Mi kell a Bitcoin elterjedéséhez?

2011-12-18

Szerző: Mageant

Leginkább a következő két dolog:

1.) Legyenek megbízható tácaszolgáltatók. Szerény véleményem szerint erre a feladatra a váltók a legjobb jelöltek, mivel alapvetően már most is ellátják ezt a szerepkört. Mivel pedig az elsődleges üzletáguk és bevételi forrásuk maga a váltás, ezért nem is lenne értelme lenyúlniuk a felhasználóik bitcoinjait, mivel ezzel buknák a fő üzletágukat, és így sokkal többet veszítenének, mint amennyit a lenyúlással egyszeri alkalommal nyernek. A Bitcoin.com cím például tökéltes lenne egy tárcaszolgáltatáshoz, mivel nagyon könnyen megjegyezhető. Természetesen a weboldalaknak könnyen kezelhetőnek is kell lenniük.

2.) Legyenek blokklánc-szolgáltatók. Szerény véleményem szerint a hivatalos Bitcoin-kliens egyszerűen azért alkalmatlan a széleskörű elterjedésre, mert a blokklánc egyre nagyobbra fúvódik és egyre kezelhetetlenebbé fog válni, amint a Bitcoin jobban elterjed. Magam sem hagyom futni folyamatosan a programot, hanem mindig csak akkor és arra az időre indítom be, amikor és ameddig épp szükségem van rá. Erre a problémára jelentenének tehát megoldást a megbízható és biztonságos blokklánc-szolgáltatók, amelyekhez aztán csatlakozhatnak az egyes kliensek – hasonlóan például a bitcoinj-hez vagy az Electrumhoz. Fontos kitétel persze, hogy a rendszernek még egy kompromittált gépen is biztonságosnak kell maradnia (ez megoldható például a kulcsok megosztásával, a tranzakciók két külön készülékről való megerősítésével).

Ha ez a kettő meglesz, akkor fog csak igazán beindulni a Bitcoin.

Szerző: geniix

Ne essünk abba a tévhitbe, hogy létezik valamiféle varázslatos csodaszer, ami majd egyik napról a másikra elterjeszti a Bitcoint szerte az egész világban. A szolgáltatások kiépítése és a rendszer elterjesztése bizony időbe telik, ha tetszik, ha nem. Bár persze ezen a folyamaton belül valóban tehetnek óriási lépéseket is az igazán ihletett látnokok és alkotók.

A megbízható tárcaszolgáltató valóban jó, mivel általa a technikailag kevéssé képzett vagy csak marginálisan érdeklődő felhasználók is könnyen tehetnek egy próbát a bitcoinnal a hivatalos klienssel való vesződés nélkül. A Bitcoin sikerének és felfuttatásának, világhódító diadalának igazi kulcsát azonban egyes-egyedül, csak és kizárólag te magad jelented. A szájról szájra terjedő személyes ajánlás egyre többeket ébreszt rá, hogy miért is van szükség erre a rendszerre, hogy hogyan segít nekünk és hogy milyen előnyöket kínál számunkra. Ehhez pedig finomhangolt, többször is elismételt érvekre és a technikai működését egyszerűen és kézzelfoghatóan szemléltető, gondosan megfogalmazott analógiákra lesz szükség.

Az egyre terjedő szóbeszéd nyomán pedig egyre újabb úttörők lépnek majd elő, és járulnak hozzá maguk is a mindenkit meggazdagító, olcsó és önkéntes alapon működő, pénzáramoltató világhálózat kiépítésének közös látomásához – a közvetítők kiiktatásához és az elosztott hálózatok hatékonyabbá tételéhez. Ezen úttörők némelyike Bitcoin-szolgáltatásokat indít majd, miközben mások folyamatosan használják a bitcoint annak minden előnyével együtt; költekeznek, takarékoskodnak és szolgáltatásokat vesznek igénybe.

Minél több Bitcoin-szolgáltatás működik, annál többen rendelkezhetnek bitcoinnal – és minél többen rendelkeznek bitcoinnal, értelemszerűen annál nagyobb eséllyel is fognak költeni azokból, és persze el is fogadni azt. Nemrégiben például szerettem volna venni egy VPS-t bitcoinért, de mivel ilyen lehetőséget nem találtam, ezért kénytelen voltam folyósítani a BTC-imet és hitelkártyával fizetni. Ezt nevezzük hálózati hatásnak.

James Burke azt mondta:

Az új technológiákat nem a technikai adottságaik terjesztik el, hanem a társadalmi elfogadottságuk.

Ami pedig azt jelenti, hogy az új technológiák elterjesztéséhez elsősorban és leginkább társadalmi bizonyíték szükséges. Nincs mindenkinek annyi fölös szabadideje, hogy átfésülje az összes rendelkezésre álló újabb és újabb rendszert, és meg is próbálja átlátni, felfogni és megérteni mindegyiket; sokkal könnyebb ehelyett mások nézeteire alapozni.

Ezért állnak hosszú sorok a klubok előtt, amelyek azonban belül üresek: az emberek kint tartásával az illetékesek azt bizonyítják a társadalom felé, hogy az a klub egy jó hely, és így még kívánatosabbá teszik azt. Ez a szerepe a beépített licitálóknak is az árveréseken, a netes hirdetések megosztóinak vagy az adott környékbeli családokkal közös grillpartikat szervező üzletembereknek.

