A PayPal, a Regretsy és a Bitcoin100

2011-12-07

Szerző: GoWest

Ha netalán lemaradtál volna a legújabb felzúdulásról, akkor íme a Regretsy története:

Szerző: Helen Killer

Amint tudjátok, mi itt a Regretsy közösségében ünnepi ajándékokra gyűjtünk gyermekeknek. Nagyon sok szálat megmozgattunk az ügy érdekében, és beindítottunk egy óriás ajándékcsere-programot, melynek keretein belül több, mint 200 gyermeknek vehettetek ajándékot.

Olyan sok pénz sikerült összegyűjtenünk, hogy már nem csak játékokat tudtunk volna küldeni a családoknak, hanem tényleges pénzt is. Reméltük, hogy a pénzbeli adomány segítségével az ünnepi ebédjüket vagy vacsorájukat is még különlegesebbé tehetik majd – vagy legalább kifizethetnek belőle egy már nagyon sürgető számlát.

A PAYPAL LEKAPCSOLTA

Sajnos azonban elkövettük azt a hibát, hogy a PayPal “Donate” (= adakozz) gombját használtuk, mivel azt állításuk szerint kizárólag nonprofit szervezetek használhatják. Befagyasztották az egyenlegünket – ugyanazt, amelyikből a Zazzle sürgősségi ajándékokat is finanszíroztuk. Felháborító eljárás! Pénz nélkül hogyan küldjük el az ajándékokat a címzetteknek?

Így hát úgy döntöttem, más megközelítéssel próbálkozom: mivel az ajándékokat már megvoltak, gondoltam, felkínálom őket eladásra az oldalon, ahogy tenné azt bármelyik másik forgalmazó is. Akkor aztán ki-ki megvehetné azt, amelyiket akarja, mi pedig elküldenénk azt annak, akinek szánják, éppúgy, mint bármelyik másik forgalmazó is.

A PAYPAL EZT IS LEKAPCSOLTA

A PayPal egy hihetetlenül leereszkedő képviselőjével folytatott eszmecserét követően úgy döntöttek, hogy vissza kell váltanom minden fel nem dolgozott vételt és ajándékozást. Aki tehát nem kapta vissza a pénzét, azét még sikerült azelőtt felhasználnunk az eredeti szándéknak megfelelően, mielőtt a PayPal nekilátott volna, hogy megakadályozzon minket a gyerekek karácsonyi megajándékozásában. Ez tényleg az egyik lehető legbölcsebb lépés, amit csak tehet egy vállalat.

Íme pár gyöngyszem az eszmecserénkből:

CSAK MACSKÁKON SEGÍTHETSZ

PAYPAL: A Donate gombot csak nonprofit-szervezetek használhatják.

ÉN: Ez nem igaz. Világosan itt áll a Donate-gomb felhasználási feltételeit taglaló PDF-ben, hogy “jó ügyekhez” is használható.

PAYPAL: Én nem láttam azt a PDF-et. És különben is, amit ti csináltok, az nem jó ügy, hanem jótékonykodás.

ÉN: És mi a különbség a kettő között?

PAYPAL: Gyűjthettek pénzt például egy beteg macska meggyógyítására, de szegény embereknek nem.

INDÍTS EGY ÚJ WEBOLDALT

ÉN: Az a baj, hogy már megvettem ezeket a játékokat, így most olyan helyzetbe kerültem, mint bármelyik kereskedő: van egy raktárkészletem, amit el kell adnom. Miért nem adhatom el őket ajándékokként, mint bármelyik másik forgalmazó?

PAYPAL: Nem gondolod, hogy gyanús lenne, ha ugyanazok az emberek vennék meg újra a holmikat?

ÉN: Miért lenne? Az én vásárlóim!

PAYPAL: Ha ezt akarod, akkor ahhoz egy új weboldalt kell indítanod.

ÉN: Mi? Miért kellene új weboldalt indítanom?

PAYPAL: Nem fogok vitatkozni veled.

NYOMON KÖVETJÜK A SZÁLLÍTMÁNYAIDAT

PAYPAL: Csak akkor adhatod el ezeket a holmikat ajándékokként, ha közvetlenül a megvásárlóikhoz küldöd el őket. Mi pedig nyomon fogjuk követni a szállítmányaidat, hogy meggyőződjünk róla, hogy tényleg hozzájuk kerültek.

ÉN: Ez diszkrimináció! Más forgalmazókat nem kényszerítetek arra, hogy közvetlenül a vásrálóikhoz küldjék az ajándékokat, főleg nem karácsonykor.

PAYPAL: Egy nonprofit-szervezeten kívül senki más nem küldene ajándékokat másoknak a vásárlói nevében.

ÉN: Akkor mi a helyzet az Amazonnal?

PAYPAL: Tudjuk, mit csinálsz, és nem játszunk tovább veled.

EZT NEM ÚSZOD MEG SZÁRAZON

PAYPAL: Azt mondod, hogy ajándékként árusítod ezeket a holmikat, de sehol nem esik szó arról, hogy pontosan mik is ezek az ajándékok.

