Bitcoin: globalizáció mindenkinek

2011-10-18

Az alábbiakban két, tematikailag összefüggő írás fordítását közöljük egymás után; az első egy komment a Bitcoin Traderről, a másik pedig egy poszt szintén onnan.

Maga a komment egy nagyon rövid posztra érkezett reakcióként, amely a Royal Bank of Canada egy hirdetését mutatta be, mely szerint ők a vetélytársaiknál akár 5x olcsóbban, tranzakciónként “mindössze” 13,50$ ellenében bonyolítanak le nemzetközi átutalásokat. A komment szerzője ismeretlen:

A Bitcoin az új Skype

“Mindenki folyton a PayPalhez hasonlítja a Bitcoint, mondván, hogy ugyanolyan, mint az, csak ingyenes, stb. . A magam részéről azonban egyre inkább úgy vélem, hogy ez egy igen gyenge hasonlat.

Skype.

Mi is lendítette fel a Skype-ot? Az, hogy az országhatárok által elválasztott családtagok ingyen kommunikálhattak rajta keresztül egymással. Az első Skype-osok legnagyobb hányadát dél-amerikaiak és az USA-ba emigrált családtagjaik tették ki.

Véleményem szerint pontosan ugyanezen ok miatt válik majd a Bitcoin egyik legfőbb hajtómotorjává inkább előbb, mint utóbb a végtelenül olcsó nemzetközi utalás lehetősége.

Minden egybevág: éppúgy nincs egyetlen másik hasonló szolgáltatás a láthatáron, ahogy annak idején a Skype is az egyetlen volt a maga területén. A Bitcoinhoz sem kell sokkal több szakértelem és különlegesebb hardver, mint amennyi a Skype-hoz kellett annak az indulásakor. A Bitcoin is nagyjából éppen olyan hasznos, mint a Skype.

Vannak persze a Bitcoinnak emellett más fontos és hasznos felhasználási lehetőségei, mint például a hivatalos szervek által nem szívelt szervezetek (Wikileaks, OccupyWallStreet, stb.) támogatása (akár névtelenül), csalásmentesség, stb. – azonban a legtöbb figyelmet mégis az a lehetőség érdemli, hogy az emigrációban dolgozó családtag könnyen, gyorsan és gyakorlatilag veszteség nélkül, tisztán és egészében küldhet vissza 50 dolcsit a nagyinak az óhazába. Mert a legtöbben erre fogják majd használni a rendszert.

Forrás: Bitcoin Trader

Bitcoin: globalizáció mindenkinek

Szerző: GoWest

Globalizáció – csúnya szitokszó. A szabadkereskedelmi megállapodásoknak és a vállalatbarát globalizációs jogrendszernek köszönhetően a vállalatok immár az egész világ piacait és termékeit kihasználhatják kedvük szerint. Dolgoztathatják éhbérért a legalacsonyabb életszínvonalú országok dolgozóit, megkerülhetik a környezetvédelmi regulákat és a lehető legkedvezőbb feltételeket kínáló adóparadicsomokba telepíthetik a székhelyüket.

Amíg azonban a vállalatvezetők vígan elvannak, a kisemberek szenvednek. Az Occupy-mozgalom kifejezésével élve, a 99% puszta gyalogsereggé degradálódott a nagyvállalatok sakkjátszmájában. Azoknak, akik elég szerencsések ahhoz, hogy elég sokat keressenek, minden csak egyre olcsóbbá válik (többféleképpen is), ám ennek annál drágábban fizetik meg az árát mások. Világszerte dolgoztatják embertársainkat megalázó alamizsnáért életveszélyes és embertelen körülmények között, környezeti katasztrófáktól sújtott országaikban és városaikban.

Ennek kapcsán pedig felmerülhet a kérdés: vajon miért van az, hogy a vállalatok könnyedén dolgoztathatják emberek ezreit világszerte, kedvük szerint szállíthatnak árut bárhonnan bárhova, válthatnak pénzt milliárdos nagyságrendben az országhatárokra való különösebb tekintet nélkül, viszont az egyszerű emigrációban élő munkás nem küldhet haza 20$ a nagybácsijának anélkül, hogy az összeg nagy részét – vagy akár a teljes egészét – fel ne emésztenék a különböző banki költségek?

Most pedig képzeljük el egy pillanatra, hogy van egy rejtélyes, varázslatos módszer, melynek segítségével bárki átküldhet bármekkora összeget bármely ország határain egy pillanat alatt, egy centnél is alacsonyabb tranzakciós díj ellenében. Ha ezt csak így elmondanád valakinek, jó eséllyel őrültnek nézne – főleg, ha még azt is hozzátennéd, hogy ennél a módszernél nincs semmilyen központi felügyeleti szerv, és nincs semmi köze egyetlen bankhoz, vállalathoz vagy kormányhoz sem.

Egy ilyen lehetőség valóban globalizálná az egyszerű, hétköznapi embereket is, a pénz pedig szabadon áramolhatna világszerte nem csak a kiválasztott kevesek, de mindannyiunk között – mint egy hatalmas, olvadó gleccser, feltöltve minden kanyont és völgyet. Az eddig csak csepegő-csöpögő gazdaság zúgó folyóvá duzzadna – és, ami a legjobb az egészben, minden csónak fenn is maradna rajta.

Mi lenne, ha egy thaiföldi munkásnyúzó üzemnek nem kellene megalázó 1,50$-ért eladnia az általa gyártott farmereket a Gap-nek, hanem árulhatná őket a neten 15$-ért, és meg is tarthatná mind a 15$-t minden egyes eladott darab után? Már nem is lenne munkásnyúzó az üzem. Mi lenne, ha egy fülöp-szigeteki kissrác vígan mehetne suliba, és enni is kaphatna rendesen, mert a Vancouverben dolgozó nagynénje 10$-t küld neki hetente, és ő valóban meg is kapja mindig mind a 10$-t? Látjuk már, hogyan indulhatna növekedésnek az életszínvonal mindenfelé – és nem csak a vállalati vezetők körében?

Sajnos egészen eddig nem létezett ilyen lehetőség. A Bitcoin azonban végre globalizálja a kisembereket is.

Forrás: Bitcoin Trader

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.