A bitcoint tehát egyszerűen azzal teheted kívánatossá mások előtt, hogy magad is aktívan használod. Nem valamiféle külső marketingesnek kell elterjesztenie azt a barátaid között, hanem neked, mivel rád figyelnek, rád hallgatnak, benned bíznak, neked hisznek (jó esetben). A Bitcoin nem egy egyszerű rendszer, nem könnyű megérteni, és jómagam is elutasítottam volna, ha nem érdeklődtem volna már korábban is a P2P-technológiák és a netes fizetések iránt. Ha csak annyit hallok, hogy AZONNALI, INGYENES FIZETÉS BÁRHOVA, BUMM!, az semmivel sem cseng másképp a fülemben, mint a többi sz*r kereskedelmi szlogen, amivel napi rendszerességgel bombáznak mindenfelől.

Egy pókerjátékos barátom hónapokkal ezelőtt hallott először a bitcoinról, de nem fogta meg különösebben. Három napomba telt, mire érthetően el tudtam magyarázni neki a technikai részleteket, és csak ezután vált ő is a rendszer elkötelezett támogatójává – de további három hónapba telt, mire valóban teljesen át is látott és teljesen meg is emésztett magában mindent. A hétköznapi Kovács Pistáktól és Pannáktól azonban nemhogy három havi, de még három napi feszült figyelmet sem várhatunk el a magyarázkodásainkhoz. Gondos és taktikus tervezés nyomán cselekedve kell szemléltetnünk előttük a legfontosabb tényezőket.

A következő szakaszba lépés előtt két nagy problémát kell megoldanunk:

1.) Az árfolyamingadozást. Ha egy kereskedő túl alacsonyan szabja meg a bitcoinban mért árait, akkor pénzt veszít, ha pedig túl magasan, akkor egyesek kiboríthatnak egy hajórakományra való bitcoint a tartalékaikból a piacra, lenyomva így az árfolyamot.

Hogy megvédhessék magukat az ilyen kellemetlenségektől, a kereskedőknek egy bizoyos mértékű plusz árréssel kell dolgozniuk – azonban még így is csak a kisebb ingadozásokat küszöbölhetik ki, és nem fogadhatnak el akármennyi bitcoint. Viszont minél stabilabb az árfolyam, annál kevésbé kell aggódniuk az árrés miatt, és annál több bitcoint fogadhatnak el.

Azonban amíg ott van az a plusz árrés a bitcoinban fizetett termékeken, addig azok még drágábbak is lesznek, mintha hagyományos pénzen venné őket az ember (USD, EUR, stb.), és egy esetleges jó érzésen kívül más nemigen motiválja majd az embert a bitcoinos vásárlásra.

Az árfolyamstabilitás tehát fontos. Hogy pontosan milyen árszinten stabilizálódik, az már teljesen lényegtelen, csak legyen stabil.

2.) A hálózat alapját alkotó szoftvert. Az 1.) probléma a kereskedőket hátráltatja a felhasználói oldalon, míg ez a programozókat a fejlesztői oldalon.

Egyaránt kell fejleszteni a felhasználói- és a rendszerszoftvert is. Az utóbbi terén ugyan elég nehéz lenne itt most világosan és könnyen emészthetően felsorolni mindazt, ami még fejlesztésre szorulna, de a lényeg az, hogy a Bitcoin elterjedéséhez a rendszer alapjain is sokat kell még javítani.

A felhasználói szoftver a rendszerszoftverre épül; és bár a rendszerfejlesztő munkája sokkal kevésbé látványos és dicsőséges, mint egy csilli-villi iPhone-alkalmazás megírása, amit mindenki könnyen kezelhet és használhat, mégis sokkal fontosabb annál – épp azért, mivel ha a rendszerszoftver rossz, akkor már az arra épülő felhasználói alkalmazások is eleve halva születnek. Ahhoz pedig, hogy egy erős ökosziszéma működhessen felül, egy még erősebb alapra lesz szükség alul.

Ezt figyelembe véve pedig már világosan látható, mennyire fontos is az, hogy a rendszer kódja tiszta, áttekinthető, robusztus és skálázható legyen, hogy a legkülönfélébb projektekhez is fel lehessen használni; hogy bárki könnyen és gyorsan elkezdhessen bitcoinos alkalmazásokat írni anélkül, hogy egészen a mélyére kellene ásnia magát mindennek és teljes egészében felfognia az egész kódot.

Szerencsére valóban van is haladás, és nagy lépéseket teszünk. A BitcoinJava egyszerű, könnyen érthető és tiszta kódbázisa alapján bárki könnyen építhet mobilos alkalmazásokat. A libbitcoin könyvtárát szintén könnyen felhasználhatják az asztali és főleg a szerveres alkalmazásokban gondolkodó fejlesztők, míg a BitcoinJS a webes-böngészős Bitcoin-alkalmazások platformja.

A legfelső, felhasználói szinten a Bitcoinnak teljesen egységesnek és integráltnak kell lennie. Használhatónak.

Mobil-bitcoinos fizetés Bit-Pay-jel

Onus Probandy ezt üzente:

Csak egy apróság: azt írod, hogy a kereskedőknek plusz árréssel kell védeniük magukat az árfolyamingadozással szemben – viszont a Bitcoin minimális tranzakciós díjai és a fokozott biztonságossága (visszatérítésmentessége) miatt kedvezményeket is adhatnak.

Jó meglátás; erre egy későbbi cikkben térek ki majd.

Forrás: Bitcoin Media

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.