Namecoin

Bitcoin vs Namecoin

Mi is az a Namecoin?

A Namecoin egy, a Bitcoin technológiáján alapuló elosztott domainnév-rendszer (DNS): domainnevek tranzakciók útján való regisztrálását, frissítését és adásvételét teszi lehetővé a Bitcoin rendszerének kibővítésével. A Namecoin a jelenlegi DNS-rendszer alternatívája; míg ez utóbbiban a DNS-szerverek gazdái bármikor letilthatják bármelyik domainnevet, addig a Namecoin P2P-rendszerében ez – konkrét szerverek híján – nem lehetséges.

A Namecoin felett tehát egyetlen központi hatóság és szolgáltató sem rendelkezik. A rendszer a P2P-hálózat csomópontjai között osztja el a nevek és a tranzakciók adatbázisát, melyek biztonságáról – a Bitcoinhoz hasonlóan – digitális aláírásokkal és munkabizonyítékokkal gondoskodik, biztosítva, hogy az egyes domainnevek felett kizárólag a tulajdonosaik rendelkezhessenek.

Történelem

2010 november 29-én az Egyesült Államok Bevándorlási- és Vámhivatala (U.S. ICE) lefoglalási parancsot adott ki 82 .com weboldal ellen, amelyeket hamisított áruk illegális forgalmazásával vádoltak. A .com címek kezelőjeként a Verisign le is tiltotta a 82 oldalt. Az InformationWeek jelentése szerint a Verisign mindössze annyit mondott, hogy hivatalos bírói végzést kapott bizonyos konkrétan megnevezett domainnevekre vonatkozóan, és ennek megfelelően járt el. A jelek szerint e 82 weboldal eltávolítása hívta életre a Namecoint a “the Dot-P2P Project”-tel együtt egy központi kezelők nélküli, teljesen decentralizált DNS-szolgáltatás beindítása érdekében. Miután az ezt követő héten a Wikileaks is eltűnt (hogy aztán áthelyezze a netes székhelyét Svájcba – wikileaks.ch), már az Electronic Frontier Foundation is felhívta a figyelmet annak a veszélyeire, ha az internet infrastruktúrájának olyan kulcsfontosságú részei, mint a DNS névfordítás is külső befolyás alá kerülhet.

Forrás: angol Wikipédia

Tények röviden

* Ez egy új, a fő Bitcoin-lánctól teljesen különálló blokklánc
* A név/érték-párok az egyes coinokhoz kapcsolva kerülnek eltárolásra
* A nevek új tranzakciótípusokként regisztrálhatóak (új, első frissítés és frissítés)
* Az egyes nevek 12.000 blokk alatt járnak le, ha ezalatt nem újítják meg őket
* Két azonos név nem lehet egyszerre aktív
* A fenti szabályoknak meg nem felelő tranzakciók kiszűrése érdekében a blokk-hitelesítés ideje hosszabb
* A kód itt található

Forrás: angol Bitcoin-fórum

Mi köze van a Namecoinnak a Bitcoinhoz?

A Namecoin kódja a Bitcoinéra épül. A Namecoin egy, a Bitcoinétől különálló, azétól eltérő ősblokkból kiinduló blokkláncot használ, így egy különálló valutát is alkot: a Namecoint. Ezt a megközelítést a BitDNS-eszmecsere során vetették fel a fórumon.

Miben különbözik a Namecoin a Bitcointól?

* Extra RPC-parancsokat nyújt, amelyekkel speciális, adatokat tartalmazó tranzakciókat is indíthatsz.
* Ezek a műveletek a következők: name_new, name_firstupdate és name_update.
* A name_firstupdate árára kifizetett namecoinok elvesznek, megsemmisülnek.
* Ezek a speciális tranzakciók a következő adatokat tartalmazzák: egy név/érték-párt.
* Ezek a speciális tranzakciók a következő lejárati idővel bírnak: 12.000 blokk (ez rövidesen 36.000 blokkra fog változni).
* Domain nevet a “d/” prefixummal lehet regisztrálni, a .bit tld nélkül:
{
“name” : “d/opennic”,
“value” : “what you want”,
“expires_in” : 10227
}

Miben hasonlít a Namecoin a Bitcoinra?

