elérése szempontjából mindenképp és abszolút sikeresnek mondható – a kínai diákok produktivitásával pedig a Bitcoin gazdasága is jól járt.

Fény derült azonban egy súlyos hibára is, melynek következtében a kísérlet eredményei nem jutottak túl a rövid távon: a kínai diákok ugyanis csak azért szálltak be a Bitcoin gazdaságába, mert ez tanulmányi kötelezettségük volt – de ezen túlmenően (esetleg a megszerzett bitcoinjaikat leszámítva) más nem motiválta őket arra, hogy a kurzusaik teljesítését követően is folytassák a már megkezdett kereskedést. Persze biztosan lesz köztük egy-két olyan is, akinek vagy felkelti az érdeklődését a rendszer és/vagy aki eleve is érdeklődött a nyugati kultúra iránt, és ők továbbra is velünk maradnak, de félévente egy-két kínai nem igazán nevezhető gazdasági növekedésnek – még akkor sem, ha egyébként közöttük akár egy bitcoin-használó belső piac is kialakulhat idővel. Ez azonban már csak azért sem túl valószínű, mert Nefario diákjai többnyire nem rendelkeznek saját, otthoni számítógéppel. Korlátozza továbbá Nefario programjának hatékonyságát a kereskedelem egyoldalúsága is: csak a diákok kínálnak árukat és szolgáltatásokat, de a Bitcoin közösségének a maradéka egyáltalán semmit sem tud felkínálni nekik.

Ezért tehát, ha ez a projekt felkelti bármely bitcoinos vállalkozó figyelmét, akkor az illető jó, ha tudja, hogy jó alaposan fel kell készülnie a kínai piacra való betörésre, és a Bitcoin kínai elterjesztésének beindítására.

Az első és talán legkönnyebben beindítható üzleti ágazat nagy valószínűséggel a kétnyelvű kulturális csere lehet, elvégre kulturális információk terén Kína és a nyugati világ is tud mit felkínálni egymásnak. Főleg angol nyelvterületen már hozzáférhetőek angolra lefordított kínai alkotások, így ezeknek már van piaca, vannak iránta érdeklődők és bejáratott fordítók is. Eztán a kérdés már csak az, hogy a kínaiak is érdeklődnek-e a külföldi kultúrák iránt, és hogy ezeknek van-e már bejáratott piaca az országban. Nagy valószínűséggel igen, de hogy ott a nyugati kultúra pontosan mely szegmenseit kedvelik és fogyasztják előszeretettel, arról sajnos nincsenek információim.

Ha azonban valóban sikerül összehoznunk egy kétoldalú kulturális cserepiacot a nagy víz mindkét oldalán, akkor Nefario soron következő diákjainak már valóban lehet rá okuk, hogy a kurzusaik teljesítését követően is folytassák a kereskedést a Bitcoin közösségével. Így hatásosabbá válhatnak Nefario erőfeszítései, valamint a Bitcoin gazdasága is jobban fejlődhet – nem is szólva arról, hogy ezáltal erősíthetjük a nemzetközi kapcsolatokat és jobban megismerhetjük és megérthetjük egymás kultúráját.

Forrás: Bitcoin Weekly

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.