A következő Bitcoin Core verzió okosabban fogja meghatározni a tranzakciós díjakat

2014-07-08

új core

A jelenlegi állás szerint a tranzakciós díjak működési elve a következő: a kliensprogram felméri az elindítani kívánt tranzakciót, és megállapítja, hogy szükség van-e tranzakciós díjra az elküldéséhez. Amennyiben igen, úgy kiszámolja annak a minimális értékét, illetve nem is engedi elküldeni anélkül.

A tranzakciókat egyrészt aszerint rangsorolja a rendszer, hogy mennyi megerősítéssel rendelkeznek a belefoglalt bitcoinok, másrészt hogy mennyi BTC-t és adatmennyiséget tartalmaznak. A több BTC magasabb, míg a több adat alacsonyabb prioritást jelent. Díjjal együtt lényegesen nagyobb az esélye a tranzakció gyorsabb feldolgozásának, illetve az általános minimumnál magasabb összegű felajánlás az általánosnál jóval gyorsabb feldolgozást is biztosít.

Az újdonság, hogy a tegnapi nap folyamán egy friss bejegyzést olvashattunk a Bitcoin Foundation hivatalos blogján. A bejegyzés, amelyet Gavin Andresen, az alapítvány tudományos főmunkatársa posztolt, nagyjából arról szól, hogy a Bitcoin Core következő verziójában meg akarják változtatni a tranzakciók költségeinek számítási módját. Ezek szerint a program rugalmasan fogja meghatározni az egyes tranzakciók költségeit úgy, hogy a tranzakciók hamar megerősítődhessenek.

Az új core verzió a tranzakció megerősítésének az idejét venné alapul a díjszámításhoz, vagyis ennek az adatnak a felhasználásával becsülné meg az adott tranzakció költségeit, illetve adott esetben a megfelelő prioritását az ingyenességhez.

Andresen a következőket írja:

Egy új beállítási opció által (txconfirmtarget) meghatározható lesz, hogy milyen gyorsan nyerjen megerősítést egy tranzakció. Az alapértelmezett érték 1 lesz, amely azt fogja jelenteni, hogy akkora tranzakciós díjjal szeretném küldeni a tranzakciót, hogy az nagy valószínűséggel bekerülhessen a következő blokkba. Amennyiben 6-ra állítom ezt az értéket, akkor átlagosan 6 blokk múlva fogja megkapni a tranzakció az első megerősítését.

Andresen nem látja indokoltnak az alacsony és fix összegű díjszabási rendszer kidolgozását, mivel azt sem a bányászok hozzáállása, sem a bitcoin folyamatosan bővülő közössége nem igényeli. Véleménye szerint a tranzakciós díjak egészen addig emelkedni fognak, amíg a „nagyobb blokkméret miatti hosszabb hálózati propagációs idő” problémáját meg nem oldják a fejlesztők. A probléma megoldásához csak pár okos fejlesztő munkájára van szükség, így mindez csak idő kérdése.