Egy kockázati tőkés egy pár zoknit (és 50 millió dolárt) tesz fel a Bitcoin jövőjére

2014-02-07

Ben Horowitz egy sikeres nagybefektető. Cége befektetett a Facebook-ba és a Twitter-be is. A közelmúltban mintegy 50 millió dollárt invesztált olyan startup cégekbe, amelyek a digitális fizetőeszközzel, a Bitcoinnal, hozhatóak összefüggésbe. Ben szerint a Bitcoinnak köszönhetően megváltozik majd az emberek internetes vásárlási szokása.

Felix Salmon, jól ismert pénzügyi blogger a Reuters-nál, és prominens Bitcoin szkeptikus.

Amikor Felix a napokban publikált egy cikket a Bitcoinról, amely szerint a kriptopénz egy felfújt lufi és hamarosan kipukkan, Ben posztolt egy üzenetet a cikkhez. Nevezetesen fogadásra hívta a cikk szerzőjét a Bitcoin jövőjét illetően.

„Eszembe jutott: miért is ne fogadhatnánk?”- mondja Ben. „Eleget olvastam Felix írásaiból ahhoz, hogy tudjam, nem tudna ellenállni egy ilyen kihívásnak.”

 

„Igaza van”- mondja Felix. „Egy Ben Horowitz-tól érkező kihívás karrierem egyik csúcspontjának tekinthető. Persze, hogy egyből igent mondtam.”

Amikor értesültünk erről a kihívásról, meghívtuk Felixet és Bent, hogy nálunk, a Planet Money-nál tisztázzák a fogadás részleteit. Valami olyasmit ajánlottunk a számukra, hogy szívesen lennénk a bukmékerük. Szerencsénkre elfogadták az ajánlatot.

Alább a fogadás leiratát olvashatják.

 

Bitcoin pro és kontra

Mielőtt rátértünk a fogadás részleteire, megkértük Bent és Felixet, hogy ismertessék a kriptopénzzel kapcsolatos álláspontjaikat.

Ben kezdte az ismertetést.

A legtöbb sajtóvisszhang arról szólt, hogy mennyire felszökött a Bitcoin ára a 2010-es pár centről a tavalyi év nagyjából 1000 dolláros érménkénti árra.

Ben azonban úgy gondolja, hogy a Bitcoin valódi értéke nem abból adódik, hogy mennyiért lehet azt megvásárolni. Ő mindenekelőtt ennek technológiai újításában hisz, és abban, hogy a Bitcoin által az emberek könnyebben és olcsóbban vásárolhatnak és árulhatnak termékeket az interneten.

Ben: Ez egy valódi tudományos áttörés. Egy olyan probléma megoldása, amellyel a számítástechnika már a ’80-as évek eleje óta foglalkozik. Nevezetesen, hogy hogyan lehet megakadályozni a többszöri-kifizetés problémáját.  

 

Más szóval: Nagyon könnyű másolatokat készíteni digitális dolgokról (gondoljunk csak a digitális filmek vagy zenék kalózverzióira). De ahhoz, hogy egy digitális pénz működhessen, ezt a másolási mechanizmust kivitelezhetetlenné kell tenni. Máskülönben a hamisított pénz eluralkodna a rendszeren, és idővel összeomlasztaná azt. A Bitcoin azonban megoldotta ezt a problémát.

A napjainkban használatos online vásárlási formák – általában hitel-, vagy bankkártyás utalások – sok olyan üzletnek jelentenek gondot, akik online értékesítéssel foglalkoznak. Például, a bankkártyás vásárlások esetében, minden egyes eladás összegéből nagyjából 2,5%-ot ki kell fizetni a bankkártya vállalatnak, mint kezelési költséget. A viszonylag alacsony profittal működő cégeknek ez túl nagy összeg.

Ugyancsak Ben véleménye, hogy néhány hitelkártya cég azért utasít vissza teljesen törvényes ügyfeleket, mert potenciális csalóknak tartják őket.

Ben: Mint kereskedő, a jó ügyfeleidnek nagyjából a 8-10%-át visszautasítod potenciális csalás lehetősége miatt. Például a Netflix, úgy tudom csak 40 országból fogad ügyfeleket, pont ilyen hitelkártya problémák miatt. Így például a kazahsztáni kereskedőknek sincs esélye, hogy online megjelenhessenk.   

 

Tehát ez Ben álláspontja. És gyakorlatilag mindezzel Felix is egyetért, néhány részletet leszámítva. Felix úgy gondolja, hogy az online fizetések aktuális formájával ugyan vannak komoly problémák, de ettől függetlenül a Bitcoinnak megvannak a maga sarkalatos problémái is.

