A kínai állami televízió egyik műsorában a Bitcoint ostorozták.

2014-01-15

A Kínai Központi Televízió (állami televízióadó) kereskedelmi csatornáját (CCTV2) részrehajlással vádolják, mivel egy, a napokban sugárzott műsorában rossz fényben tüntette fel a Bitcoint és kínai felhasználóit.

A dokumentumfilmben, amit „Gyalázatos Bitcoin” címmel vetítettek, négy felhasználót mutatnak be, illetve az őket ért csapásokat, miután a kínai jegybank először a bankoknak, majd az ország fizetési szolgáltatóinak is megtiltotta, hogy a Bitcoin tőzsdék számára fizetéseket teljesítsenek.

Noha a filmben bemutatott személyek viszonylag jól reprezentálják a kínai Bitcoin felhasználókat  ̶  van közöttük egy kereskedő, egy bányászgép árusító, egy váltással foglalkozó üzletember és egy pár, akik Bitcoinról szóló internetes videóműsor házigazdái  ̶ , mégis maga a film tele van olyan negatív sugallatokkal, amelyek a Bitcoint a piramisjátékhoz, vagy a 17. századi holland tulipánmániához hasonlítják.

Összességében, a fél órás film inkább egy laikus, részrehajló szerkesztői munkának tűnik, ami csak olyan emberekre fókuszál, akiket anyagi veszteség ért Bitcoin befektetéseik miatt.

A Bitcoin csapások sorozata

A dokumentumfilm a 19 éves Wang Yizhou történetével kezdődik, aki tavaly novemberében fedezte fel a Bitcoint. Miután a teljes megtakarítását, nagyjából 60000 yüant (9919 dollár) Bitcoinba fektette, pórul járt a december 17-i árfolyamzuhanást követően. Amikor az árfolyam elérte a legalacsonyabb pontját, Wang rövid gondolkodás után úgy döntött végleg megszakítja befektetéseit. Elmondása alapján ismeretségi körében is azok vannak többségben, akiket anyagi veszteség ért Bitcoin befektetéseik miatt.

Ezután Xu Mingxing beszámolója következik a kínai Bitcoin váltótól, az OKCoin-tól. Mingxing egy ismerőse történetét mondja el, akinek a 100000 jüannyi (16520 dollárt) befektetése felét elvesztette az árfolyam ingadozása miatt.

A harmadik személy, Zhang Fei, eredetileg a Taobao online piactéren kereskedett, és egy jól működő online kozmetikai céget vezetett. Zhangot a Bitcoin bányászáshoz szükséges hardver árusításának magas haszonkulcsa csábította, és úgy döntött inkább erre fókuszálja tevékenységét. Azonban egy rövid eufória után a nagyszámú termék visszatérítések miatt felhagyott az üzlettel. A napokban a Taobao megtiltotta a Bitcoin adásvételét és a BTC bányászásra írt szoftverek, illetve az erre a célra készített hardverek értékesítését is.

Jin Yangyang és Guo Hongcai egy kedvelt Bitcoin műsort működtetnek, és arról adnak tanúbizonyságot, hogyan könyörögnek segítségért az emberek, akiknek csak kevés vigaszt tudtak nyújtani.

Reakciók

A dokumentumfilmnek, amelyet január 11-én este vetítettek, azonnal volt visszahatása a Bitcoin tulajdonosok körében, beleértve Jin-t és Guo-t is. Legutolsó feltöltött videójukban arról tesznek panaszt, hogy a sugárzott műsorban csak pár percet közöltek a velük készített két órás interjúból, és hogy a csatorna inkább a saját szemszögéből mutatta be párbeszédet, mintsem az övéjükből. Miután a műsor adásba került, a pár rengeteg negatív visszajelzést és  sértegetést kapott dühös Bitcoin felhasználóktól, akik úgy érzik nem megfelelően képviselték őket. Az adásba került film után a pár úgy érzi, hogy a televíziós csatorna kihasználta és becsapta őket.

A műsor hatására ugyancsak találgatások keltek lábra, hogy mindez, akár egy későbbi kormányzati beavatkozás előjele is lehetett.

Noha a film egy nyomasztóan negatív képet festett le, egy reménysugárnak mégis sikerült átragyognia, ráadásul egy nem várt személytől, a befektetését elvesztő, 19 éves Wang Yizhou-tól, akiben a remény továbbra is él:

„Egykor senki sem hitte, hogy lesznek repülőgépek, de aztán mégis lettek. A bitcoinnal is ugyanez a helyzet egy nagy ugrást, forradalmi változást jelent, ahogy egykor a repülőgépek is”

Szerző: Eric Mu

Forrás: Coindesk

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.