A virtuális pénz lehet a netes fogadás jövője?

2012-01-14

Szerző: Hartley Henderson

Nemrégiben beszéltem egy szakmabelivel, aki meg van győződve arról, hogy a bitcoin vagy annak valamilyen változata lesz a netes fogadás jövője. Ez az illető egy offshore sportfogadó irodánál dolgozik; mint mondta, már próbálta meggyőzni az iroda tulajdonosát a bitcoin-elfogadásról, de az arra hivatkozva hárította el a javaslatot, hogy nem érti ezt az egész Bitcoin-dolgot.

“Ha rajtam állna, minden tranzakciónkat bitcoinban intéznénk” – mondta az illető. – “Gyakorlatilag lenyomozhatatlanok és abszolút kívül esnek minden állam és kormány hatáskörén. És ami még fontosabb, egyben olyan befektetést is jelentenek, ami egy napon meggyőződésem szerint még az ezüst áraival is felveszi majd a versenyt.”

Ennek hallatán eldöntöttem, hogy most már én is utánajárok egy kicsit ennek az egész Bitcoin-dolognak, hogy lássam, mire fel is van körülötte ez a nagy felhajtás. Alapvetően érdekesnek tűnt ugyan az ötlet, bár az előállítási folyamatuk bonyolultsága meglehetősen összezavart. A jelek szerint egyes felhasználók (“bányászok”) egy bizonyos alkalmazás futtatásával állítják elő a bitcoinokat; más bányászok is ellenőrzik a munkájukat, és ha mindenki egyetért abban, hogy minden rendben van, akkor kerülnek kibocsátásra az új érmék – egyenesen a sikeres bányászhoz. És bár összesen legfeljebb 21 millió érmét lehet létrehozni a rendszerben, minden egyes érme nyolc tizedesjegyig osztható, így valójában rengeteg érmetöredék áll rendelkezésre a tranzakciók lebonyolításához. Sokat segített a weusecoins.com videója is, bár abban még mindig nem voltam biztos, hogy mégis hogyan vehetné át valaha is a fizikai pénz helyét bármi ilyesmi egy fogadóirodánál, kaszinóban vagy pókerszobában. Miután azonban beszéltem másokkal is, rá kellett döbbennem, hogy mégis, nagyon is használják efféle célokra már most is.

Novemberben például a costa ricai székhelyű Switchpoker.com döntött a bitcoinos fizetések elfogadása felől. Mivel azonban minden pókerjátékukban euróban mérik a pénzt, ezért a játékosok által beküldött bitcoin-összegeket mindig az éppen aktuális MtGox-árfolyam szerint számolják át euróba – de a nyereményeiket már újfent bitcoinban küldik ki nekik. Még érdekesebb azonban a BTCSportsBet.com, amelyik már eleve kizárólag bitcoint használ. El is beszélgettem az oldal tulajdonosával – aki arra kért, hogy csak R.C. néven hivatkozzak rá – arról, hogy miért gondolja úgy, hogy ez lehet az ipar jövője?

Legelőször is azt a kérdést tettem fel neki, hogy miért jobb az online szerencsejátékokhoz a bitcoin, mint a készpénz?

Mint tudjuk, a pénzátutalás kulcsfontosságú része a sportfogadás folyamatának éppúgy, ahogy a kaszinó- és az online póker-iparnak is, a Bitcoin pedig egy fantasztikus megoldás erre a területre. Pusztán matematikára és kriptográfiára épít fel egy teljesen decentralizált pénzt/árucikket, amit így egyetlen központi entitás sem felügyelhet, mivel a rendszert a csomópontok hálózata kezeli együtt, közösen. Gondolhatsz rá úgy is, mint a bittorrentre, már amennyiben ismered ezt a fájlmegosztó protokollt, mivel ez is egy mindenfajta központi felügyelettől mentes, tisztán P2P-alapú rendszer.

A kriptográfia és a decentralizáltság tehát azt eredményezi, hogy a hálózat minden egyes csomópontja önálló “könyvelőként” működik, és együtt vezetik a közös nyilvántartást arról, hogy mely bitcoinok tartoznak mely Bitcoin-címekhez. Tranzakciókat hamisítani éppúgy nem lehet, mint ahogyan érméket a rendszeren kívül létrehozni sem. Minden csomópont rendelkezik a teljes nyilvántartással, így egyből kiszúr minden hamisítási próbálkozást, és nyomban el is utasítja azokat. Így tehát hiába nyilvános az összes valaha is lebonyolított bitcoin-tranzakció, a résztvevőket mégsem lehet azonosítani, mivel csak ők maguk tudják, hogy mely címek és mely érmék tartoznak hozzájuk – és persze azok, akiknek elárulják. Így egyszerre teljesen átlátható és teljesen titkos is a rendszer. Eléggé kézreálló tehát a szerencsejátékosok számára.

