Kína bitcoin tiltásának híre áll az árfolyamzuhanás hátterében

2014-03-31

kina bitcoin tiltas

Zuhant a Bitcoin árfolyama, miután a múlt héten napvilágot látott a hír, hogy a kínai jegybank (PBOC) a Bitcoin-tőzsdék számláinak befagyasztását tervezi. A CoinDesk Bitcoin árindexe alapján a szerdai 585 dolláros árfolyam csütörtökre 477 dollárra esett, majd pénteken korrigált, a nagyjából 500 dolláros érménkénti árra.

A hírt, ami hamar elterjedt a Bitcoin közösségen belül is, a kínai Caixin online hírújság szivárogtatta ki. A Caixin egy, a kínai jegybanktól a birtokába jutott dokumentumra hivatkozik, amelyben a bank 15 bitcoinos szolgáltató számlabezárását említi, április 15-től.

A hír pikantériája, hogy a jegybank mostanáig semmilyen ezzel kapcsolatos hivatalos tájékoztatást nem adott közre. Igaz, a The Wall Street Journal szerint ebben semmi meglepő sincs, hiszen már korábban is előfordult, hogy a bank különösebb hírverés nélkül léptetett életbe új intézkedéseket, így fenntartva lehetőségét egy esetleges későbbi, zökkenőmentes változtatásnak.

Hasonlóan óvatos eljárások különösen a Bitcoin szabályozásában érhetők tetten; jóformán világszerte minden kormány azon fáradozik, hogy a kriptopénzt irányítása alá vonja.

Hosszútávon azonban Kínának is be kell látnia, hogy nem is olyan egyszerű kikerülni a Bitcoint. Néhány éven belül az új „pénz világhálója” teljesen átszövi majd a globális gazdaságot.

Szerző: 

Forrás: Money Morning