ÉN: Ősidők óta árulnak mindenfelé zsákbamacskát. Vannak olyan oldalak is, ahol külön opcióként szerepel a “választunk helyetted”.

PAYPAL: A te oldaladon sehol nem szerepel ilyesféle kiírás.

ÉN: Ez a baj? Elég lenne annyi, ha kiírnám, hogy zsákbamacska?

PAYPAL: Nem fogsz kimászni ebből. Elkéstél. Tudjuk, mivel próbálkozol, és nem fogjuk hagyni, hogy megtedd.

ÉN: Dehát több száz különböző ajándék van itt! Szerinted ésszerű megoldás lenne egy olyan legördülő menü kihelyezése, ami több száz különböző ajándékot sorol fel, és komplett raktárnyilvántartást készíteni minden egyes tételről? Hogy amint az egyik elkel, úgy rögtön az “ELFOGYOTT” jelenjen meg a helyén, a vásárlónak pedig egyenként kelljen végigbogarásznia a tételeket, hogy találjon egy olyan ajándékot, ami még van raktáron?

PAYPAL: Igen, szerintem ez nagyon is ésszerű lenne.

Na itt dobtam el az agyamat.

Követeltem, hogy beszélhessek egy felettesével, mire azt a választ kaptam, hogy egyetlen felettese sem fog beszélni velem, mert az ő szintjén soha senki nem telefonál, és csak segíteni akarnak nekem.

Amikor afelől érdeklődtem, hogyan törölhetem a fiókomat, azt mondta, hogy vissza kell váltanom mindent és írnom egy levelet, amiben kifejtem, hogy megértettem, hogy ROSSZAT CSELEKEDTEM, ÉS SOHA TÖBBET NEM CSINÁLOK ILYET ÚJRA, majd kérek engedélyt a fiókom törlésére.

Majd a nyomaték kedvéért befagyasztották a személyes számlámat is, amely a(z e-)könyveladásokból és minden másból származó bevételeimet is tartalmazta, és fél éven át fognak ülni azon a pénzen.

Összefoglalva tehát:

* Engedélyezték a Donate gomb használatát, és lefölözték maguknak minden egyes adomány egy részét.

* Visszafizettették velem az adományokat, és újra lefölözték maguknak a visszatérített adományok egy részét.

* Engedélyezték a Buy Now (= vásárlás) gomb használatát az ajándékok egyenkénti eladásához, és az értük fizetett összegekből is részesültek.

* Visszafizettették velem a vásárlásokat és újra részesültek a visszatérített fizetésekből.

* Feldolgozták a játékvásárlásokat, és ezért is begyűjtötték a díjaikat.

Vagyis egy egész vagyont kerestek azzal, hogy konkrétan nem csináltak egyáltalán semmit, csak engem kényszerítettek rá arra, hogy kézileg utaljak vissza több ezer kétdolláros adományt, fizetést és hozzájárulást.

A játékok megvásárlását és kiszállítását el tudtam intézni, így a dolognak ez a része végülis beindult, a Télapó leveleivel együtt (a legtöbb időben meg is érkezett a címzetthez).

Pénzbeli ajándékot azonban sajnos nem tudtam küldeni a családoknak, mivel mindent befagyasztottak, ami nem került felhasználásra vagy továbbadományozásra, így nincs miből intézni ezt a fajta ajándékozást.

BOLDOG KARÁCSONYT!

Szeretnéd elmondani a PayPalnek, hogy mi a véleményed erről az ügyről? Itt van minden PayPales illetékes minden elérhetősége, amit csak elő tudott ásni a The Consumerist.

Forrás: Regretsy

Röviden tehát, a PayPalnek nem tetszett az a mód, ahogyan a Regretsy felhasználta a Donate gombot a karácsonyi ajándékozási kampányához, ezért egyszerűen ráült az összegyűjtött pénzre – ennek nyomán pedig a net valósággal felrobbant, ezernél is több kommenttel és tizenegyezernél is több Reddit-felszavazással.

Eközben a Bitcoin közösségében több ezren igyekeztek minden erejükkel visszatartani a kollektív “megmondtuk”-jukat. Elvégre Bitcoin-felhasználókként éppen eléggé hozzászoktunk már a PayPal indiszkrécióját taglaló történetekhez – kicsit ahhoz hasonlóan, mint amikor ha vesz az ember egy bizonyos típusú autót, akkor hirtelenjében úgy tűnik neki, mintha körülötte mindenki más is ugyanolyat használna.

A Reddites kommentek között azonban mindenekelőtt a túláradó rezignáltság keltette fel a figyelmemet:

“Tagadhatatlan, hogy a PayPal igen erős helyzetben van. Rengetegen használják őket, rengeteg webes boltba vannak beépülve. Ahhoz tehát, hogy bármi is leválthassa őket, tényleg egetrengető előnyöket kell kínálnia velük szemben. És még ha ez adott, akkor is ott a kérdés, hogy hogyan lehetne azt elterjeszteni a már mindenhova beékelődött PayPal ellenében? Lehetséges lenne ez egyáltalán, még akár a lehető legjobb marketinggel is?”