Jelenleg egy bitcoin átlagosan 6$-t ér, bár persze az árfolyam ugyanúgy ingadozik a kereslet és a kínálat változásai nyomán, ahogyan minden más pénzé vagy árucikké is. Emellett azonban értékesek még azért is, mert hasznosak: gyakorlatilag ingyen küldhetek bárkinek bárhova bármennyi bitcoint bármikor. Emellett igen gyors is a rendszer, mivel percek alatt ellenőrzi a tranzakciókat, és minden feldolgozási folyamat – befizetés és kiutalás egyaránt – teljesen automatizálható, ami pedig rendkívüli hatékonyságot eredményez. A BTCSportsBet.com több tucat BTC-tranzakciót bonyolít le naponta mindennemű emberi beavatkozás nélkül. A játékosaink befizethetik például a pénzüket reggel, fogadhatnak egy meccsre, nyerhetnek, és rögtön a meccs után már vissza is vonhatják a pénzüket. Később aztán befizethetnek újra, fogadhatnak még többet és újra visszavonhatják a pénzüket – mindezt gyorsan és teljesen díjtalanul. És ami a legfontosabb, teljesen zárójelbe tehetik a bankokat, hitelkártya-vállalatokat, a Western Uniont, a PayPalt és minden más harmadik felet! Tudsz mutatni nekem még egy olyan fogadóirodát, amelyik ilyen hatásfokkal tudná kezelni a tranzakcióit Bitcoin nélkül? Mi több, az egyszer már elküldött bitcoinokat nem lehet visszavonatni vagy visszafordíttatni az utalást, mint a hitelkártyáknál. Melyik kereskedő, forgalmazó vagy fogadóirodás ne imádna egy ilyen visszafordíthatatlan fizetőrendszert, amelyben nem lehet csalni? És melyik felhasználó ne örülne annak, hogy nem kell igazolnia vagy azonosítania magát (ha semmit nem kell kiszállítani hozzá)? Hiszen így neki sem kell attól tartania, hogy bárki is ellopná az adatait és visszaélne azokkal.

És akkor arra még csak nem is tért ki R.C., hogy sehol a világon, egyetlen országban sem illegális a magánszemélyek közti fogadás. Sehol nem tiltja egyetlen törvény sem, hogy A fogadjon B-vel 20$-ban egy meccs kimenetelére. Csak az illegális egyes országokban, ha valaki bukmékerként közvetít köztük. Ezért is tekinti technikailag illegálisnak az amerikai kormány a Betfairt és a Matchbookot: mert bár mindkettő alapvetően P2P-fogadóiroda, de emellett közvetítési díjat is felszámolnak a nyertes fogadásokhoz. Nem így a BTCSportsBet.com. Náluk csak maga a tagság fizetős. Ugyanez a helyzet a World Poker Tour tulajdonában álló clubwpt.comnál is. A játékosaik megmérkőznek egymással, a WPT pedig egy fillért sem tesz el magának a játszmák nyereményeiből, csak tagsági díjat számít fel – a fizetős tagok pedig jogosultak a játszmákban való részvételre, ahol elnyerhetik a WPT által kitűzött díjakat. És mivel a P2P-hálózat minden tranzakciót ellenőriz, ezért senki nem csalhat és trükközhet – ellentétben más, nem-bitcoinos fogadóoldalakkal.

További nyilvánvaló előnye a Bitcoinnak, hogy nem tartozik az UIGEA hatálya alá, mivel sehol nem szerepel a folyamatban pénz, és mivel az Igazságügyi Minisztérium sehogyan sem avatkozhat bele a dologba. Talán R.C. fogalmazta meg ezt a legjobban:

Az UIGEA itt nem játszik; egyetlen bank vagy fizetéskezelő sem szerepel sehol a képletben. A bitcoin-utalás technikailag ugyanolyan, mint egy képfájl vagy bármilyen más adat ide-oda küldözgetése. Gyanítom, előbb hoznak valami kifejezetten Bitcoin-specifikus törvényt, semhogy az UIGEA-val próbálkozzanak, ha mindenképpen lépni akarnak valamit. Úgy vélem azonban, hogy a Bitcoin még a különféle szabályozgatások mellett is igen fényes jövő elé néz – elvégre nincs központja, amit lekapcsolhatnának. Hoztak ugyan törvényekeket a fájlmegosztás ellen is, de mivel a bittorent hálózata is elosztott, ezért azzal sem igen tudtak mit kezdeni.

A bitcoin minősíthető árucikknek, pénznek vagy egyáltalán semminek is – elvégre csak adat. Lehetne érvelni azzal is, hogy olyan, mint a Facebook kreditjei vagy a World of Warcraft Gold. Az állam nem üldözi. Mi több, a BTCSportsBet.com felhasználási feltételei is kikötik, hogy a játékos felelőssége annak megállapítása, hogy saját környezetében legálisnak minősül-e a bitcoinos szerencsejáték. A regisztráció névtelen és a rendszer soha nem ismeri meg a játékosok tartózkodási helyét. Nem kérünk semmiféle személyazonosító adatot, még a mailcím megadása is opcionális. Bárki regisztrálhat, küldhet be bitcoint, fogadhat és visszavonhatja a nyereményét anélkül, hogy az oldal valaha is megtudná, hogy pontosan és személy szerint ki is volt ő. Mindezt a Bitcoin teszi lehetővé. Kizárja a csalást, a személyazonosság-lopást és a tranzakciók visszafordítását. Ezek a tényezők óriási fejfájást okoznak az ipar hagyományos fizetési eljárásokra alapozó résztvevőinek – így már talán nem is kell tovább magyaráznom, hogy miért is játszhat olyan fontos szerepet a Bitcoin az online fogadások jövőjében.

