A bitcoin mint pénz

2011-12-27

Szerző: John Robb

Befektetési eszközként és értékőrzőként a bitcoin legalábbis gyanús, mégpedig azért, mert a korlátozott készletéből és a futótűzként terjedő ismeretségéből fakadóan tökéletes táptalajt képez egy spekulációs lufihoz. Átverésekkel és spekulációval teli világunkban és korunkban (melynek ezek már mondhatni meghatározó jellemzőivé váltak) csak idő kérdése volt, hogy mikor csapnak le rá a gazdaság gengszterei. Befektetési eszközként tehát csak annak érdemes foglalkoznia a bitcoinnal, akinek bírja a gyomra a versenyt a kelet-európai keresztapákkal és az amerikai tőzsdecápákkal, valamint a lufifelfúvódás hullámának meglovaglását.

The Bitcoin Bubble (= A bitcoin-lufi), 2011. júniusából, amikor közel 20$-on járt a bitcoin árfolyama.

Természetesen a lufi hamar kipukkadt, mivel nem állt mögötte valós igény, elterjedtség és használat, hanem csak a hirtelen támadt mánia kapta fel és fújta addig, amíg rá nem unt. Az összeomlás pedig – szintén természetesen – számos csalóról is lerántotta a leplet éppúgy, ahogyan a hirtelen leapadó víz is megmutatja, hány fürdőző lubickol meztelenül.

Amikor 2$-nál – avagy 18 millió dolláros piaci tőkésítettségen – padlót fogott az árfolyam, a nagy kérdés az volt, hogy vajon van-e valami saját, belső értéke is a bitcoinnak, amelyre építve újra magára találhat, vagy megállíthatatlanul folytatódik tovább az összeomlás egészen a nulláig? Én a magam részéről arra szavaztam, hogy megfeneklik, és valóban ez is történt – azóta pedig már újra 4$ körül mozog árfolyam. Ez a visszapattanás pedig egyben meg is adhatja a választ arra a nagy kérdésre, hogy vajon van-e a bitcoinnak saját, belső, értéke?

A pénzteszt

Doug Casey barátom Arisztotelész öt pontjára utalt vissza, amikor a pénzek alapvető tulajdonságairól esett szó. Lássuk, mi is a helyzet ezekkel a bitcoin esetében:

1.) Időtálló. Igen.
2.) Felosztható. Igen.
3.) Kényelmes. Igen.
4.) Behelyettesíthető. Igen.
5.) Értékes (saját, belső érték). Ki tudja?
6.) Doug saját kritériumként hozzáteszi még azt is, hogy a pénzt nem lehet önkényesen, tetszés szerint inflálni. Igen.

Arisztotelész tesztje mindmáig a legjobb módszer egy pénz működőképességének vizsgálatára. Doug és jómagam is megvizsgáltuk a bitcoint e kritériumok szerint, és egyedül a belső érték tényezőjénél akadtunk el. Van-e a bitcoinnak valami olyan belső értéke, mint amilyen az aranynak az ékszerészetben és az elektronikai iparban való felhasználása, vagy épp amilyen az Egyesült Államok kormánya által a dollárnak biztosított védelem? Nem is olyan régen ez még nyitott kérdés volt. Most azonban úgy tűnik, megvan rá a válasz… kérem a dobpergést…

IGEN. Űgy tűnik, a bitcoinnak valóban van saját értéke, mint P2P-tranzakciós rendszernek.

Egy P2P (az egyes személyeket egymással közvetlenül összekötő) tranzakciós rendszert számtalan különböző dologra fel lehet használni, és a kereskedelmi tranzakciók lebonyolításához használatos pénz-funkció csak egy a számtalan lehetőség közül. Másik érdekes lehetőség például a nemzetközi utalások területe, valamint a világ egyre gyorsabban fejlődő szürke-/feketepiaci gazdasága, a System D. És hogy miért is tökéletes mindehhez egy P2P tranzakciós rendszer? Azért, mert nincs szüksége bizalmas harmadik felekre a hálózata működtetéséhez (még jó, mivel a mai gazdasági környezetben amúgy sem egyszerű ilyeneket találni akár kormányzati, akár pénzügyi téren).

A jövő

Spekulációs pénzügyi eszközként talán soha nem fog túl sokat érni a bitcoin. Mivel azonban rendekívül decentralizált és szabadpiaci jellegű is egyben (és mivel mindkét tényező igen ritka kincs manapság), ezért meglehetősen valószínűnek tűnik, hogy a jelenlegi 3-4$-os árszint stabil marad még egy ideig. Amely árfekvés már csak azért is különösen jó, mert egyrészt még fölötte van a tranzakcióhitelesítés költségeinek (a bányászgépek + az általuk fogyasztott áram árának), másrészt pedig azért is, mert az árstabilitás nagyban ösztönzi a fejlesztéseket és a hagyományos, a bitcoint tényleges pénzként használó kereskedelmet is. Itt tehát valóban nagy lehetőségek rejlenek, amelyek csak a kellőképpen élelmes és lelkes vállalkozókra várnak.

Forrás: Global Guerillas

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.