Amin még fejleszteni kell 3/4

2011-07-21

Szerző: Rick Falkvinge

A maga lenyomozhatatlan és visszafordíthatatlan tranzakcióival a Bitcoin valóban egy forradalmi rendszer. Azonban egy olyan óriási környezetben, mint A Gazdaság, bizony idő kell a nagy változásokhoz. Megszoktuk a számlákat és blokkokat, viszont a tranzakciók visszafordítását nem szeretjük, és így tovább – a Bitcoinnak pedig az ilyen szokásoknak is meg kell felelnie ahhoz, hogy sikeresen elterjedhessen. Névtelen, megbízható zálogokra van tehát szükségünk.

Senki sem kezdene bele például egy ház felépítésébe pusztán csak bizalmi alapon. Az építő látni akarja, hogy a pénz valóban rendelkezésre áll, és hogy valóban meg is fogja kapni azt, amint felépítette a kért házat. És ugyanígy szeretne az éppíttető is egy nyugtát/bizonylatot arról, hogy valóban kifizette az építtetőt, és hogy ennek megfelelően a ház immár jogszerűen az övé. Építőnek és építtetőnek egyaránt meg kell bíznia egy bizalmas közvetítőben. Ilyesmi pedig jelenleg nem áll rendelkezésre a bitcoin ökoszisztémájában.

Amin még fejleszteni kell
Ez a harmadik része Falkvinge négyrészes cikksorozatának, melyben a Bitcoin szerinte még fejlesztésre szoruló területeit járja körül (hasonlóan a szintén négyrészes, a rendszer fő hajtómotorjait vizsgáló sorozatához). Ez a zálogok témakörével foglalkozik; az első kettő a kezelhetőség és a tranzakciók témáját vizsgálta, az utolsó pedig a tőzsdéket veszi majd szemügyre.

Van ugyan már egy-két ilyen jellegű próbálkozás, mint például a ClearCoin, de ennél még sokkal, sokkal többre lesz szükség – különböző léptékekben. Mi több, a jelenleg működő zálogszolgáltatásoknak még csak idejük sem volt rá, hogy kellő bizalmat építhessenek ki maguk iránt a közösségben. A zálogosoknak is biztosítaniuk kell a Bitcoin rendszerétől már megszokott diszkréciót és anonimitást, valamint azt, hogy az ügyfeleik ne legyenek hozzáférhetőek a hatóságok és más, törvényes erőszak gyakorlására felhatalmazott entitások számára.

Napnál is világosabb az üzleti érv a zálog mellett: a biztosított tranzakció egy töredéke a zálogszolgáltatót illeti. A hitelkártya-vállalatok ma mintegy 5%-ot fölöznek le maguknak – míg a ClearCoin ennek az egytizedét. Kézenfekvő tehát a haszon kereskedők és zálogosok számára egyaránt.

Három különböző léptékű zálogszolgáltatásra van szükség, és jelenleg egyik sem áll rendelkezésre.

Az első a személyes lépték – az az eset, amikor valaki mástól vásárolsz valamit. Meglátásom szerint ehhez az NFC jelentheti majd a legfelhasználóbarátabb technikai megoldást: eladó és vásárló egymással szemben állnak, összeérintve a mobiljaik hátulját, hogy mindketten láthassák egymást és a saját készülékük képernyőjét. Az eladó beírja a megfelelő összeget a saját készülékébe, a vásárló pedig egy gombnyomással vagy érintéssel megerősíti a tranzakciót. Az eladó így máris – azonnal – tudhatja, hogy a kialkudott összeg immár az övé (bár persze az beletelhet akár fél órába is, mire a Bitcoin hálózata felzárkózik, és ténylegesen lebonyolítja a tranzakciót, így az eladónak legfeljebb várnia kell egy kicsit, mielőtt maga is elkölthetné a frissen kapott pénzét, de ez itt most nem is lényeges). Sem neki, sem a vásárlónak nem kell félnie a pénze elvesztésétől a készüléke elvesztése esetén sem. Mi több, sem a vásárló, sem az eladó nem azonosítható személy szerint. Amennyire tudom, ilyesmin még senki nem dolgozik sem Androidra, sem iPhone-ra.

A második léptéket a bolti eladás jelenti. A vásárló szemszögéből ez eléggé hasonló a személyeshez, a különbség mindössze annyi, hogy itt a vásárló a saját mobilját egy fekete felületre helyezi a kasszánál. Az eladó ugyanúgy megadja az összeget és jegyzi az eladás tényét, ahogy a személyes léptéknél is, csak épp ő jó eséllyel valamiféle érintőképernyős, NFC-kommunikációs egységgel is kiegészített felületen fog intézkedni. Ennek a megvalósításán már többen, többféleképpen is dolgoznak.

Harmadik a nemzetközi kereskedelem léptéke, ahol jelenleg hitellevelekket használnak. Itt dollármilliókról és sok konténernyi rakományról van szó – itt pedig már egy weboldalnál sokkal többre lesz szükség a sikerhez. Az ilyen léptékben üzletelő vásárlók és eladók szükségleteinek felméréséhez és átérzéséhez jómagam már kevés vagyok – bár meglehetősen biztos vagyok benne, hogy itt is fontos szerepet kapnak majd a megbízható nyugták, a diszkréció és a törvényes zaklatástól való védelem. A ClearCoin már tett néhány bátortalan lépést ebbe az irányba, de úgy hiszem, ennél még sokkal többre lesz szükség.

E sorozat még hátralevő, utolsó része a tőzsdéket veszi majd szemügyre. A Bitcoin hajtómotorjaival a másik sorozat foglalkozik; ezekből is legalább négy van, és mindegyikük több milliárd eurót és amerikai dollárt hozhat a Bitcoin rendszerébe, ha sikerül elhárítani az akadályokat és elvégezni a szükséges fejlesztéseket.

Forrás: Falkvinge.net

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.