Bitcoint is elfogad és fejleszt a Mega

2013-02-17

Azerző: Emil Protalinski (kapcsolat)

Kim Dotcom tudja, hogyan kell vihart kavarni a Twitteren. Szombaton bejelentette egyrészt, hogy a felhő-tárhelyszolgáltatása immár bitcoint is elfogad, másrészt pedig egy sor további tweetben utalt még arra is, hogy a Mega sokkal többé fog válni a Megaupload egyszerű utódjánál.

Dotcom hangsúlyozta vállalata elkötelezettségét a felhasználóik magánszférájának védelme iránt, utalva egyben arra is, hogy egyedülálló új-zélandi helyzetük valóban lehetőséget is biztosít számukra a megbízható és kikezdhetetlen adatvédelemre. Jelezte továbbá azt is, hogy “az elkövetkező évek során” a Mega előáll majd email-, chat-, hang-, “mobil”- és videó-szolgáltatásokkal is.

Bitcoin

A bitvoucher.co hatféle opciót biztosít a bitcoinos Mega-szolgáltatás-vásárlásra: három havit és három éveset (pénzvisszatérítés vagy csere opció egyiknél sincs):

* Mega Pro I: 500 GB tárhely és 1 TB sávszélesség havi 0,5184 vagy évi 5,1888 bitcoin ellenében.
* Mega Pro II: 2 TB tárhely és 4 TB sávszélesség havi 1,0373 vagy évi 10,3781 bitcoin ellenében.
* Mega Pro III: 4 TB tárhely és 8 TB sávszélesség havi 1,5563 vagy évi 15,5674 bitcoin ellenében.

Aki még nem tudná: a bitcoin egy decentralizált pénz, jelen pillanatban minden alternatív pénzek legelterjedtebbike (a teljes piaci tőkésítettsége meghaladja a 100 millió dollárt). Központi kibocsátó és felügyeleti szerv híján sem egyes egyéneket, sem egyes országokt vagy térségeket sem lehet kizárni a rendszeréből. Bitcoin-tranzakciók online és offline is lebonyolíthatóak.

A bitcoin tökéletesen logikus választás a Mega számára, elvégre Dotcom vállalata szeretné a lehető legnagyobb távolságot tartani a kormányoktól, és erre valóban kiváló lehetőséget is biztosít számukra egy szinte lenyomozhatatlan fizetőeszköz használata.

Túl a fellegeken

Dotcom ígérete szerint tehát a fájlhosting csak a kezdet – és nem véletlenül összpontosítanak ilyen nagyon az adatvédelemre: egy sor olyan szolgáltatást terveznek még ugyanis, amelyek szintén erőteljes titkosításra épülnek majd annak érdekében, hogy garantálhassák a felhasználói adatok biztonságát a kíváncsi tekintetek elől:

Ami az emailt illeti, bár a jelek szerint a legtöbben tökéletesen elégedettek a Gmaillel, a Hotmaillel vagy épp a Yahoo-val, de Dotcom láthatólag nem tartozik ebbe a népes táborba. Chat, hang és videó terén ott van a Skype, bár azzal kapcsolatban egyre inkább gyűlnek az aggályok (mivel különböző illetéktelen felek férhetnek hozzá rajta keresztül a felhasználói tartalmakhoz). Dotcom nevesíti is a Gmailt, a Skype-ot és az iCloudot, mint olyan szolgáltatásokat, amelyek – USA-beli székhelyűek lévén – nem tudják garantálni a felhasználóik adatainak biztonságát, mivel az amerikai kormánynak elég sok lehetősége van arra, hogy kikövetelje magának a hozzáférést azokhoz.

“Mobil” téren bizony sok a lemaradás: a Megának egyelőre se mobil-oldala nincs, sem pedig hivatalos okostelefonos alkalmazásai (bár nemhivatalosak már akadnak). Függetlenül attól, hogy valóban tovább bővítik-e majd még a szolgáltatásaik körét vagy sem, a mobil opciók mindenképp sokat lendítenének a dolgokon.

És ha az a kérdés, hogy vajon hogyan is valósítja majd meg mindezt Dotcom, akkor elég egyszerűen csak ránézni a Twitterfolyamára. A tegnapi például egy szokásosnak mondható kirohanással indult az USA kormánya ellen, esett szó a kiadatásról és az amerikai szervereken való hosztolás “problémájáról”.

Aztán éles váltás: a Mega felveszi a harcot az igazságtalanság ellen, mivel Új-Zéland az adatvédelem valóságos jogi fellegvárává válhat és mivel “a jelenlegi netellenes amerikai politika óriási lehetőséget biztosít az USÁn kívüli vállalatoknak arra, hogy jókora szeleteket hasítsanak ki maguknak az amerikai szolgáltatók piaci tortájából.

Lásd még: Closing in on 100M files, Mega projects investment round in 6 months, IPO in 18

Forrás: The Next Web

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.