Rövidhírek: nehéz idők járnak a készpénzre Európában

2012-01-08

Lauren Rae Westendorf illusztrációja.

Beköszöntött 1984 Olaszországban

Szerző: GoWest

Különösen nagy port kavart maga körül a ZeroHedge egyik friss posztja, amely egyebek mellett azt is ragyogóan szemlélteti, hogy miért is néz különösen fényes jövő elé a Bitcoin. Az olaszországi fejlemények ugyanis határozottan nyugtalanítóak – bár persze cseppet sem meglepőek. Alaposan mérlegeld az olvasottakat.

Romano Prodi, az Európai Bizottság 2001-es elnöke és az Euró atyja jelenleg az olasz kormány pénzügyi politikáját igazgatja. Mielőtt azonban rátérnénk a jelen eseményeire, érdemes vetni egy gyors pillantást Prodi egy 2001-es kijelentésére:

Biztos vagyok benne, hogy az euró egy sor olyan új gazdasági intézkedés bevezetésére kötelez majd minket, amelyeket jelenleg politikailag lehetetlen lenne megvalósítani, viszont amelyekre egy napon mégis sor kerül majd, amint lesz egy kellőképpen jelentős válság.

Ha olvastad Naomi Klein “Shock Doctrine” c. könyvét, úgy már sejtheted, hogy ennek nem lesz jó vége. Most, hogy az európai válság elérte a legmagasabb készültségi szintet, a terveknek megfelelően bevezették ezeket a bizonyos új intézkedéseket:

* Rendkívüli rendelettel illegálissá nyilvánították az 1.000 euró értéket meghaladó készpénzes tranzakciókat (tehát nem jelentéskötelessé, hanem egyenesen illegálissá tették). Prodi saját elképzeléseinek megfelelően jelezték azt is, hogy ezt a szintet fokozatosan le fogják csökkenteni egészen 300 euróig. Ebből következően ez talán az első olyan alkalom a történelemben, amikor a készpénz már nem számít többé törvényes fizetőeszköznek (legalábbis 1.000 euró felett, egyelőre).

* Kötelezték a hitelkártya-vállalatokat arra, hogy egyaránt jelentsék minden olasz állampolgár valamennyi bel- és külföldi tranzakcióját az illetékes pénzügyi hatóságoknak.

* A bankok már akár 10.000 euró készpénzes felvételére vonatkozó kérelmeket is késleltethetnek vagy megtagadhatnak az ügyfeleiktől.

* A Pénzügyi Rendőrség kamerákat helyezett el az ország svájci határa mentén az áthaladó gépkocsik rendszámának rögzítésére, a határőröket pedig készpénzt kiszimatoló kutyákkal látták el.

Sokan morfondíroztak már azon a hét folyamán, hogy vajon mitől indult megint ilyen lendületes növekedésnek a bitcoin árfolyama. Ami engem illet, én azt gyanítom, hogy most ért el minket a szélesebb érdeklődés első hulláma, amit a rendszer decentralizáltsága és álneves jellege váltott ki a szabad üzletelést egyre jobban megfojtó és ellehetetlenítő intézkedések közül kivezető utat keresőkből.

Sajnálatos módon az olasz kormány bevételeinek elapadásához vezető korrupciót most azzal a stratégiával próbálják kezelni, hogy eleve bűnösnek tekintenek mindenkit. Amely hozzáállás egyben annak is kiváló módja, hogy lázadást és zavargásokat szítson az ember a népesség soraiban.

Forrás: Bitcoin Trader

———————–

Szlovénia majdhogynem kereken betiltotta a készpénzt

Szerző: GoWest

Köszönet John Matonis-nak ezért az információért:

A nemrégiben módosított szlovén adótörvény új rendelkezései szerint a még készpénzben is kifizethető összegek már eddig is meglehetősen alacsonynak számító 420 eurós felső határát most egészen 50 euróra szorították le, szinte teljesen száműzve így a készpénzt, és csak a legcsekélyebb tranzakcióknál engedélyezve a használatát:

A 2011.12.12-ei, 101/11 Hivatalos Közlönyben tették közzé az új adóügyi törvény részleteit, melyek két lényegi változtatást tartalmaznak.

Az első cikkely második és harmadik bekezdésének tanúsága szerint a készpénzzel még fizethető összegek felső határát 420-ról 50 euróra csökkentették.

(szlovén -> angol Google Translate alapján)

A jelek szerint tehát Szlovénia még Olaszországot is lekörözte a pénzügyi adatvédelem felszámolása és az állampolgárok díjalapú fizetési módszerek használatára kényszerítése terén.

Forrás: Bitcoin Trader

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.