Növekedés és kockázat: az Európai Jegybank a Bitcoinról

2012-11-01

Szerző: Brian Browdie

Az Európai Jegybank nemrégiben közzétett jelentése szerint a Bitcoin és más virtuális pénzek bár valóban hozzájárulhatnak a pénzügyi innovációhoz, de ezzel együtt újabb kockázatokat is hoznak magukkal.

A jelentés az internet és az elektronikus kereskedelem rohamos térhódítását, a vásárlók és a kereskedők számára egyaránt csábító alacsony tranzakciós költségeket, valamint a virtuális közösségek által nagyra értékelt gyorsaságot jelöli meg a Bitcoin és az állami pénzek más digitális alternatíváinak legfőbb hajtómotorjaiként.

Mint írták, ezzel a jelentéssel az volt az elsődleges céljuk, hogy lefektethessenek általa egy szilárd alapot a virtuális pénzrendszerekről beindítandó szakmai diskurzushoz. Mert bár tisztán látják ugyan az ilyen rendszerek előnyeit a pénzügyi innováció szempontjából, ugyanígy nem akarják figyelmen kívül hagyni azoknak a kockázati tényezőit sem.

És bár meglátásuk szerint a virtuális pénzrendszerek jelenlegi, viszonylag csekély elterjedtsége miatt ezek a kockázatok egyelőre senki mást nem fenyegetnek az említett rendszerek tényleges felhasználóin túl, ettől függetlenül oda kell figyelni és fel kell készülni rájuk, mert bőven van még terük és potenciáljuk a növekedéshez.

Átvették természetesen a jelentésben a Bitcoin hátterét és alapjait is. Az eszmei gyökereit az osztrák gazdasági iskoláig vezették vissza, melynek meglátása szerint a jelenlegi pénzrendszer és a jegybanki manipulációk csak súlyosbítják a gazdasági ciklusokat és azokat hatásait, valamint folyamatosan hajtják az inflációt is.

Felvázolták a bányászatot, a Bitcoin tranzakció-ellenőrző és pénzkibocsátó rendszerét. Megjegyezték továbbá azt is, hogy a Bitcoin még mindig meglehetősen fejletlen és nem eléggé likvid – és e tényezők folyamatosan hátráltatják a terjedését. Rámutattak még arra is, hogy mivel egyetlen konkrét országhoz vagy gazdasági térséghez sem tartozik, így csak a bitcoint (is) elfogadó kereskedőkre és szolgáltatókra alapozhat.

Kockázatok terén kitértek a rendszer összetettségére: valószínűtlen, hogy minden felhasználó valaha is teljes egészében megérthesse és átláthassa a rendszert – a megfelelő ismeretek nélküli használat pedig már önmagában is egy nem lebecsülendő kockázati tényező lehet. Kiváltképpen akkor, ha ehhez még hozzávesszük a rendszert mindmáig övező bizonytalan jogi környezetet és a felügyeleti keretrendszerek hiányát.

Idézték továbbá az Electronic Frontier Foundation 2011. július 11-ei döntését is, melynek értelmében, a bitcoin bizonytalan jogi helyzetére hivatkozva beszüntették a bitcoinos adomány-elfogadást. Ezzel együtt megjegyzik azonban azt is, hogy ugyanezen aggályok egy része ugyanígy felhozható a készpénzzel szemben is.

És bár végeredményben úgy ítélik meg, hogy a Bitcoin és más virtuális pénzek határozottan nem jelentenek veszélyt a pénzvilág stabilitására, mivel ehhez messze túl kevés szállal kötődnek csak a hagyományos gazdasághoz, ezzel együtt mégis arra a következtetésre jutnak, hogy a jegybankoknak figyelemmel kell kísérniük ezeket a pénzrendszereket is, mivel az idő múlásával egyre többen fogják használni őket, ezért időről időre újra ki is kell majd értékelni a kockázati tényezőiket.

Forrás: American Banker

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.