* Itt is 21 millió namecoin a maximum, mínusz az elvesző namecoinok.
* Itt is 50 namecoint termel minden blokk – amely érték itt is feleződni fog 210.000 blokkonként (nagyjából négyévente).

Általános kérdések

Hogyan működik a Namecoin?

A Namecoin szoftverével neveket lehet regisztrálni és eltárolni a blokkláncban, a hozzájuk kapcsolt adatokkal együtt – amely adatokat aztán vissza is lehet keresni az adatbázisból. A blokkláncot itt is P2P útján, biztonságosan kezelik a hálózatot alkotó gépek.

Mennyibe kerül egy domain (egy név) regisztrálása?

Az ár hálózati díjból és tranzakciós díjból áll össze, az összegét namecoinban (NMC) mérjük. Kezdtben 50 NMC a hálózati díj, ami aztán kéthavonta feleződik. A 24.000 blokktól kezdve a hálózati díj csökkenésének üteme négyszeresére gyorsul. A jelenlegi árakat itt nézheted meg.

Hogyan juthatok namecoinokhoz?

Ugyanúgy, ahogyan bitcoinokhoz is: bányászhatsz vagy kaphatsz másoktól.

Ki kapja a hálózati díjat?

Senki. A hálózati díj megsemmisül – elveszik – a tranzakció során.

Ki kapja a tranzakciós díjat?

A bányászok, éppúgy, ahogyan a Bitcoinnál is. Eleinte 0,00 vagy 0,01 NMC-ban érdemes meghatározni a tranzakciós díjat. Ezt annak függvényében állapíthatod meg, hogy épp mennyire sürgős számodra a tranzakciód mihamarabbi feldolgozása.

Meddig érvényes egy név?

Minden nevet 12.000 blokkonként (illetve a 24.000. blokktól kezdve már csak 36.000 blokkonként) kell frissíteni, különben érvénytelenné válik. A frissítésnek nincs hálózati költsége.

Tehát megújítási díjat nem kell fizetnem?

Nem, csak tranzakciós díjat, éppúgy, ahogy a Bitcoinnál is. Ez jelenleg 0,00 vagy 0,01 NMC.

Lehet regisztrálni a Namecoinnal más adattípusokat is?

Bármilyen adattípusokat regisztrálhatsz a Namecoinnal. Minden adattípusra ugyanazok a szabályok (lejárati idő, adatméret-határ, stb.) érvényesek.

Tervezés

Miért van külön name_new lépés?

Azért, hogy ne lophassák el mások a frissiben beregisztrált nevedet azzal, hogy gyorsan beregisztrálják maguknak ők is ugyanazt a nevet, amint meglátják a tranzakciódat. Maga a név nem kerül elküldésre, csak egy kódolt változata. Van egy 12 blokkos kötelező várakozási idő, mely alatt biztonságban elküldheted a nevedet name_firstupdate-tel, csökkentve így az esélyét annak, hogy bárki is beelőzhessen egy name_firstupdate-tel.

Miért van hálózati költség?

A hálózati költség induláskor magas, de néhány év alatt jelentéktelenné válik. Ez csak arra való, hogy lelassítsa a kezdeti regisztrációs rátát, gondoskodva így arról, hogy a később érkezőknek is maradjanak még bőven kívánatos nevek.

Hogyan tárolja a rendszer a neveket?

A neveket és a hozzájuk tartozó értékeket speciális, 0,01 NMC értékű namecoinokhoz csatolja. A frissítés pedig egy, az előző namecoin nevével indított új tranzakcióból áll.

Mi történik, ha tévedésből elköltöm ezt a speciális namecoint?

A kód meggátolja a speciális namecoinok hagyományos utalásokhoz való felhasználását.

Bányászat

Használhatom a meglévő Bitcoin-bányászokat?

Igen.

Választanom kell, hogy Bitcoint vagy Namecoint akarok bányászni?

Már tervbe van véve egy egyesített bányász, ami azonos hash-kapacitással tud majd bányászni több blokkláncot is.

Forrás: Dot BIT

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.