Interjú a Search Bitcoin alapítójával

2011-10-03

Szerző: Bitcoin Business Review

A szerkesztő megjegyzése: A Bitcoin gazdaságának kulcsembereit sorra vevő interjúsorozatunk első alanya Jared Ostmeyer, a Search Bitcoin alapítója.

Bitcoin Business Review: Köszönjük a lehetőséget. Kezdjük talán az elején: pontosan mi is a Search Bitcoin?

Jared Ostmeyer: A Search Bitcoin azt mutatja meg az érdeklődőknek, hogy mi mindent, honnan, kitől vásárolhatnak bitcoinért. Ezzel egyben mindenki másnak is megmutatja, hogy a Bitcoin gazdasága bizony él és virul, bárki bármit is állítson az ellenkezőjéről. A Search Bitcoin egy helyre gyűjti a Bitcoin-közösség által kínált árukat és szolgáltatásokat, kényelmes és áttekinthető rendszerbe foglalva össze azokat. Az oldalon bemutatott árukat a különböző bitcoinos üzletek forgalmazzák; ha bárki rákattint bármelyikre, úgy máris eljuthat annak a tényleges forgalmazójához, ahl nyomban meg is veheti/rendelheti azt.

BBR: Mi ihlette ezt a projektet?

JO: Először csak eladásokat akartam szimulálni a Bitcoin gazdaságában, hogy ezzel is elősegítsem a rendszer népszerűsítését. Eleinte, amikor belevágtam a projektbe, még alig lehetett kapni bármit is bitcoinért egyáltalán, ezért egy kis trükkhöz folyamodtam: élő hírfolyamban jelenítettem meg az elérhető kínálatokat, és nagyon gyorsra állítottam a frissítést, így csak úgy dőltek az ajánlatok, és máris úgy tűnt, mintha valóban tobzódnánk a lehetőségekben. Mi több, így az adatbázisomat sem kellett megmutatnom a maga csupasz valójában, ami pedig azért jó, mert az akkoriban még bizony igen csenevész volt. Ezzel szemben ma már sok és egyre több bitcoinos bolt működik, és ennek megfelelően az adatbázisom is gyorsan terebélyesedik – ezért úgy gondoltam, ideje beizzítani egy keresőmotort is. Májusban ennek még nem lett volna sok értelme, mivel csak alig néhány kulcsszó hozott volna bármilyen találatot is egyáltalán – most azonban már gyakorlatilag bármilyen területről megtalálhat az ember bármit, sült hústól Apple MacBookig.

BBR: Meglátásod szerint hogyan változtathatja meg a Search Bitcoin a közösség üzletelési szokásait?

JO: Hosszú távon az  a célom, hogy a Bitcoin gazdaságában lebonyolított eladások egyik fontos hajtómotorjává váljon a Search Bitcoin. Az eladások számának növelése már csak azért is kiemelten fontos, mert sokan jelenleg is épp azon tanakodnak, hogy vajon mi biztosítja majd a bitcoin értékét a jövőben? Jelenleg ugyanis szinte kizárólag a spekulánsok manipulációi rángatják ide-oda az árfolyamot. Mindenki tisztában van azonban azzal is, hogy a spekulánsok sem lesznek itt örökké, ezért a Bitcoinnak is sokkal többre kell vinnie annál, semhogy csak egyszerűen a váltók egy árucikke legyen.

BBR: Eddig mekkora az érdeklődés a projekt iránt?

JO: Elég jelentős. Sok weboldal vette át a BTC Economy Plugint, vagy írtak saját kódot az APInkon keresztül. Mivel azonban a Google Analytics-et nem lehet az APIba integrálni, ezért azt nem is tudjuk meghatározni, hogy hányan látják naponta az élő hírfolyamunkat. A magam részéről azonban jó forgalommérőnek tartom a sávszélességben és átirányításban mért forgalmat; a Search Bitcoin naponta átlagosan 10 GB sávszélességet használ fel, és mintegy 150-500 átirányítást végez. El kell ismernem azonban, hogy a Google-lal eddig legalábbis nem tudtunk zöldágra vergődni; minden igyekezetünk ellenére sem tudunk feljebb jutni a keresési eredményeik között, így a látogatóink nagy része is csak máshonnan, ránk mutató linkkel jut el hozzánk, vagy pedig közvetlenül gépeli be a címünket a böngészőjébe.

BBR: Milyen üzleti modellel dolgozik a Search Bitcoin?

JO: Természetesen idővel bevezetünk majd hirdetéseket is; úgy vélem, igen sikeres hirdetőplatformmá válhatunk. Jelenleg is mintegy 150-500 látogatót továbbítunk más oldalakra – a bitcoinosoknak szóló hirdetéseket pedig még a hagyományos platformoknál (mint pl. Google, Facebook) is hatékonyabban juttathatjuk célba.

Ezzel együtt azonban azt sem szeretném, ha a Search Bicoin egyetlen, óriási hirdetőtáblává degradálódna. Elvégre a célunk az, hogy megmutathassuk az embereknek, hogy mi mindent vehetnek bitcoinnal. Nem akarom, hogy csak reklámokat lássanak nálunk, ezért az élő hírfolyamban felbukkanó reklámbejegyzések aránya semmiképpen sem fogja meghaladni a 10%-ot – és azok is láthatóan különbözni fognak a normál bejegyzésektől, hogy ránézésre is könnyen felismerhetőek legyenek és elkülönüljenek a normál bejegyzésektől.

BBR: Mik a jövőbeli tervek a projekttel?

JO: Szeretném, ha a Search Bitcoin minél nagyobb szerepet játszana a bitcoin értékének alakításában. Jelenleg az emberek még nem igazán tudják megbecsülni a bitcoin értékét; mindenki csak találgat, az árfolyam pedig vadul ingadozik. Ezért kísérletezek egyebek mellett egy vadonatúj bitcoin-értékmérővel is: a legfrissebb MtGox-adatok helyett inkább a Bitcoin gazdaságában eladásra kerülő áruk árát vetem össze a hagyományos gazdaságban értékesített hasonló termékek USD-ben (vagy más pénznemekben) mért árával.

Ha például egy bitcoinos bolt 50 BTC ellenében árul egy laptopot, az Amazon pedig 500$ ellenében kínálja ugyanazt a típust, akkor ez alapján megállapítható, hogy 1 BTC 10 USD-t ér. Az adatbázisom segítségével több tízezer árucikkel végezhetem el ugyanezt a számítást, és állapíthatom meg az eredményekből az átlagértéket. Ez nagyon sokat segíthet a bitcoin értékének behatárolásában. Ez egyben egyfajta – képletes – “árufedezetet” is biztosítana a bitcoinnak; ha nem akar az ember váltókkal szórakozni, akkor boltokban is beválthatja a bitcoinjait – konkrét termékekre, amelyekre épp szüksége van. Persze ezzel a módszerrel is vannak problémák, de úgy gondolom, meg tudom oldani őket. Persze a puding próbája az evés, így majd a gyakorlatban válik el, hogy mennyire életképes a módszer. Persze egy ekkora projektbe egyáltalán bele se vágok addig, amíg nem tapasztalok iránta kellő mérvű érdeklődést a közösség felől.

Forráa: Bitcoin Business Review

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.