Aggodalomra a bitcoinokat illetően legfeljebb csak a vad árfolyamingadozások adhatnak okot. Amikor először bukkantak fel a színen a bitcoinok, még szinte egyáltalán semmit nem értek, majd fokozatosan felment az áruk egészen 1$-ig. Nemsokára aztán egy online híroldal beszámolt róla, hogy egy bizonyos weboldalon kábítószerkereskedők, csempészek és más illegális holmikkal kereskedők is használják a Bitcoint a fizetések lebonyolítására, és postai úton küldik el az áruikat a vásárlóknak. Mivel pedig a bitcoinok lenyomozhatatlanok, ezért a drogkereskedők jó okkal hihetik, hogy nem is azonosíthatják őket. Nem sokkal később a bitcoin árfolyama már 27$-nál járt. Az előbb említett cikk nyomán persze már az amerikai kormány illetékesei és egyes szenátorok is felfigyeltek a Bitcoinra, nyomozást is kértek. Ettől függetlenül azonban az árfolyam magasan maradt, és csak egy bitcoin-váltót, az MtGoxot ért hackertámadás után zuhant újra a mélybe (annak ellenére is, hogy nem sokkal később korrigálták a hibát). Így sem zárható ki azonban az a lehetőség, hogy a későbbiekben még okozhat kellemetlenségeket a Bitcoinnak az állami beavatkozás.

Feszélyez továbbá egyeseket az is, hogy a Bitcoin Satoshi Nakamoto néven ismert alapítójának a kiléte sem ismeretes. Ez minden valószínűség szerint csak álnév; valós személyt soha senki nem látott mögötte. És bár persze Nakamotonak meglehetnek a maga jó okai arra, hogy miért akarja mindenáron elkerülni az ismeretséget, ez a viselkedés mégis adhat okot gyanakvásra egyeseknek.

Természetesen nem is rajong mindenki az elképzelésért. Egy nagy sportfogadó például, akivel szintén beszéltem, csak nevetett, és azt válaszolta, hogy a bitcoinos fogadásokat illetően Warren Buffet megközelítését alkalmazza, vagyis nem vesz olyasmit, amit nem ért.

Ugyanakkor azonban az is igaz, hogy ő és más hozzá hasonlók nagy valószínűséggel ugyanígy nevettek az eBay 25 centes részvényein is annak idején a ’90-es években, mivel akkoriban egyszerűen nem láttak fantáziát az elképzelésben. Azok azonban, akik hajlandóak voltak vállalni a kockázatot az eBay-jel és a Yahoo-val, ma már nagy valószínűséggel milliomosok.

Igazán értékessé a bitcoinok persze csak akkor válnak majd, ha a kereskedők is tömegével kezdik elfogadni fizetségként a fizikai áruikért cserébe is. Egyes technikai holmikért és más hasonlókért már most is elfogadják, de igazán nagy fordulatot az hozhatna, ha már az olyan nagy nevek is elfogadnák, mint például az Amazon. Az eBay-en viszont már számos kereskedő jelzi, hogy elfogad bitcoinos fizetést is.

Visszatérve azonban a BTCSportsBet.comhoz, R.C. azt mondja, hogy több száz aktív ügyfelük van, és hogy a BCS Championship-re mintegy 100 fogadást kötöttek, átlagosan 5 bitcoin értékben. Ezek ugyan még alacsony számok, de ahhoz képest, hogy a vállalat csak tavaly indult, és hogy minden online sportfogadó iroda kicsiben kezdi, végső soron nem rossz eredmény.

R.C. izgatott a BTCSportsBet és az egész ipar jövőjét illetően is.

Hol máshol és hogyan máshogy regisztrálhatna magának bárki bárhol a világban, Ukrajnától Brazíliáig egy fiókot ugyanannál a bizalmas sportfogadó irodánál bármilyen személyes adat megadása nélkül, vihetné fel a pénzét a fiókjába percek alatt, fogadhatna és vonhatná vissza a nyereményét közvetlenül a játszma után, mindenféle díjak nélkül? Nincs kétségem afelől, hogy ez kellőképpen meggyőző érv lesz minden fogadásrajongónak a bitcoinos online fogadás mellett.

Továbbra is figyelemmel kísérjük az oldalt és a Bitcoint is itt az OSGA-nál, és meglátjuk, vajon igaza lesz-e végül.

Forrás: OSGA

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.