A finn nemzeti tévé szeptembertől digitálisan sugározza a bitcoin blokkláncot

2014-07-14

A napokban érdekes híreket hallhattunk Finnországból: A FIMKrypto partnerségi megállapodást kötött a szintén finn szoftvergyártó vállalattal, a Koodilehto-val, hogy közösen indítsák útjára a világ első olyan fejlesztési projektjét, amelynek célja a kriptopénz tranzakcióknak a nemzeti TV hálózaton keresztül történő sugárzása.

A projekt neve Kryptoradio, és célkitűzése nem egyéb, mint a bitcoin (illetve a FIMKrypto) blokkláncnak a finn nemzeti televízió hálózatán keresztüli valós idejű sugárzása. Amennyiben sikerrel jár a fejlesztés, úgy gyakorlatilag bárki, aki rendelkezik egy egyszerű digitális tévé dekóderrel, illetve a megfelelő szoftverrel, valós időben, internetes csatlakozás nélkül fogadhatja a P2P hálózat tranzakcióit.

A partnerségi megállapodás magában foglalja a finn nemzeti televízió, a Digita közreműködését is. A Digita földi sugárzása Finnország 95 %-át fedi le, amely több mint 5 millió felhasználót jelent. Amennyiben sikeresnek bizonyul a finnországi projekt, úgy a technológia gyakorlatilag a világ bármely országára kiterjeszthető lesz, hiszen a digitális földfelszíni videó adás egy globális szabványcsalád része.

250px-Digital_broadcast_standards.svg

Mindez a térképen: kék színnel látható a digitális földszíni videó adás (DVB-T) lefedesstsége

A finn technológia tehát jelentősen elősegíthetné a bitcoin valóban széleskörű elterjedését, különösen azokban az országokban ahol egyelőre csekély az internet lefedettség (például Afrika).

A finnországi kísérleti sugárzás szeptember 1-én kezdődik meg, és várhatóan két hónapig fog tartani, míg a projekt kereskedelmi fázisa ez év végére várható. A kísérleti fázisban a program bárki számára ingyenesen hozzáférhető lesz, illetve bárki csatlakozhat a program építéséhez, fejlesztéséhez.
A FIMKrypto a kísérleti fázis után is törekedni fog a digitális sugárzás folytatására, de tájékoztatásuk szerint, ennek a havi költsége körülbelül 2000 euró lesz. Tehát továbbra is számítanak partnerekre, akik a projekthez szeretnének csatlakozni.