Zöld lámpát kapott a Bitcoin Investment Trust nyilvános forgalomba hozatala

2015-03-04

A Bitcoin Investment Trust (BIT) megkapta a zöld jelzést ahhoz, hogy a világ első, nyilvánosan forgalomba hozott bitcoin befektetői alapjává váljon, derül ki a The Wall Street Journal cikkéből. A Barry Silbert nevével fémjelzett befektetői alap az USA legnagyobb független értékpapír-szabályozó szervétől, a FINRA-tól (Financial Industry Regulatory Authority) kapta meg a nyilvános forgalomba bocsátáshoz szükséges engedélyeket.

A Bitcoin Investment Trust-ot még 2013 őszén indította útjára Barry Silbert. A bitcoin árfolyamát követő privát befektetési alap lényege, hogy általa az intézményi befektetők oly módon invesztálhatnak a bitcoin piacába, hogy nem kell személyesen foglalkozniuk tényleges bitcoin vétellel, eladással, tárolással. Az alap mostani nyilvános forgalomba hozatalával tulajdonképpen bárki számára megnyílik a befektetési lehetőség, függetlenül jövedelmétől, vagy személyes vagyonától.

Érdemes megjegyezni, hogy bár a BIT megkapta a szükséges engedélyeket az elektronikus platformon (amelyet az OTC Markets Group Inc. működtet) történő nyilvános kereskedéshez, de technikailag nem számít tőzsdén kereskedett befektetési alapnak (ETF). (A kereskedéshez szükséges engedélyeztetési eljárását egyébként egy jogi kiskapu kihasználásával gyorsította fel a BIT, egy határozat ugyanis lehetőséget ad arra a magánbefektetési alapnak, hogy 12 hónap után nyilvánosan is értékesíthesse részvényeit.)

A BIT nyilvános forgalomba hozatala okozhat némi bosszúságot a Winklevoss fivéreknek, hiszen a tavaly létrehozott és Winklevoss Bitcoin Trust névre keresztelt ETF-ük még mindig várakozik az amerikai értékpapírpiaci-felügyelet (SEC) jóváhagyására. Jóllehet a testvérek úgy nyilatkoztak, hogy nem tekintik igazi versenytársnak a BIT-et lévén, hogy technikailag nem számít ETF-nek, azonban vannak, akik úgy gondolják, hogy pénzügyi fogalmak ide vagy oda, a BIT-nak minden esélye megvan a komoly versenytárs szerepére.

Egyébként a BIT részvényei ideiglenesen BTCV néven kerültek be az OTC Markets jegyzékébe, Silbert tájékoztatása szerint a FINRA által jóváhagyott végleges név a GBTC lesz.