Rain Droplet-interjú

2011-11-11

Szerző: Matt Cropp

The Bitcoin Sun: Kezdjük talán a legelején: tulajdonképpen mi is a Rain Droplet?

Daniel Holt: A Rain Droplet egy nyílt, decentralizált, közösségi hitelszolgáltatás. Bárki létrehozhat vele hitelt bárki részére, és kezelheti azt. A hitelt bármilyen egységben lehet mérni, a rendszer gondoskodik az egységek közti automatikus váltásról, könnyedén kezel akár komplex közvetítőláncolatokat is, és így tovább. A Rain Droplet emellett része a Ripple Projetcnek is, így több szolgáltatással is teljes mértékben kompatibilissé tudja tenni a hiteleit.

TBS: Be tudnád mutatni röviden a “Ripple Project”-et az azt még nem ismerő olvasóink számára?

DH: Természetesen. A Ripple Project célja egy új pénzrendszer kiépítése a már fennálló közösségekben meglévő szociális bizalomra alapozva. Központi adminisztrátorok helyett a Ripple decentralizált egyéneket és szervezeteket köt össze egymással, akik aztán ezen az elosztott bizalomkapcsolati rendszeren keresztül bonyolíthatnak le egymással tranzakciókat. A Ripple tehát lényegében egy olyan nyílt pénzügyi hálózatot hoz létre, amelyhez bárki könnyedén csatlakozhat.

TBS: Hogyan fejlesztettétek ki a Rain Dropletet? Kik voltak a kulcsfigurái?

DH: A Rain Droplet a RippleSite egy régi bétájának, a Ripple eredeti, csak Ripplepay-ként emlegetett változatát futtató szoftverének egy elágazása. Megerősítettem a biztonsági rendszerét, befoltoztam rajta a réseket, kibővítettem új kóddal, tartalommal és dizájnnal, és ebből indultam ki. A Ripple Projectet Ryan Fugger hozta létre, és ő fejlesztette ki a RippleSite-ot is, én pedig a Rain Dropleten dolgoztam – egyedül, de persze ha bárki szeretne betársulni a munkába, én annak csak örülnék. És persze a Ripple és a Rain Droplet közösségeinek számos tagja is sokat segített így vagy úgy. A kód teljes egészében nyílt licenszű, bárkinek szabadon hozzáférhető.

TBS: Jelenleg (2011. május 23.) mennyire kiterjedt a Rain Droplet működése?

DH: Jelenleg mintegy 100 csomópontunk működik, és persze folyamatosan érkeznek az egyre újabbak is. Jelenleg egy helyi közösséggel dolgozunk a Rain Droplet helyi igényekhez és körülményekhez igazított elterjesztésén és beizzításán, de emellett természetesen foglalkozunk más területekkel is, amelyek várhatóan szintén jelentős fejlődés előtt állnak.

TBS: A Rain Droplet az elsők között fogadta el a Bitcoint. Mi volt ennek az oka, és hogyan került erre sor?

DH: Igen, a Rain Droplet az elsők között kínált teljesen bitcoin-alapú szolgáltatást. Sokat beszélgettünk róla a csapatban, mindenféle alkalmazási szándék nélkül. Én lehetőséget láttam benne, és először csak azt javasoltam, hogy bővítsük ki a Ripplepay-t (az egyetlen akkori Ripple-változatot) Bitcoin-támogatással is. És bár erre akkor még nem került sor, most már ott van a bitcoin is a Ripplepay palettájában. Ekkortájt ébredtem rá arra, hogy az akkori formájában – kölcsönös hitelre épülő netes pénzként – a Ripple elterjedését elég komoly problémák akadályozzák, viszont hitelhálózatként – személyközi pénzügy – már fantasztikusan jól működhetne ugyanez a technológia. Ezért hát elkezdtem dolgozni a Rain Droplet nyílt, decentralizált, közösségi hitelszolgáltatáson, és már a kezdet kezdetén belefoglaltam a rendszerbe a Bitcoint is.

TBS: Mekkora a bitcoin-aktivitás a rendszerben? Érzékeltétek az értéknövekedések hatását?

DH: Már a csomópontjaink több, mint a felének a bitcoin az elsődleges egysége. A legnagyobb fiókjaink és a legaktívabb résztvevőink jelentős hányada bitcoinos, emellett pedig rengeteg visszajelzést és számos új látogatót is kapunk a Bitcoin-közösségből. Az értéknövekedések valószínűsíthetően kihatnak a Rain Droplet forgalmára is, viszont ezzel kapcsolatban sajnos nem állnak rendelkezésemre kellően részletes adatok az összes releváns tényezőről ahhoz, hogy pontosan megállapíthassam az összefüggéseket.

TBS: Meglátásod szerint milyen szerepet játszik a Rain Droplet a Bitcoin gazdaságának további fejlesztésében?

DH: Úgy vélem, a Rain Droplet (és a többi hasonló közösségi pénzügyi szolgáltatás) elsősorban kenőanyagként szolgálja a Bitcoin gazdaságát, és az idő múlásával ez a szerep egyre fontosabb lesz. Minél több az új Bitcoin-felhasználó, annál több az új igény és szükséglet, annál többféle pénzügyi megoldás kell majd a kiszolgálásukhoz (így például személyközi pénzügyi eszközök alkalmazása befektetés és fejlesztési támogatások terén), így rengeteg lehetőség áll előttünk a további fejlesztéshez és fejlődéshez. A Rain Droplet a továbbiakban is kiszolgálja a közösségi hálózatokat bitcoinos pénzügyi szolgáltatásokkal, és természetesen igyekszünk mindig a lehető legjobban alkalmazkodni a változó körülményekhez, és megtalálni mindig a lehető legjobb válaszokat a felmerülő kérdésekre.

TBS: Köszönjük, hogy szakítottál időt nekünk erre az interjúra; sok sikert és szerencsét kívánunk nektek a továbbiakban is!

DH: Köszönjük szépen!

A Rain Dropletről itt tudhatsz meg többet.

Forrás: The Bitcoin Sun 2., 12-13. old.

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.