Diaspora: továbbra is a szabadságért és az adatvédelemért

2011-11-20

Szerző: Lora Bentley

Nemrégiben, amikor tetőzött a felhasználói elégedetlenség a Facebook személyes adatkezelési visszaélései nyomán, sokan egyenesen “Töröld magad a Facebookról”-napot tartottak – és ezzel együtt felbukkant egy olyan új közösségi oldal is, amely kifejezetten az “anti-Facebook”-nak vallotta magát.

A new yorki egyetimsták egy csoportja által alapított Diaspora egy decentralizált közösségi háló, amely valóban teljes felügyeletet biztosít a felhasználóinak a személyes adataik és azok megosztása / nyilvánossága / láthatósága felett. Tavaly késő tavasszal kezdték a tőkfelhalmozást – kockázati befektetőktől és hétköznapi emberektől egyaránt -, majd 2010. szeptember 15-én közreadták (megnyitották) a forráskódot, és ezzel indult be valóban a projekt.

A hallgatók – Maxwell Salzberg, Daniel Grippi, Raphael Sofaer és Ilya Zhitomirskiy – a következőképpen foglalták össze a filozófiájukat a Kickstarteres bemutatkozásukban:

Hisszük, hogy az adatvédelem és a közösségi kapcsolat egyáltalán nem zárja ki egymást. A Diasporával mindenki visszafoglalhatja és újra magáénak nyilváníthatja a személyes adatait, biztonságba helyezheti a közösségi kapcsolatait és könnyen és biztonságosan oszthat meg bármit bárkivel, pontosan olyan keretek és korlátok között, ahogyan jónak látja.

Most pedig tekerjük előre a szalagot 2011. szeptemberéig: az alapítók ekkor fejezték be az általuk “a közösségi web első szakaszának” nevezett fejlesztési fázist, és megkezdték a meghívók kiküldését az alfa verzióhoz. Ennek nyomán természetesen nyomban megnőtt a közösségi aktivitás, nagyobb nyilvánosságot és egyre több adományt is kaptak a PayPal-számlájukra – egészen addig, amíg a PayPal el nem kezdte blokkolni a beérkező adományaikat. Ekkor lépett be a képbe egy bizonyos Stripe nevezetű frissen indított vállalkozás, amely addig is fogadta a nekik címzett adományokat, amíg próbáltak a végére járni a PayPal-es ügynek.

Ez viszonylag hamar sikerült is: napokon belül tudták fogadni újra a PayPal-es adományokat, de a legtöbben megtartották a Stripe-os adakozás lehetőségét – és persze a bitcoinosat is. Elvégre ez mégiscsak egy közösségi vállalkozás, mondták az alapítók, a közösségnek pedig igényei vannak, többféle lehetőséget várnak el.

Eztán egy darabig megint jól ment minden – egészen a múlt hétig, amikor is váratlanul elhalálozott a 22 éves Zhitomirskiy. Kollégái elmondása szerint “a szabadság, az adatvédelem és a nyitott net élharcosa volt. Hitte, hogy a technológia segítségével jobb hellyé tehetjük a világot”; a Diasporában való közreműködésével is pontosan ezért dolgozott.

Zhitomirskiy elkeserítően korai halála is arra emlékeztethet mindannyiunkat, hogy az élet túl rövid ahhoz, hogy bármi olyasmire fecséreljük el, amit a hátunk közepére sem kívánunk. Ahogy arra a néhai Steve Jobs is figyelmeztetett mindannyiunkat a Stanford Egyetem végzőseinek tartott beszédében 2005-ben:

Véges az időtök; ne pazaroljátok hát arra, hogy mások életét élitek a sajátotok helyett… Ne hagyjátok, hogy mások károgása elnyomja a saját belső hangotokat. És ami a legfontosabb, merjétek mindig követni a szíveteket és a megérzéseiteket.

A jelek szerint Zhitomirskiy is pontosan ezt tette, a barátai pedig azzal adóznak az emlékének, hogy helyette is dolgoznak tovább szorgosan az internet egyre nyitottabbá, szabadabbá és adatvédelmi szempontból is biztonságosabbá tételén.

Forrás: ITBusinessEdge.com

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.