Beváltható kódokkal kerülik meg a nemzetközi bankrendszert a váltók

2012-03-01

"A legújabb, bemutatóra szóló eszköz"

Egyre láthatóbbá válnak a Bitcoin világában a különböző váltók által kiadott beváltható kódok. Ezek lényegében csak az őket kibocsátó váltóknál beváltható e-ajándékkártyákként működnek. A BitInstant fizetésközvetítő pedig összekapcsolja az egyes váltókat annak érdekében, hogy a kódok segítségével is lehessen tetszés szerinti összegeket átvinni az egyik váltóról a másikra.

Miért érdemes beváltható kódokat használni?

Azért, mert segítenek megoldani a pénz váltókra való felvitelének illetve azok között való mozgatásának problémáját. Az egyes váltók ügyfelei a saját számlájukon lévő pénzből hozhatnak létre egy ilyen kódot, amelynek beváltásakor a váltó azonnal átutalja a kódhoz tartozó összeget a kódot beváltó fél számlájára.

Ezek a kódok tehát elektronikusan is mozgatható, a felmutató által beváltható eszközök, amelyek így kiválóan alkalmasak adott összegeknek az egyes váltókon belüli, egyik számláról a másikra való mozgatására.

Jelenleg a kódbeváltást kínáló váltók egyike sem számít fel semennyi tranzakciós díjat a kódbeváltásért, és egyben utalja a kódhoz tartozó összeg teljes egészét.

A kódok használata igen egyszerű. Maga a kód csupán egy betűkből és számokból álló, átlagosan 30 karakter terjedelmű jelsorozat, és QR-kódok használtával mobilok között is könnyedén mozgatható.

Mely váltók kínálnak beváltható kódokat?

Ezt a rendszert elsőként az MtGox vezette be 2011 közepén, jelenleg pedig már a Crypto X Change, a Bitcoinica és a BitStamp.net is kínál ilyen lehetőséget.

Egyes váltók kínálnak BTC-ben és USD-ben jegyzett kódokat is – mindkettőnek megvannak a maga felhasználási lehetőségei. A BTC-ben jegyzett kódok a tranzakciók azonnali lebonyolítását teszik lehetővé – ellentétben a ténylegesen a Bitcoin hálózatában lezajló tranzakciókkal, melyek a megerősítések miatt akár egy óráig is eltarthatnak. Ez pedig talán magyarázatot ad arra is, hogy miért kezdték egyes kereskedők elfogadni a különböző váltók beváltható kódjait is alternatív fizetési módként.

Váltóközi utalások

A Bitcoinica más váltók USD-s kódjait is elfogadja. Ha például valaki szeretne USD-t utalni a Crypto X Change-ről a Bitcoinicára, úgy ezt lebonyolíthatná a BitInstanton keresztül is. A kisebb összegű (értsd: 1.000$ alatti) tranzakciók esetében a BitInstant díja lényegesen alacsonyabb a banki utalások díjainál.

A beváltható kódok használatával a bitcoinosok sok esetben teljesen meg is kerülhetik a nemzetközi bankhálózatot, és csak belföldi (BitInstanton keresztül, a váltók közvetítésével lebonyolított) utalásokkal intézhetik az ügyeiket.

A BitInstant emellett segít a beváltható kódok gyors megszerzésében is. Az USA közel tucatnyi legnagyobb bankjaiban lehet készpénzes befizetéssel is vásárolni beváltható kódot bármely, a BitInstanttal együttműködő váltótól. Mi több, a BitInstant rövidesen bevezet további készpénzes befizetési és azonnali online fizetési lehetőségeket is nem csak az USÁban, de európai bankoknál is.

Kockázatok

Megvannak azonban a veszélyei a beváltható kódoknak is. Mivel ezek nem névre szólóak, ezért bárki fel is használhatja őket, aki ismeri a kódot.

Egyes kereskedők például rutinszerűen küldik és fogadják a beváltható kódokat az üzletfeleiknek/-től fizetési eljárásként. Ha azonban egy kiberbűnöző rácsatlakozik az érintettek hálózati forgalmára, úgy máris megszerezheti a mailben és más nem biztonságos csatornákon keresztül elküldött kódot, majd pedig nyomban be is válthatja azokat, sok esetben teljesen névtelenül.

További kockázatot jelent az is, hogy az ilyen szolgáltatásokat kínáló váltók egyike sincs bejegyezve pénzszolgáltató üzletként az USÁban. Saját állítása szerint a BitInstantnak erre nincs is szüksége, mivel nem ők bocsátják ki és nem is ők tárolják a kódok által képviselt értéket.

Fennáll továbbá az a kockázat is, hogy a kódot kibocsátó váltó esetleg nem rendelkezik ténylegesen annyi tőkével, amennyit a kód képvisel. Mivel azonban ezeket a kódokat jelenleg általában nem használják értékmegőrzés céljára, ezért a hozzájuk kapcsolt összegek jó eséllyel mindig csak egy-egy adott tranzakció költségeit fedezik, amelyek pedig feltehetőleg csak egy elég csekély hányadát teszik ki az egyes váltók tőketartalékainak.

Ez legális?

Az USÁban az 1982-es méltányos adózási és fiskális felelősségvállalási törvény hatályba lépése óta nem bocsátanak ki bemutatóra szóló kötvényeket.

Vannak azonban más bemutatóra szóló eszközök, amelyek mindmáig használatban vannak. Ilyenek például a lottószelvények nem csak az USA szinte minden államában, de világszerte is szinte mindenütt. De hasonló a helyzet a rögzített értékű, előre fizetett kártyákkal is, amelyeken például egy lekaparható felület alatt rejthetik el a beváltható kódot.

A Green Dot MoneyPakje és a WalMart Money Cardja szintén hasonló jellegű, bár ezeket alapvetően nem pénzátutalási módszernek szánják, hanem arra való lehetőségnek, hogy a kártyák megvásárlója egy másik saját egyenlegét tölthesse fel azokkal.

Hosszú táv

A Bitcoin rendszerének decentralizált architektúrájával ellentétben a bitcoin-váltók nagyon is centralizált, egyetlen telefonhívással lekapcsolható entitások. Ennek megfelelően a váltók látszólag igyekeznek is megfelelni a szabályozásoknak – így például a pénzmosásellenes reguláknak. Hasonlóan ahhoz, ahogyan jó másfél évtizeden keresztül virágozhatott a nemzetközi szinten is felhasználható, rögzített értékű eszközök, így például az előre fizetett bank- avagy bankautomata-kártyák piaca, mielőtt komolyabb szabályozásokat léptettek volna érvénybe azokra vonatkozólag, okkal feltételezhető, hogy a beváltható kódoknak is van még egy kis nekifutási idejük, mielőtt rájuk is felfigyelnének az illetékes szabályozók.

A bitcoinosok pedig időközben, a pénzügyi innovációnak köszönhetően már majdnem elérték a leggyorsabb globális pénzátutaló rendszerek szintjét – anélkül, hogy viselniük kellene az ilyen rendszerekkel hagyományosan együtt járó súlyos díjtételek terheit.

Forrás: Bitcoin Money

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.