A holland ABN Amro bank teszteli a bitcoint

2014-06-19

AMSTERDAM ZUIDAS KANTOREN

A Coincourant.nl egyik rövid blogbejegyzése szerint a holland ABN Amro bank a bitcoint, illetve a digitális fizetőeszközöket teszteli.
A kiszivárgott információ feltételezhetően az állami tulajdonú bank úgynevezett „innovációs menedzserétől”, Menno van Leeuwen-től származik. Leeuwen szerint nem lenne bölcs dolog a bank részéről, ha elzárkózna a technológiai fejlesztésektől, és a jelenlegi kísérletezés voltaképpen egyfajta felkészülés a változásra, pontosabban a pénzügyi szektorban bekövetkező esetleges változásokra.

„A bankoknak szembe kell nézniük külső versenytársaikkal, akik új dolgokat fejlesztenek,” mondta az innovációs menedzser. „Akik erre nem hajlandóak, azokat még érhetik kellemetlen meglepetések”.

A részletek nem nyilvánosak

Annyi nyilvános, hogy az ABN Amro várhatóan három hónapig fogja tesztelni a bitcoint. Hogy pontosan hogyan is fogja tesztelni a bank a kriptopénzt, illetve, hogy pontosan mit és hogyan fog tesztelni a kriptopénzzel kapcsolatban, az már nem nyilvános, de ebben igazából semmi meglepő sincs.
Az sem valószínű, hogy bármi egyéb információt kiagyalhatunk a dologról, hiszen a bankok megrögzött titoktartók, különösen azzal kapcsolatban, hogy mi zajlik falaik között, és az sem jellemző, hogy nyilatkoznának bármi olyan eseményről, amely még folyamatban van.

Egyre nagyobb a digitális fizetőeszközre irányuló figyelem

A holland ABN Amro nem az egyetlen bank, amely mérsékelt érdeklődést mutat a bitcoin és a digitális valuták iránt.
A múlt héten írtunk róla, hogy az észt LHV bank is foglalkozik a témával, pontosabban felkért egy virtuális pénz szakértőt, hogy segítsen a banknak az új fizetési eljárás minél alaposabb megismerésében, és a HSBC is egy megfelelő szakértelemmel rendelkező, belső bitcoin szakértőt keres.
Ez csak két példa a közelmúltból, így talán nem alaptalan a feltételezés, hogy ennél jóval több intézményt foglalkoztat a dolog, csak éppen nem beszélnek róla.

Szerző: Eric Calouro
Forrás: NewsBTC