Fájlmegosztás: riválisaihoz kergeti a kereskedőket a PayPal

2013-02-21

Szerző: Chris Cumming

Azzal, hogy igen szigorú követelményeket állított a fájltároló szolgáltatásokat üzemeltető kereskedők elé, a PayPal nagy lehetőséget teremtett a versenytársai – köztük a bitcoinos fizetésfeldolgozással foglalkozó BitPay – számára.

A múlt hét folyamán négy különböző, Kim Dotcom legújabb netes vállalkozásának, a Mega felhő-fájltárolónak a szolgáltatásait értékesítő kereskedő is felszámolta a PayPales fizetési lehetőséget. Hogy ők fordítottak-e hátat a PayPalnek vagy fordítva történt az eset, arról nincs konkrét információ.

Tény azonban, hogy az eBay (NASDAQ: EBAY) egyik egységeként működő PayPal csak a saját illetékesei által is ellenőrzött és jóváhagyott fájlmegosztó szolgáltatások forgalmazását engedélyezi a fizetéseket a rendszerén keresztül elfogadni szándékozó kereskedők számára. Mi több, rászorítja őket a feltöltések folyamatos megfigyelésére és ellenőrzésére a jogsértések kiküszöbölése érdekében – némileg hasonlatosan ahhoz, ahogyan a bankok figyelik a tranzakciók a pénzmosásellenes előírásoknak és szabályozásoknak való megfelelés érdekében.

A Stop File Lockers és más kalózkodásellenes csoportok többször is megvádolták már a Megát azzal, hogy szabad terepet biztosít az illegális megosztásoknak. Dotcom, a vállalat alapítójának kiadatásért még mindig viaskodik Új-Zélanddal az USA annak korábbi vállalkozása, a Megaupload fájlmegosztó-oldal miatt, amit még tavaly zárattak be, szintén feltételezett szerzői jogsértések miatt.

A Mega egyik legnagyobb kereskedője, aki megszabadult a PayPal-től, a BitPay-hez állt tovább. A BitPay lehetőséget biztosít a kereskedőknek bitcoinos fizetések elfogadására, a beérkező összegeket pedig már rögtön dollárra átváltva utalja át nekik.

“Most, hogy a PayPal megpróbál lecsapni a fájlmegosztó oldalakra, egyre inkább azon kezdi törni a fejét az összes olyan szolgáltató, aki az eddigiek során már nem csekély összegeket fektetett szerverekbe és infrastruktúrába, hogy akkor ezután mégis hogyan fogadnak el majd vajon fizetéseket?” – mondja Anthony Gallippi, a BitPay alapítója. – “Néhányan közülük egyre inkább azt fontolgatják, hogy elkezdenek közvetlenül bitcoint elfogadni, vagy pedig hozzánk vagy valamilyen másik bitcoinos fizetésfeldolgozóhoz fordulnak.”

A PayPalt otthagyó másik három Mega-kereskedő más fizetésfeldolgozókon keresztül fogad el kódot hitelkártyás fizetéseket; ketten közülük a Wirecard, a harmadik pedig a Systempay szolgáltatásait veszi igénybe.

A PayPal szóvivője konkrétan a Mega kereskedőire nem tért ki ugyan, de általánosságban elmondta, hogy az üzletpolitikájuk értelmében szigorúan elhatárolódnak minden olyan fájlmegosztás-szolgáltató vállalattól, amelyet nem ellenőrizhetnek és hitelesíthetnek ők maguk. Nem tért ki arra sem, hogy a Megát megfelelőnek találták-e.

Gallippi elmondása szerint ahhoz, hogy bitcoinos fizetéseket fogadhasson, elég csak a kereskedőnek regisztrálnia magát a BitPay-nél – ellentétben a PayPallel, ahol a kereskedőnek és a vásárlónak is a PayPal regisztrált felhasználóinak kell lenniük ahhoz, hogy használhassák a szolgáltatást (hacsak a kereskedő nem biztosít “guest checkout“-lehetőséget.

Mint mondta, a PayPal olyan, mint egy magas fallal körülkerített kert. Mint az AOL az internet korai napjaiban: egymással beszélhettek ugyan a felhasználóik, de például a Prodigy felhasználóival már nem. Mivel azonban a Bitcoin nem tartozik senkihez, ezért a BitPaynek sem kell feleslegesen korlátoznia a felhasználóit.

Mindemellett a Megát továbbra is élénken vizslatják a jog illetékesei annak az illegális fájlmegosztással kapcsolatos lehetőségei miatt. És bár Dotcom állítása szerint az internet egész történetében nem volt még egy olyan alapos jogi megfigyelés alatt álló oldal, mint a Mega, annak a január 20-i indulása óta már 150 jogsértési figyelmeztetést dolgoztak fel a PCWorld jelentése szerint.

Forrás: American Banker

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.