Lélektani határ: túl a 7.000.000 BTC-n

2011-08-09

Két nappal ezelőtt, augusztus 7-ikén a Bitcoin hálózata legenerálta a 140.000. blokkot, így a rendszerben keringő bitcoinok száma elérte – azóta pedig már természetesen bőven meg is haladta – a hétmilliós lélektani határt. Nem egészen harminc hónap alatt így kibocsátásra került a valaha is hozzáférhető összes bitcoinok első, “korai harmada”. Egy korszak lezárult.


Legalábbis lélektanilag – mivel gyakorlati szempontból ennek még nincs túl sok jelentősége. Ezzel együtt közelebb kerültünk azonban egy másik, már sokkal nagyobb – és jóval kézzelfoghatóbb – jelentőségű, magába a rendszerbe épített határhoz is, jelesül a 10,5 millió bitcoinhoz. Ezt a számot várhatóan a jövő év második felében érjük el – és ekkor esik majd vissza a blokkok legenerálásáért járó jutalom 25 BTC-re a jelenlegi 50-ről.

Ezt követően még további négy éven át marad ez az új felállás, majd újabb felezés következik, blokkonkénti 12,5 BTC-re, és így tovább, amíg kiadásra nem kerül az utolsó BTC is az előre meghatározott 21 milliós összmennyiségből.

Ez a változás pedig már érzékenyen érintheti a bányászokat, akik közül így várhatóan egyre többen kezdik majd mérlegelni, hogy a megfelezett jutalom mellett is megéri-e még nekik a bányászkapacitásuk növelése, vagy akár csak a meglévőnek a további működtetése.

Lesz azonban min gondolkodniuk azoknak is, akiket inkább a bitcoin árfolyama foglalkoztat. Jelenleg a BTC évi 37,5%-kal, folyamatosan lassuló ütemben inflálódik (az idei év elején például, amikor még épp hogy csak meghaladta az ötmilliót a forgalomba került bitcoinok száma, még 52,5% körül járt az éves inflációjuk.

Mire az utolsó 50 BTC-s blokk is legenerálásra kerül, az éves inflációszint már 25%-nál fog járni, utána pedig 12,5%-ra esik vissza, majd megint folyamatosan csökken az elkövetkező négy év során.

Természetesen soha nincs hiány a nyelvüket a bitcoinon köszörülő közgazdászokból, érveléseik során általában mégis rendre figyelmen kívül hagyják a bitcoin igazi értékének forrását – vagyis az ingyenességét (vagy rendkívüli olcsóságát), a tranzakciók visszafordíthatatlanságát, és a tranzakció lezárultával a már megkapott pénz perceken belüli továbbelköltésének lehetőségét.

Persze amíg ki nem fejlődik egy tényleges, érett bitcoin-gazdaság, addig nélkülözhetetlenek lesznek a váltók – egyebek mellett éppen ennek a gazdaságnak a kifejlesztéséhez – is. Jelenleg még sok fejfájást okoznak a csaló és/vagy felkészületlen váltószolgáltatások, ám ezeket fokozatosan le is váltják az egyre biztonságosabb és professzionálisabb utódaik. Mi több, a Bitcoin rendszere számos, eredetileg a hagyományos pénzpiacokat erősíteni hivatott innovációból is hasznot húzhat.

Most, hogy a bitcoin egyre ismertebbé válik, és immár magunk mögött tudhatjuk a két hónappal ezelőtti pánikroham-szerű felvásárlási lázat éppúgy, ahogy az azt követő hetekben és azóta is tapasztalható eladásit is, a bitcoin nyugodtan folytathatja tovább világhódító útját.

Persze a jó munkához idő kell, és nincs ez másképp a fejlesztések esetében sem. Mivel azonban a Bitcoin egy nyílt rendszer, ami a világ minden tájáról vonzza az embereket, talán nem túl nagy merészség azt állítani, hogy ez a hétmillió bitcoin – és azoknak a töredékei – a lehető legjobban lesznek felhasználva, és tovább segítik majd a bitcoin elterjesztését.

Forrás: Bitcoin Money

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.