Teljes a bankzárlat Szomália felé; eljött a Bitcoin ideje…?

2011-12-09

Újabb ok a pénz decentralizálására. Az alábbiakban ismertetett helyzet még több lehetőséget teremt a hagyományos banki csatornákon kívül működő, versengő pénzek számára. És hogy hogyan decentralizálhatjuk a pénzt? Értelemszerűen úgy, hogy a központosítottak helyett elkezdjük az elosztottakat használni (így például a bitcoint).

Nincs több hawala-utalás Szomáliába

Szerző: Rupa Shenoy, Minnesota Public Radio

2011. december 2.

St. Paul, Minn. – Bejelentette a Szomáliába történő utalások lebonyolítására eleddig még hajlandó utolsó bank is, hogy a továbbiakban ők sem biztosítják többé ezt a lehetőséget. A bejelentés hallatán a minnesotai szomáli közösség érthető módon rendkívül élénken kezdett érdeklődni az alternatív pénzküldési lehetőségek iránt, hogy továbbra is támogathassák az otthon maradottakat.

Mindazoknak, akik eddig Szomáliába akartak küldeni pénzt, csak egyetlen lehetőségük volt, a hawalákon keresztüli utalás. A minnesotai szomáliaiak dollármilliókat pumpáltak az országba évről évre ezen az egy csatornán keresztül; ez volt Szomália legfőbb bevételi forrása is egyben. Azonban még a hawaláknak is szükségük van bankszámlákra az USA-ból indított utalások lebonyolításához – viszont az amerikai bankok egymás után fordultak el a hawaláktól, a Franklin Bankot hagyva utolsónak.

Daniel Wordsworth, a minneapolis-i székhelyű Amerikai Menekültügyi Bizottság elnökének elmondása szerint a szervezetükkel már két éve munkálkodnak azon, hogy saját, biztonságos pénzküldési csatornát építhessenek ki, amelyen keresztül a későbbiekben is zavartalanul utalhatnak majd pénzt Szomáliába. “Bármerre is néztünk azonban” – magyarázta, – “mindenhol azzal szembesültünk, hogy a Franklin Bank az egyedüli opció; ezt már Washingtonból is megerősítették. Csak a Franklin, és semmi más.” Ezért uralkodott el tehát a kollektív kétségbeesés a szomáliai közösségben, amikor a Franklin szülővállalata, a st. paul-i székhelyű Sunrise Community Banks bejelentette, hogy dec. 14-én lezárja az összes szomáliai hawala fiókját.

Wordsworth elmondása szerint ennek a lépésnek nagyon súlyos hatása lesz a tömeges éhínséggel küzdő országra nézve. Ahogy fogalmazott, “A Sunrise Bank-Franklin Bank mindeddig bátornak és elszántnak mutatkozott. Az utolsó néhány évben Szomália már mindent nekik köszönhetett. Most azonban, hogy elzárták ezt a csapot, az amerikai szomáli közösség többé nem tudja hogyan pénzelni az anyaországát. Ez valóban súlyos tragédia.”

David Reiling, a Sunrise Bank vezérigazgatójának elmondása szerint ez a tény valóban súlyos felelősségként nehezedik a vállaira, de mégis kénytelen volt megtenni ezt a lépést, mivel nemrégiben felfedeztek egy sebezhetőséget a hawalákkal folytatott pénzügyi egyezkedéseikben. Illetve elsősorban nem is ők maguk, hanem a minnesotai Rochesterben élő két szomáliai nő fedezte fel a saját kárán.

Amina Farah Alit és Hawo Mohamed Hassant még októberben ítélték el a Szomáliában jelentős befolyással rendelkező, több területet is felügyelő al-Shabab terrorszervezet pénzeléséért. Reiling elmondása szerint az ő bankja ugyan nem volt érintett ebben az ügyben, azonban a tanulságot így sem volt nehéz levonniuk belőle, és a saját házuk táján is utánanéztek ennek-annak az eset kapcsán.

Mint mondta, “tüzetesen áttanulmányoztunk minden bírósági dokumentumot éppúgy, ahogy a saját rendszereinket is, és egyöntetűen arra jutottunk, hogy itt valóban komoly problémalehetőségek rejlenek, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül – a kockázat pedig túl nagy ahhoz, hogy továbbra is engedélyezzük a hawalák működését. Ezért döntöttünk végül úgy, hogy lezárjuk a számláikat, és megpróbálunk keresni valamilyen másik megoldást.

Bővebb részletekbe nem bocsátkozott a sebezhetőség mibenlétét illetően, mivel azt még most is kihasználhatnák egyesek, csak annyit árult el, hogy annak a kiaknázásával úgy is utalhatnának pénzt az ügyfeleik, hogy az végül terrorszervezetekhez kerüljön.

Szót ejtett arról is, hogy egyeztetett már kormányhivatalnokokkal egy lehetséges megoldásról – egyfajta állami kivételezésről, ami valamelyes védelmet biztosítana a banknak. Hasonló kivételezett helyzetet élveznek a Szomáliában tevékenykedő jótékonysági és humanitárius szervezetek is.

Ahogy fogalmazott, “Nyitottak vagyunk minden megoldásra, kivételezésre és egyéb lehetőségekre egyaránt. A legteljesebb mértékben készek vagyunk együttműködni az illetékes állami hivatalokkal annak érdekében, hogy találhassunk egy olyan megoldást, ami kereken kimondva levesz valamennyi felelősséget a bankról; a kapuink nyitva állnak az illetékesek előtt, teljes felügyeleti lehetőséget biztosítunk minden ügymenetünk fölött, sőt, kifejezetten kívánjuk és támogatjuk is az állami felügyeletet.”

Az egyik minneapolis-i hawalánál dolgozó, a Szomáli-Amerikai Pénzátutalási Szövetséget képviselő Adan Hassan elmondása szerint a bankok méltánytalanul kezelik a szomáliai közösséget a két rochesteri nő esete miatt. Mint mondta, “ez most egy kényelmes mentség a bankoknak a hozzánk hasonló legális, bejegyzett és törvénytisztelő üzletek kiszolgálására irányuló felelősségük alól való kibújásra. Ezzel pedig nem csak a mi üzletünk koporsójába verték vele az utolsó szöget, de egyben óriási humanitárius válságot is zúditottak Kelet-Afrikára.”

Említést tett azonban arról is, hogy mindennek ellenére továbbra is egyezkednek a Sunrise Bankkal annak érdekében, hogy legalább a határidőt tolják ki még egy kicsit.

Forrás: Minnesota Public Radio a KeepYourAssets.net-en keresztül

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.