Ezért érdemes támogatni a Bitcoin Foundation-t

2012-11-27

Szerző: Jon Matonis

2012 szeptembere – a Bitcoin Foundation indulása – óta számtalanszor szegezték már nekem a kérdést különböző potenciális szponzorok, hogy tulajdonképpen miért is lenne érdemes támogatniuk a bitcoint és az alapítványunkat? A válasz erre a kérdésre a bitcoin által biztosított társadalmi előnyökben rejlik – amelyeket valóban nem egyszerű felmérni első pillantásra.

Decentralizált és politikamentes kriptográfiai pénzként a bitcoin egyszerre működik fizetőplatformként és könyvelési egységként. Mondhatni, vasút és vonat is egyszerre; ennek köszönhető a rendszer külső közvetítőktől és harmadik felektől mentes, önálló működőképessége.

És hogy ez miért fontos? Azért, mert közvetítők hiányában eltéríteni sem lehet a rendszert semmilyen irányba, nem lehet manipulálni vagy bármilyen önkényes politikai cél szolgálatába kényszeríteni. Nem lehet kisajátítani, mint ahogyan tették azt egykor a királyok az aranybányászat és az érmeverés privilégiumával – és, szintén az aranypénzekkel ellentétben, “megfaragni” vagy más fémekkel ötvözve elértékteleníteni sem lehet. Mivel soha még az eddigi történelmében nem találkozott a civilizált társadalom egy ilyen lehetőséggel, így elképzelni is alig tudjuk, milyen gazdasági forradalmat indíthat be egy valóban teljesen független, fenntartható pénzegység.

A Bitcoin Foundation egy éves tagságot és klasszikus adományozási lehetőséget kínáló, ismeretterjesztő és szoftverfejlesztő szervezet. Adományozni lehet névtelenül és nyilvánosan, egyénileg vagy szervezetileg is, az így befolyt összegeket pedig természetesen ugyanúgy munkára fogjuk, ahogyan a tagdíjat is. Számos különböző iparágat képviselő vállalatok, nem-kormányzati és más nonprofit szervezetek és jól járhatnak a Bitcoin Foundation támogatásával. Együttműködésünk révén a támogatóink lehetőségei is kibővülnek, saját céljaikat is jobban kihangsúlyozhatják. Az alábbiakban azokat a fontosabb területeket foglalom össze, amelyeken már most jelentős, mérhető eredményeket tudunk felmutatni:

Emberi jogok és társadalmi igazságosság

Az olyan klasszikus fizetési csatornák, mint a PayPal és a hitelkártyák sokakat már alapból kizárnak – így például mindazokakat, akiknek ilyen vagy olyan oknál fogva nincs bankszámlájuk. Néha azonban még a banki infrastruktúrához való hozzáféréssel rendelkezőket is elutasítják, amennyiben nem tetszik nekik a fedezeti hátterük, vagy egyszerűen csak túl vaskos díjakat számítanak fel nekik. Világszerte – így például Afrika és Ázsia távolabbi vidékein – a mobiltechnológiával összekapcsolt bitcoin jelenti az egyetlen lehetőséget a világpiacra való belépésre az onnan eddig kirekesztett fogyasztók számára. A bitcoin felszabadító erejével a felelősségteljes emberek újra kezükbe vehetik a pénzügyeiket és egyszerre működhetnek fogyasztóként és kereskedőként is Ez az igazi lehetőség.

Magánszféra

Alapvető emberi jogaink egyike a pénzügyi magánszféránk – volt; mára azonban ez már éppen olyan sérülékennyé vált, mint az emailjeink vagy az adataink. A magánszférát már rég nem tekinthetjük adottnak – pénzügyeink terén sem -, hanem kénytelenek vagyunk megküzdeni érte. A rendfenntartást és a kormányokat egyre kevésbé érdekli már a tényleges bűntények felderítése; ehelyett inkább csontig átvilágítanak mindenkit, és mindenkire potenciális bűnelkövetőként tekintenek. Ez alól senki sem kivétel. A cél azonban még mindig nem szentesíti az eszközt. Politikai disszidensek és szólásszabadság-aktivisták is könnyen azonosíthatóak és lenyomozhatóak akár csak egyetlen, egy bizonyos szervezetnek vagy vállalatnak kiutalt kifizetésük alapján. Személyre szabható (potenciális) névtelenségi és (szintén potenciális) lenyomozhatatlansági szintjével a bitcoin ezen a helyzeten is javít valamelyest.

Józan ész

Gazdasági okok miatt is érdemes – sokszorosan is – törekedni a választási lehetőségek biztosítására a pénzek terén is. A “mennyiségi enyhítés” csak egy kifinomult, szakmainak szánt hangzású kifejezés, amit arra találtak ki a politikusok és a bürokraták, hogy elfedjék vele a már túl negatívan és felelőtlenül hangzó “infláció” valóságát. És nem szívesen hallják azt a kérdést sem, hogy ha a világ államkincstárai a végtelenségig vásárolhatják fel a saját adósságukat és fokozhatják a gazdaság likviditását monetáris és pénzügyi élénkítések útján, akkor tulajdonképpen mi szükségük van adókra egyáltalán? Sajnos azokat is éppúgy megérezzük, mint az inflációt – főleg a hétköznapi, kétkezi munkások és az idősek. Mivel azonban a bitcoin csakis a miénk, így biztonságban tudhatjuk benne akár a megtakarításainkat is, abban a biztos tudatban, hogy egyetlen politikus vagy párt sem inflálhatja és értéktelenítheti el soha.

Tudomány és matek

A tudomány és a matematika fejlődése felpörgeti az innovációt és jobbá teszi mindannyiunk életét. A technológia és az internet már eddig is sok olyan dolgot tett lehetővé, amiről azelőtt soha nem hittük volna, hogy az még a mi életünkben megvalósulhat – a jövőben pedig még ezeknél is nagyobb áttörések és fantasztikusabb eredmények várnak ránk. Ingyenesen hozzáférhető, nyílt forráskódú szoftverével a bitcoin bevezeti az embert az elosztott számítástechnika, a nyilvános kulcsok és a kriptográfiai pénz világába. Mindössze négy év alatt a bitcoin a világ legnagyobb elosztott számítási projektjévé nőtte ki magát.

Örömmel fogadunk minden támogatást közös céljaink megvalósításához. Ha további részletekre vagy kíváncsi, fordulj hozzám vagy az igazgatóhelyettesünkhöz, Lindsay Hollandhoz.

Forrás: Bitcoin Foundation

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.