Az általa említett legjelentősebb probléma pont a Bitcoin alapelveiből fakad. A tény, hogy az érméknek ilyen rövid idő alatt így felszökött az ára, azt eredményezi, hogy senki nem akarja majd eladni őket, vagy vásárolni velük. Az emberek inkább csak vesznek érméket, illetve megtartják őket.

Felix: Szkeptikus vagyok a Bitcoinnal kapcsolatban, részben azért, mert ez egy spekulációra alkalmas termék. És az olyan spekulánsok, mint a Winkelvoss ikrek beszállnak, és felvásárolnak majd egy halom érmét, pusztán abból kiindulva, hogy találnak majd maguknál nagyobb bolondokat, akiknek ezeket eladhatják.

 

Felix ezzel valójában rámutatott a Bitcoin rendszerének egyik kulcsfontosságú elemére: nevezetesen, hogy a számítástechnikai kód úgy lett megalkotva, hogy az érmékből csak egy meghatározott számú létezik. Ez pedig azt is jelenti, hogy idővel az érmék ára egyre többet és többet fog érni. Más szóval: a defláció a rendszerbe lett építve.

Felix: Mivel a Bitcoin szimpla birtoklása is óriási potenciális haszonnal kecsegtet – minél tovább megtartja őket, annál többet fognak érni – így senkinek nem áll szándékában érméi elkölése. Azonban egy valóban sikeres fizetőeszköznek/mechanizmusnak alapfeltétele, hogy vásároljunk vele.

 

Ben szerint a Bitcoin árának felszökkenése lassan lecsendesedik.

 

A Fogadás

 

Az első kérdés: Mettől meddig tart a fogadás?

 Ben: Szerintem egy 5-7 év körüli időintervallumban van értelme fogadni. Kell ahhoz némi idő, hogy az internetes fizetések rendszere, hacsak nem az egész világé, megváltozzon…

Felix: Szerintem semmi esélye annak, hogy 5 éven belül általános fizetőrendszerré váljon a Bitcoin. Sőt, szerintem ennyi idő elteltével már nem is fog létezni, csak az emlékeinkben.

 

Így a felek megállapodtak az 5 évben.

Következő kérdés: A fogadás részletei?

Felix és Ben nem akarnak a Bitcoin dollárbeli értékében fogadni. Az úgy is csak spekuláció lenne. Abban akarnak fogadni, hogy az emberek valójában fogják e használni a Bitcoint, mint fizetőeszközt, termékek megvásárlásánál.

Némi huza-vona, hogy megjelöljenek-e egy konkrét kiskereskedőt a Bitcoin használatával kapcsolatban. Amennyiben sikerül is kiválasztani egy konkrét láncot, valójában honnét tudhatnánk meg, hogy ügyleteinek mely részét bonyolította Bitcoinban? Inkább ajánlunk a számukra egy alternatívát.

Azt ajánljuk, hogy inkább önmaguktól kérdezzék meg, hogy mostantól számítva 5 év múlva fogják e használni a Bitcoint vásárlásaik alkalmával. Ben és Felix némi egyeztetés után ezzel a megoldással állt elő:

Tehát a fogadás: mostantól számított 5 év múlva, azaz 2019 januárjában, készítünk egy reprezentatív felmérést az átlag amerikaiak körében. Amennyiben a megkérdezettek 10%, vagy több, úgy válaszol majd, hogy az elmúlt hónapban fizettek valamiért Bitcoinnal, akkor Ben nyert. Amennyiben az arány kevesebb, mint 10%, akkor Felixnek volt igaza.

 

Végül az utolsó kérdés: Mi a tét?

Bitcoinban fogadni Felixnek mindenképp vereség lenne. Mivel, ha neki lenne igaza, úgy egy érme, nem sokat fog érni 5 év múlva. Amennyiben veszítene, úgy csillagászati árat fizetne midezért.

Így tétként megállapodtak abban a dologban, amiért elsőként lehetett Bitcoinnal fizetni: egy pár gyapjú (alpaka) zokniban.

 

Ez felbátorította Felixet, hogy még inkább biztos legyen a nyereségében.

Felix: Az ok, amiért részben én fogom megnyerni ezt a fogadást, pont az, amiért emberek 2 évvel ezelőtt gyapjú zoknit vásároltak Bitcoinnal, és most emiatt falba verik a fejüket, mondván „Bárcsak ne vettem volna meg azokat a zokninkat, bárcsak megtartottam volna az érméimet, akkor most milliomos lennék.”

 

Szerző: Jacob Goldstein and David Kestenbaum

Forrás: NPR