Bezár a kanadai Cavirtex bitcoin tőzsde, Québec szabályozza a bitcoin ATM-ek üzemeltetését

2015-02-18
Cavirtex

Cavirtex bitcoin tozsde

A kanadai székhelyű CAVIRTEX bitcoin tőzsde tegnap bejelentette, hogy közel három és fél év aktív működés után, 2015. március végétől beszünteti szolgáltatásait. A leállás hátterében a tőzsde ellen irányuló folyamatos hackertámadások állnak, illetve az a feltételezés, hogy egy február 15-i támadás alkalmával feltörték korábbi adatbázisát, minek okán valószínűsíthető, hogy fontos biztonsági információkat és jelszavakat loptak el.

A platform jó hírnevének megőrzése érdekében úgy döntött, hogy 2015. március 20-tól beszünteti a kereskedést, mivel az esetlegesen ellopott adatok után nem tudja garantálni a hibátlan működéshez szükséges maximális biztonsági szintet. Ügyfeleit levélben értesítette a leállásról, megkérve őket a felhasználói jelszavak módosítására, illetve a bent lévő betétek kivételére. A közlemény értelmében egyetlen felhasználót sem ért anyagi kár.

Talán csak véletlen egybeesés, hogy az állítólagos hackertámadás alig két nappal azután történt, hogy a québeci pénzpiaci hatóság (Autorité des marchés financiers, AMF) bejelentette, egy új jogszabály értelmében, a jövőben minden olyan cégnek, amely a tartományban digitális valutával operáló ATM automatát, illetve kereskedői platformot üzemeltet, hivatalos működési engedéllyel kell rendelkeznie.

A működési engedélyt csak rendőrségi vizsgálat után bocsátja ki a hatóság, az engedéllyel rendelkező cégnek pedig adatrögzítési kötelezettségei lesznek, mind az ügyfelei személyazonosságát, mind a végrehajtott tranzakciókat illetően.

Korábban már írtunk arról, hogy a kanadai parlament a nyár folyamán elfogadott egy törvényjavaslatot, amelynek értelmében a digitális valutákkal operáló vállalatokat a hagyományos pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalatokhoz hasonlóan fogják szabályozni, azaz kötelezővé teszik számukra a nyilvántartások vezetését, a műveletek ellenőrzését, illetve a gyanús tranzakciók felülvizsgálatát.

A kanadai bitcoin nagykövetség (Bitcoin Embassy) jogi tanácsadója, Jillian Friedman, a montreáli LeDevoir napilapnak nyilatkozott az AMF múlt heti bejelentésével kapcsolatban.

Friedman szerint logikus lépésnek tekinthető a pénzpiaci hatóság engedélyeztetési eljárása, hiszen Kanadában egyre nagyobb teret nyernek a digitális fizetőeszközök, ugyanakkor meglepő, hogy a bejelentés még azelőtt látott napvilágot, hogy a Pénzügyi Tranzakció Jelentések Elemző Központja (FINTRAC) kiadott volna bármilyen, a bitcoin szabályozásával kapcsolatos hivatalos útmutatót.

Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a bitcoinnal operáló vállalatok működésével kapcsolatban már van hivatalos szabályozás, míg magával a kriptopénz használatával, törvényes státuszával, illetve esetleges adóvonatkozásaival kapcsolatban még nincs semmilyen hivatalos útmutató.