Ingyenes .bit domain név regisztráció

2015-05-15

Nagyjából két hete indult útjára a GetDotBit.com kezdeményezés, amelynek köszönhetően bárki ingyenesen regisztrálhat egy .bit domain nevet.

A .bit (Dot-Bit) kiterjesztésű oldalak előnyeiről már korábban is írtunk, így most csak annyit emelnénk ki, hogy egy olyan biztonságos és cenzúramentes domain névről van szó, amely kikerüli a központi közvetítőket (értsd: kormányzati cenzúra, vagy leállítás a DNS visszavonásával).

A .bit domain nevek egy decentralizált és nyilvános Namecoin blokkláncban kerülnek rögzítésre. A Namecoin egy olyan alternatív blokklánc, amely lehetővé teszi, hogy világszerte használható domain neveket vagy adatokat rögzítsünk nyilvános blokkláncokba.

A .bit kiterjesztésű oldalak böngészését kívánja megkönnyíteni a freespeechme.org Firefox böngészőhöz készített plugin-ja, főleg azok számára, akik nem rendelkeznek megfelelő technikai ismeretekkel, ahhoz hogy DNS beállításaikat maguk módosítsák. A GetDotBit.com a regisztráláshoz kínál most felhasználóbarát megoldást, ráadásul az első domain név erejéig ingyenesen. Az oldal szülőatyjának, Daniel Ternyak-nak a tájékoztatása szerint mostanáig több, mint 700 .bit domain név került bejegyzésre a weblapján keresztül, és a felhívás továbbra is folytatódik, egyelőre határozatlan ideig.