“Egyáltalán nem fogják zavartatni magukat. Gyakorlatilag monopolhelyzetben vannak. Megtehetik, hogy magasról tesznek a rossz sajtóra és a felháborodott ügyfelekre.”

“Nem lehet elégszer elmondani, hogy a PayPal nem egy bank, és nem is egy szabályozott szolgáltatás. A PayPal bármikor és bármilyen indokkal dönthet úgy, hogy elveszi a pénzedet és nem adja vissza, te pedig egyáltalán semmit nem tehetsz ez ellen. Pusztán kényelmi okokból nekem is van ugyan egy PayPal-fiókom, de épp ezért nem tartok benne soha egyetlen centet sem a feltétlenül szükségesnél csak egy másodperccel is tovább. Eladott holmik kifizetésének fogadására nem használom, mert bármiféle bizonyíték nélkül is bármikor kedvükre visszafordíthatják bármelyik fizetést akár hónapokkal később is, és mivel még mindig egy szabályozatlan szolgáltatóról beszélünk, amelyik azt csinál, amit akar, ezért ebben az esetben is cseszheti az ember és továbbra sem tud érdemben fellépni velük szemben.

Őszintén szólva, komolyan meglep, hogy itt vagyunk 2011-ben, és még mindig nincs egyetlen szabályozott, biztosított, senkivel nem-kicsesző lehetőségünk sem a zökkenő- és kockázatmentes pénzküldésre (vagy legalábbis egyetlen egy olyan sem, amelyik már befutott volna, és elég széles körben elfogadott lenne ahhoz, hogy ténylegesen hasznát is vehesse az ember). Úgyhogy a jelek szerint még számos további emberrel is ki kell csesznie a PayPalnek ahhoz, hogy végre történjen valami.”

“Kerestem a PayPal alternatíváját, ezért a MoneyBookers-nél nyitottam magamnak egy fiókot, de sajnos összességében még rosszabbul jártam velük, mint a PayPallel. Legalábbis az én pénzemet ugyanis még nem fagyasztotta be a PayPal, de a MoneyBookers már igen. A felhasználói felületükön is nehéz volt eligazodni, lassú az ügyfélszolgálatuk, a díjaik pedig még magasabbak, mint a PayPaléi… ezért egyszerűen hagytam őket a fenébe, és morgolódva beletörődtem, hogy csak a PayPal maradt.”

“Monopóliumuk van, ennyi. Bármikor megmondhatják bárkinek, hogy mit dugjon fel magának hova. Mikor láttatok utoljára egy közvetlen marketing- vagy PR-fogást a PayPal részéről? Ők az egyetlenek, és ezt pontosan tudják is. Vagy az ő szabályaik szerint játszol, vagy egyáltalán sehogyan.”

“A PayPal egy rettenetes és szörnyűséges vállalat, és végtelenül dühít, hogy mégis kénytelen vagyok már szinte minden egyes netes tranzakciómat rajtuk keresztül intézni.

“Van egy olyan érzésem, hogy egyszerűen túl nagy már a felhasználói bázisuk ahhoz, hogy megérezzék az ilyesféle botrányok következményeit. Ha egyszer ők kezelik a pénzedet, nemigen tehetsz mást, mint hogy beletörődsz a dolgaikba.”

“Egyetlen vállalat sem fenyegetheti meg őket azzal, hogy hátat fordít nekik, mivel ezzel csak saját maguk alatt vágnák a fát, elvágva magukat a saját vásárlóiktól/adakozóiktól. A PayPalnek pedig így is éppen elég baja van a csalásokkal, ezért maximális gyanakvással kezelik a Donate gomb használatát, a panaszokat pedig lényegében elengedik a fülük mellett.”

És itt jön be a képbe a Bitcoin100. E kezdeményezés célja előbb száz, aztán persze még több olyan Bitcoin-felhasználó összegyűjtése, akik hajlandóak felajánlani legalább egy Bitcoint minden olyan jótékonysági szervezet javára, amelyik hajlandó bitcoinos adakozási lehetőséggel is bővíteni az oldalát. Már hatvannál is többen szerepelnek a listán – köztük én is -, akik közül többen hajlandóak 2, 5 vagy akár 10 BTC-t is felajánlani szervezetenként. Csak bátorítani tudok mindenkit a csatlakozásra!

A Bitcoin100 első célpontja természetesen a Regretsy lesz. Abban a pillanatban, amint úgy döntenek, hogy hajlandóak elfogadni bitcoint, máris többszáz dollár értékű bitcoin-adományt kapnak, amit nyomban átválthatnak dollárra, és végre elfelejthetik a PayPal zsarnokoskodását. A Bitcoin100 célja, hogy megmutassa, milyen egyszerű, fájdalommentes, és persze teljességgel ingyenes is a bitcoin-elfogadás.

Nyilvánvaló, hogy az internet kétségbeesetten keresi a PayPal alternatíváját – és rá is fog találni a Bitcoinban. Talán nem ma és nem is holnap, de idővel mindenképp. Ez az újabb eset is jól mutatja, hogy az igény adott, a Bitcoin pedig készen áll rá, hogy kielégítse azt.

Forrás: Bitcoin Trader

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.