Nyilvánosságra hozták a BitLicense végleges verzióját

2015-06-05
ben

Ben Lawsky

Szerdán nyilvánosságra hozták a „BitLicense” néven ismertté vált rendelettervezet végleges verzióját. A 44 oldalas dokumentum eredeti célja az volt, hogy a felhasználók biztonságát szem előtt tartva, kidolgozzon egy hivatalos útmutatót a digitális valuták törvényes használatához.

Az útmutatót, amelyen közel két évig dolgozott New York állam pénzügyi felügyeleti hatósága (NYDFS), kétszer is módosították a meghallgatások során, mivel az eredeti szabályozási keretterv túlságosan szigorúnak bizonyult.

Bár a végleges verzióban enyhítettek az engedélyezési követelményeken, a szektor szereplői mégis úgy vélik, a tervezet továbbra is túlzóan szigorú, innováció ellenes, ráadásul nem is kellőképpen kidolgozott.

A szabályozás értelmében amennyiben valaki bitcoinnal kapcsolatos tevékenységet kíván folytatni New York államban, úgy rendelkezni kell a BitLicense engedélyével. Maga az engedélyezési eljárás 5000 dollárba fog kerülni, míg a működéshez szükséges kötelező alaptőke összegét az engedélyt jóváhagyó intendáns fogja meghatározni. A bírálók szerint ez az „egyénre szabott” eljárás egyértelműen a kockázati tőkével támogatott nagyvállalatoknak kedvez a kis startup vállalkozásokkal szemben.

Ugyancsak kikötés, hogy minden vállalkozás rendelkezzen compliance szakemberrel, aki felügyeli, hogy a cég valójában teljesíti-e a BitLicense előírásait; megfelel-e az összes vonatkozó szövetségi előírásnak; pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos szabályozásoknak, stb.

A rendelettervezet a pénzügyi közvetítőkre vonatkozik, tehát az egyéni felhasználókra, illetve a szoftverfejlesztő cégekre nem. (Érdemes megemlíteni, hogy a tervezet ezen részét is érte kritika, nevezetesen, hogy nem kellőképpen világos a pénzügyi közvetítők meghatározásában.)

Összességében tehát elmondható, a BitLicense igen jelentős pluszköltséget a vállalkozásokra, ami valószínűleg azt fogja eredményezni, hogy a jövőben már nem New York állam lesz az innováció fellegvára.

A dolog iróniája, hogy a BitLicense kidolgozását vezető Ben Lawsky bejelentette, 2015. június 15-től elhagyja a New York állam pénzügyi felügyeleti hatóságánál betöltött posztját, és magánpraxisba kezd, létrehozva egy tanácsadó céget, amely a nevével fémjelzett szabályozással kapcsolatban fog segítséget nyújtani a vállalkozások számára.