Növekvő nehézségek

2011-07-05

Szerző: Garrett

Az Mt. Gox biztonsági rendszerén keletkezett rés nyomán, a bitcoin oldalakról kialakított nézetet nagyban befolyásolja a biztonsági szempont.

A Bitcoin legnagyobb problémája az adoptáció – túl kevés helyen fogadják el ahhoz, hogy elérhetővé tegyék a bitcoint az emberek és vállalkozások 99%-nak, de ezzel egyidejűleg mostanában túlságosan is sok van. A bitcoin hirtelen kimagasló értéke jelentős figyelmet és bitcoin adoptációt hozott, és néhány vállalkozót felkészületlenül ért ez a mértékű figyelem.

A gyors adaptáció hátulütője, az a nagy mennyiségű stressz amit az olyan oldalak kapnak ez által, amelyek eredetileg csak mint az elv bizonyítékaként szolgáltak, vagy csak viszonylag kis mennyiségű embert készültek kiszolgálni. Ezek az oldalak nem szükségszerűen fektettek annyi energiát minden potenciális biztonsági hibába kijavításába, ami csak előfordulhat. Például, az Mt. Gox md5 jelszó hash-elést használt, ami köztudottan nem biztonságos. Már tervezték, hogy erősebb kódolásra váltanak, de kint ahogy láttuk, ezzel elkéstek.

De azért nem olyan rossz a helyzet, mivel sok adminnak sikerült fejleszteni az oldalakat és lépést tartani ezzel a növekedéssel – de mégis, lényeges probléma mikor a bitcoin társaság által használt szolgáltatások a növekvő törvényes használat miatt buknak el. Ez a szakszerűtlenség és ‘filléres alapú költségvetés’ érzését keltheti. Ami lehet, hogy nagyon is pontos, viszont a bitcoin gazdaság e -féle felfogása miatt a nagyobb játékosok talán haboznak belépni a piacra.

A tény, hogy a nagy játékosok nem látszanak szándékozni belépni, egy éltre szóló lehetőséget kínál azoknak, akik hajlandóak vállalni a kockázatot – mivel gyakorlatilag nincs olyan „professzionális” website ami a leggyakoribb vásárlásoknál elfogadja a bitcoint, a vállalkozók nyugodtan ejthetnek egy két hibát, és nem kell elsietniük üzleti tevékenységük sikeres beindítását.

De végül is minden a biztonságon múlik. Azoknak akik most akarják felfedezni a bitcoin gazdaságot, amiatt kell aggódniuk, hogy minden weboldal ami a bitcoinjaikat tárolja, talán valami biztonsági gyengeséggel rendelkezik, ami sajnálatos módon azt jelenti, hogy minden oldalnak rengeteg időt kell szentelni a biztonságra és a biztonsági mentésekre, illetve a biztonsági mentések biztonságára, és így tovább. A bitcoin gazdaságot egy darabig le fogja terhelni a biztonság kérdése.

De hé – bárki aki tud szolgálni egy biztonságos instant website megoldással, óriási piacot szerzett magának, nemde?

Forrás:  Thebitcoinsun

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.