Megdöntötte az árfolyam a 2012-es rekordot

2013-01-20

Szerző: Vitalik Buterin

Idén január 17-én megdöntötte a bitcoin árfolyama a tavaly augusztusban felállított 15,4$-os rekordját: ezúttal ugyanis 15,68$-on tetőzött. Ez az eddigi legmagasabb árszint 2011. július 6-a óta. Ez a tetőpont egy durván két hetes emelkedési folyamatot zárt le, amely során átlagosan napi 10 centtel erősödött az árfolyam január 7-e óta. Amikor aztán 2 órára megroggyant az árfolyam, óriási felvásárlási hullám indult be, így végül sikeresen áttörtük a 15$-os lélektani határt. A hirtelen erősödés elsődleges, rövid távú oka a Coming of Age Day volt – egy japán banki szünnap, amelynek következtében 17-ére tolódtak át a japáni székhelyű MtGox betétjei. Fred Ehrsam érvelése szerint amikor aztán végre alkalma nyílt mindazoknak lebonyolítani a bitcoin-vásárlásaikat, akik a hétvége során fizettek be hagyományos pénzt ebből a célból, ez az összesített pénzáramlás megtörte az addigi stabil 14,2$-os trendvonalat és meredeken fellendítette az árfolyamot az elkövetkező két nap folyamán.

A bitcoin történelmének eddigi néhány éve során megtapasztalt hirtelen erősödésekkel ellentétben azonban ez a mostani meglehetősen stabil alapokkal látszik rendelkezni. A Bitcoin iránti általános érdeklődés egyik közkedvelt statisztikai mércéje, a Google Trends volumene nagyjából stabilnak látszik, bár az elmúlt néhány hónap során határozottan tetten érhető a konkrétan az árfolyam iránti érdeklődés fokozódása. Megjegyzendő azonban, hogy bár régebben a Google Trends volumene rendkívüli mértékben korrelált a bitcoin árfolyamával, az elmúlt hónapok során mégis jelentősen eltértek egymástól; augusztus óta már épp csak hogy tetten érhető még valamennyi kapcsolat a kettő között egyáltalán. Ez alapján okkal hihetjük tehát, hogy e mutató lassú és kiszámíthatatlan ütemű emelkedéséből nem érdemes semmiféle komolyabb következtetést levonnunk a bitcoin rövid- és hosszútávú jövőjére vonatkozóan.

Vannak azonban más tényezők is, amelyek még hangsúlyosabban szólnak a bitcoin mellett. A blockchain.info itt következő grafikonjai az egyedi Bitcoin-címek és a napi tranzakciók számát mutatják:

A keresési volumennel és a piaci statisztikákkal ellentétben ezek az ábrák sokkal inkább a tényleges bitcoin-használatot mérik, semmint a közvélekedést vagy -érdeklődést – és ezek is azt mutatják, hogy 2012 nyarán az értékek folyamatosan emelkedtek, ősszel visszaestek, majd novemberben ismét fellendültek onnantól kezdve, hogy a WordPress is kitűzte a Bitcoin-zászlót. Most az értékek nagyjából a 2012 augusztusi csúcs körül járnak újra, és nagy valószínűséggel fognak még emelkedni ezután is.

Még pozitívabbak a blockchain.info saját online tárcaszolgáltatásának statisztikái. 2012 folyamán az oldal tranzakció-volumene és a napi tranzakciók száma folyamatosan emelkedett és nagyjából vízszintes maradt még akkor is, amikor a Bitcoin hálózati statisztikái és árfolyama kissé visszaesett szeptemberben és októberben. Ami azonban a legmeglepőbb, az mégis a felhasználók számának alakulása:

Az év legnagyobb részében ez egy egyszerű, nagyjából négyzetes görbét mutatott, amit az ember általában el is várhat egy folyamatosan fejlődő szolgáltatástól. Decemberben azonban, nem sokkal azután, hogy a Bitcoin Central bejelentette az összefogását a francia fizetésszolgáltató partnerével, hirtelen és alapvetően változott meg a helyzet. Néhány napig a Blockchain felhasználóbázisának bővülését mutató görbe meredek emelkedésbe csapott át, és azóta is az addig megszokott bővülési ütem több, mint kétszeresét mutatja.

Ennek pedig számos oka van. Az árfolyam azt követően élénkült fel az addigi 10-11$-os szintről, hogy novemberben az Alexa rangsorában a világ 21. leglátogatottabb weboldalának minősülő WordPress is elkezdett elfogadni bitcoint. Nem sokkal ezután ütötte a nyélbe a Bitcoin Central is a saját megállapodását, ami igen sokat lendített a Bitcoin hírnevén a jó irányba. Rengeteg cikk is született e két jeles eseményről, egységesen azzal az üzenettel, hogy a Bitcoin most már egyértelműen mainstreammé válik. És valóban: a mainstream médiában is olvashattunk már beszámolókat nem csak a bitcoinos szerencsejátékokról, de magáról a Bitcoinról is. A kanadai MacLeans egyik cikke például szalagcímben hirdette, hogy “nemrégiben az internet hideg, kemény készpénze drámai fejlődésbe kezdett, és továbbra sem mutatja semmi jelét a lassulásnak.” Egyre gyarapodnak a bitcoinos üzletek is; Tony Gallippi a BitPay-től arról számolt be, hogy a WordPress lépése óta több, mint megmásfélszereződött a kereskedői ügyfeleik száma, meghaladva így immár a 2100-as összlétszámot is. Mi több, nemrégiben összesen 510.000$ összegű támogatást gyűjthettek be a Szilícium-völgy több ismert befektetőjétől. Időközben elcsitultak az őszi botrányok (Pirateat40 pilótajtékának és a Global Bitcoin Stock Exchange összeomlásának) hullámai is, és azóta sem történtek hasonló fajsúlyú kellemetlenségek. A Bitcoin így most valóban minden eddiginél jobb esélyekkel és kedvezőbb startpozícióból vághat neki a mainstream tényleges meghódításának.

Persze így is hosszú lesz még az út innen is a 2011. júniusi, 31,91$-os mindenkori csúcs megdöntéséig. Logaritmikusan szólva azonban a Bitcoin már így is megtette közel háromnegyedét a 2011. novemberi 1,994$-os mélyponttól számított távnak. A 14 napos átlag is igen jól áll, és minden esélye megvan a további erősödésre is. Valószínűsíthető persze, hogy az elkövetkező napok során a trendvonal valahol a 14 és 15$-os érték között stabilizálódik majd, de ha minden jól megy, úgy már középtávon is számíthatunk még további erősödésre.

Forrás: Bitcoin Magazine

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.