A Bitstamp zárolja a hitelesítetlen számlákat

2014-10-17
Bitstamp-Logo-Green-LG-WD

Bitstamp

Az egyik legnagyobb bitcoin tőzsde, a Bitstamp arra figyelmezteti ügyfeleit, hogy a cégnél vezetett hitelesítetlen folyószámlákat zárolni fogják, amennyiben a számlatulajdonos az elkövetkező 28 napban sem végzi el a szükséges hitelesítési eljárást.

A tőzsde weblapján olvasható közleményből megtudhatjuk, hogy a cég még tavaly szeptemberben változtatta meg biztonsági szabályzatát. A változtatás után minden számlatulajdonost arra kértek, hogy újra végezze el a folyószámlája hitelesítési eljárását. A tegnapi közlemény értelmében, azon felhasználók, akik mindezt még nem tették meg, illetve az elkövetkező 28 napban sem fogják, azok gyakorlatilag elbúcsúzhatnak Bitstamp folyószámlájuktól.

A tőzsde már eddig is élt a folyószámlák megszüntetésének a jogával, de többnyire csak abban az esetben, ha egy számla 6 hónapnál tovább inaktív maradt. A mostani eljárás nem a számla aktivitásával, hanem sokkal inkább a számlatulajdonos személyazonosságával hozható összefüggésbe. Tudniillik a tavalyi módosítás a tőzsde AML (pénzmosás ellenes) és KYC (ismerd-meg-ügyfeled) irányelveit érintette, ennélfogva, a számlatulajdonos személyazonosságával kapcsolatos hiányzó információkat kell pótolni.

Amennyiben a számlatulajdonos mindezt nem kívánja megtenni, úgy a tőzsde szerződésszegésnek minősíti a lépést, következésképpen szerződést bont az ügyféllel, megszüntetve az ellenőrizetlen folyószámla hozzáférését, a számlán maradó esetleges egyenleget pedig továbbküldi lefoglalásra.

A tőzsde tehát egyetlen egyenleget sem fog elkobozni, az érintett folyószámlákat továbbküldi egy harmadik félnek, vagy kormányzati hatóságnak. Az elkobzás pontos menetéről további részleteket egyelőre nem közöltek.

Természetesen sok felhasználó szóvá tette nemtetszését, lévén, hogy a módosítás nagymértékben csökkenti az anonimitást. A szigorítás szükségességét a tőzsde azzal magyarázza, hogy bár a cég székhelye Szlovéniában van, de működésük bejegyzésre Angliában került sor, ekképp pedig muszáj megfelelniük az angliai AML és KYC előírásoknak.