Pénzmosás-szakértők is konferenciálnak a Bitcoinról

2012-03-19

A Bitcoin saját közössége már két konferenciát lebonyolított és aktívan szervezik a harmadikat is, azonban tévedés lenne azt gondolni, hogy eközben a különböző állami és hivatali illetékesek továbbra is vígan fütyörészve végzik a napi munkájukat, mintha a Bitcoin a világon sem lenne: épp ellenkezőleg, ők is megszervezték a saját Bitcoin-konferenciájukat a hollywoodi Westin Diplomat Hotel-be, ahol igyekeznek majd egyebek mellett jobban megérteni az “új e-fizetési trendeket” és “a virtuális vásárlót”. Elemzik majd “a hitelkártyák, a Bitcoin és az előre fizetett kártyák szerepét a bűnelkövetésben, különös tekintettel a fejlődő országokra”, valamint kiművelik egymást arról, hogyan “építhetnek ki az e-fizetések és az alternatív pénz áramlásának megfigyelését elősegítő rendszereket a saját intézményeikben”.

Az összejövetelt a TD Bank egyik elnökhelyettese moderálja, a résztvevők között pedig megtalálhatóak egyebek mellett pénzmosásellenes szakértők, különböző szabályozó szervek és testületek összesen több, mint ezer tagja, bankárok, valamint a pénzmosásellenes törvényeknek, előírásoknak és szabályozásoknak való megfelelés szakértői a világ minden tájáról. Előadást tart egyebek mellett az Ally Financial törvényeknek, előírásoknak és szabályozásoknak való megfelelésért felelős igazgatója, egy ajándékkártya-törvényekre szakosodott ügyész, valamint az USA Igazságügyi Minisztériuma bűnügyi részlegének egyik vezetője.

Bárki, aki próbált már visszavonni akár csak 200$-nak megfelelő összeget bármely bitcoin-váltóról, elcsodálkozhatott rajta, hogy mégis miért olyan lassú, nehézkes és súlyos díjakkal tűzdelt ez a folyamat. Talán egyáltalán semmi sejtelme nem is volt ennek a mögöttes okairól. Nos, a pénzmosásellenes ipar Westin Diplomatba sereglő delegáltjai annál jobban tudják – és a legkevésbé sem érdekli őket, hogy milyen hatással vannak az ártatlan ügyfelek mindennapi életére az ilyesféle szabályozások és előírások. Egyesek közülük talán aggódnak amiatt, hogy lassan már a bankoknak is kezd kényelmetlenül szoros lenni a törvényi környezet, de az egyszerű fogyasztókkal még mindig nem foglalkozik senki. A törvények és az előírások pedig egyre csak szigorodnak.

És hogy vajon miért emelték ki név szerint a Bitcoint a konferencia szervezői, amikor mindeddig nem született egyetlen olyan törvény sem, amely ugyanígy, név szerint említette volna a rendszert (bár a FinCEN szóvivője korábban már utalt rá, hogy tudomásuk van a Bitcoinról és figyelemmel is kísérik), és egyetlen hivatali illetékes sem kapott mindeddig semmiféle ajánlásokat arra vonatkozóan, hogy hogyan is kellene viszonyulnia a Bitcoinhoz…?

Nem is szólva arról, hogy ez a digitális pénz-kísérlet még mindig a korai fázisaiban tart, és hogy különböző akadémiai szakértők és más véleményformálók szerint ráadásul alapjaiban rossz és hibás is az egész koncepció és amúgy is el fog bukni. Akkor hát mitől olyan fontos mégis, hogy egy ilyen fajsúlyos konferencián mégis név szerint kaphat helyet?

Természetesen azért, mert ha ez a decentralizált pénz netalán mégis ledönti a korlátait és meghódítja a világot, akkor egyben azonnal lerántja a leplet a pénzmosásellenes iparról is – amelynek lényegét remekül megfogalmazta Doug Casey is egy közelmúltbeli interjújában:

[A pénzmosás] egy teljes egészében mesterséges bűntény; 20 éve még egyáltalán nem létezett és senki nem is hallott róla, de mostanra mégis úgy beszélnek róla, mintha éppen olyan valóságos lenne, mint az emberölés. Ami egyszerűen nevetséges és jól mutatja az emberek állapotát világszerte, de ezen belül is leginkább az USA állampolgáraiét, az “amerikaiakét”.

Ha ugyanis a kormány valamit törvénybe iktat, úgy a birkák máris a kozmikus firmamentum szerves részeként fogadják el azt. Ha pedig az illetékes hivatalnokaik ezt vagy azt parancsolnak nekik, máris a hátukra hemperednek és összevizelik magukat félelmükben, mint az ostorral hajtott kutyák.

A “pénzmosás” bűne eredetileg talán a drogellenes háborúból fejlődött ki, de mostanra már legnagyobbrészt áttelepült egy másik, az állam számára még fontosabb területre, jelesül az adócsalás-ellenes háborúba.

E konferencia delegáltjai tehát a régi rend hűséges katonái, akik éjt nappallá téve munkálkodnak fáradhatatlanul azon, hogy ne legyen más választásunk, mint elfogadni a folyamatos áremeléseket és beletörődni a világ pénzeinek folyamatos értékvesztésébe; hogy továbbra se szakadhassunk el a hűséges ügyfeleit 30$-os hiteltúllépési díjakkal és 30%-os kamatlábakkal, saját magukat pedig hárommillió dolláros bónuszokkal jutalmazó bankoktól – holott e pénzintézetek többsége (ha nem mindegyike) rövid úton csődbe menne az adófizetők pénze nélkül.

Golfozással és élményfürdőzéssel tarkított tartózkodásuk során tehát e delegáltak arról tárgyalnak majd ezen a héten, hogy mi minden és miként is veszélyezteti az ilyen és ehhez hasonló előjogaikat jelenleg és hogy mire kell még felkészülniük a jövőben. Kulcsmozzanata lehet ennek a Bitcoin terjedésének mindenáron való feltartóztatása, mivel a kriptográfiára épülő rendszer komolyan fenyegeti a felügyeletei és megfigyelési lehetőségeiket.

Ugyanakkor azonban a Bitcoin nem meglepő módon épp azért válik egyre népszerűbbé, mert olyan, amilyen, és mert teljesen független a bankrendszertől.

Persze mivel a konferenciáló illetékesek igazából továbbra sem értik a Bitcoin lényegét és mibenlétét, ezért továbbra sem tartóztathatják fel azt; a legtöbb, amiben reménykedhetnek, hogy valamelyest esetleg le tudják lassítani a terjedését. Bármit is tesznek azonban, a tény tény marad: a bitcoin nem a bűnözők technológiája és nem démonian gonosz célokra használják. A bitcoin egyszerűen azért terjed, mert minden ízében elutasítja a minket fojtogató jelenlegi rendszert. Az illetékesek pedig annál jobban rettegnek, minél jobban elvékonyítja a körénk tekert láncaikat.

Forrás: Bitcoin Money

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.