Egyre jobban szeretik a bitcoint a kisvállalkozók

2013-07-01

Szerző: Sarah E. Needleman

Egyre több kisvállalkozás tűzi ki a bitcoin zászlaját az USÁban – jellemzően versenyelőny reményében a bitcoint még el nem fogadó konkurenciával szemben. Adam Sah, a szóban forgó kiskereskedők egyike is örömmel fogadta az új online, de mégis kártyadíjmentes fizetési lehetőséget.

Adam Sah bitcoinos logója

Sah április óta vezette be saját kisvállalkozásában az új fizetési opciót, bízva benne, hogy több vásárlója is szívesen fizetne majd a még a hitelkártyánál is kényelmesebb virtuális pénzzel az éppen vásárolt csokiért vagy csomag rizsért. A 42 éves egykori programozó haladéktalanul ki is rakta három san francisco-i boltja kirakatába a narancssárga-fehér “bitcoin-elfogadás” logót. És bár egyelőre még kevesen élnek a lehetőséggel, Sah már így is sikerként könyveli el azt a tényt, hogy minden nap akad legalább egy bitcoinban fizető vásárlója.

A Bitcoin rendszere egy matematikai algoritmusra épül, bitcoint a neten keresztül lehet venni és eladni – a bitcoinos fizetést elfogadó boltokban pedig a megfelelő okostelefonos alkalmazások segítségével lehet bitcoinban fizetni. Ehhez egyszerűen csak be kell szkennelni a készülékkel a kereskedő által felmutatott QR-kódot. Kockázati tőkés vállalatok több millió dollárt fektettek frissen indult bitcoinos vállalatokba a tavalyi év folyamán.

A nagy üzletláncok egyelőre nem fogadják el a virtuális pénzt – ez még évekbe is telhet, de az sem kizárt, hogy erre soha nem fog sor kerülni. Paula Drake, az atlantai székhelyű Home Depot-lánc szóvivőjének elmondása szerint például bár ők maguk is élénk figyelemmel kísérik a legújabb fizetési opciókat, de konkrétan a bitcoin egyelőre egyszerűen nem érdekli őket.

A nagyvállalatokat egyszerűen nem érdekli

Lényegében ugyanígy nyilatkozott Tom Litchford is, az elsősorban nagy üzletláncokat tömörítő Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség alelnöke, aki egyszerűen nem érti, milyen előnye származna a fogyasztónak a bitcoinos fizetésből. “Ugyan miért ne használnám a hitelkártyámat” – kérdi, – “ha azzal még különböző bónuszpontokat is gyűjthetek?”

A tényleges kisvállalkozók azonban egyre inkább másképp látják már a dolgokat; nem ritkán ugyanis ők maguk is az új technológiák lelkes hívei és/vagy maguk is aktívan használnak már bitcoint – mások pedig a költséghatékonysággal érvelnek. Elvégre a hitelkártya-vállalatok akár 3%-os díjat is felszámíthatnak, míg a bitcoinos fizetés költségei szinte minden esetben 1% alatt maradnak. Mi több, a bitcoinos tranzakciók véglegesek – vitathatatlanok és visszafordíthatatlanok – is egyben.

Ez utóbbi pedig szintén nem egy elhanyagolható szempont, tekintve, hogy a hitelkártyás tranzakciók legalább 1%-át utólag rendszeresen megtámadják. Ez pedig akár több hónapon át elhúzódó, macerás procedúrákat jelent, ami komoly idő- és pénzveszteséget is jelent az érintett kereskedőknek.

Ami pedig a hitelkártya-vállalatok díjait illeti, Christian Dumontet, a Foodler online élelmiszerkereskedelmi oldal társalapítója saját elmondása szerint a hitelkártyás tranzakciók díjai összesen 100.000 dollárnál is nagyobb összeget tesznek ki minden hónapban. Bőven volt hát oka neki is a bitcoin-elfogadás bevezetésére. Ezt az opciót még áprilisban tette elérhetővé, a bitcoinos fizetések száma pedig azóta már elérte a 400-at. Ami nem sok ugyan (az összes rendelésük 1%-át sem teszi ki), de azt mindenképp mutatja, hogy van kereslet az opcióra.

Az ugyanakkor a mai napig nem teljesen tisztázott, hogy valóban részét képezte-e a még 2009-ben útjára indított Bitcoin-projektnek eredetileg az üzleti tranzakciók céljára való felhasználás. A bitcoint emellett egyetlen jegybank sem támogatja; a bitcoinos fizetéseket jellemzően az atlantai székhelyű BitPay Inc. bonyolítja le, amely saját bevallása szerint immár 8.000-nél is több kereskedőt szolgál ki a világ minden tájáról.

Az orvosok is szeretik a bitcoint

A kisvállalkozók mellett a jelek szerint az orvosok is megszerették a gyors netes tranzakció-lebonyolításra módot adó kriptopénzt. Aaron Rollins plasztikai sebész a kaliforniai Beverly Hills-ből például kifejezetten idegesítőnek találja a készpénzes fizetést, amit valamilyen oknál fogva mégis több páciense preferál – annak ellenére is, hogy a sebészeti beavatkozásainak az árai jellemzően 3.000 dollár körüli magasságból indulnak. Készpénzes fizetés esetén azt külön meg kell számolnia és elvinnie a bankba, ami szintén plusz időveszteség. Nemrégiben azonban az egyik páciense bitcoinban szeretett volna fizetni, így Aaron is utánanézett a témának, és hamar bele is szeretett; mint mondta, “menőnek” találja a dolgot és jó érzés is neki, hogy a technika élvonalában lehet. Amióta pedig elkezdett bitcoint is elfogadni, egyre több páciense is élt a lehetőséggel.

Bitcoin-használat esetén valódi kockázati tényezőt leginkább csak az árfolyam-ingadozások jelentenek. Míg például egy évvel ezelőtt egy bitcoin még csak 5 dollárt ért, addig idén áprilisban egészen 266 dollárra szökött fel az árfolyam, majd mostanra 100 dollár környékére esett vissza. Emiatt a legtöbb kereskedő jellemzően azonnal be is váltja hagyományos pénzre a bitcoinos fizetéseket.

További rizikót jelenthetnek éppen aktuális, kellemetlenebb események is. A tokiói székhelyű, mind közül a legnagyobb bitcoin-váltó, az MtGox rendszerkarbantartási munkálatai miatt például nemrégiben jó két héten át a legtöbb bitcoin-felhasználónak egyszerűen nem volt módja arra, hogy hagyományos pénzre váltsa a bitcoinjait. Mi több, a kriptopénzt hivatalos oldalról is egyre inkább nyomás alá helyezik; kaliforniai, new yorki és virginiai illetékes hatóságok is figyelmeztettek már arra, hogy akár be is zárathatják a bitcoin-váltókat, amennyiben azok nem felelnek meg a vonatkozó szövetségi pénzügyi törvények és jogszabályok előírásainak.

Forrás: The Wall Street Journal

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.