Egy érdekes mérőszám: megsemmisített bitcoin-napok

2011-09-18

Szerző: eMansipater

Ez az ötlet azért merült fel, mert a tranzakciók puszta volumene nem feltétlenül tükrözi híven a Bitcoin gazdasági aktivitását. Elvégre bárki megteheti például azt is, hogy ugyanazt az összeget küldözgeti ide-oda a saját címei között. Így ha ugyanazt az 50 BTC-t küldené oda-vissza hússzor, az 1.000 BTC-s forgalomnak látszana, holott valós tranzakcióvolumen tekintetében szinte semmi jelentősége nincs egyáltalán.

A “megsemmisített bitcoin-napok” elképzelésének lényege abban áll, hogy a forgalom helyett az elköltést megelőző egy helyben állás időtartamára összpontosít, mégpedig a következőképp: minden egyes tranzakciót megszoroz annyival, ahány napja az adott tranzakcióban érintett bitcoinok nyugalomban pihentek az azokat elköltő felhasználó tárcájában az elköltés pillanatát megelőzően. Így tehát ha 1 BTC már 100 napja pihent egy helyben (1 BTC * 100 nap), úgy annak az elköltése pontosan ugyanannyit ér, mint 100 olyan BTC elköltése, ami mindössze egyetlen napig volt nyugalomban. Mivel ezek a “bitcoin-napok” folyamatosan halmozódnak mindaddig, amíg a tényleges elköltés le nem nullázza őket, ezért ezt a mérőszámot nevezik “megsemmisített bitcoin-napok”-nak is. A feltételezések szerint ez jobban tükrözi a hálózat valós gazdasági aktivitását.

És hogy mennyire is működik ez az elképzelés a gyakorlatban? Nos, tökéletesnek természetesen még mindig nem mondható, mivel nemrégiben áthelyeztem valamennyi bitcoint egy tárcámból egy másikba anélkül, hogy ténylegesen elköltöttem vagy másnak adtam volna őket, de mivel hónapok óta ültek már az első tárcában, ezért ez mégis fontos tranzakciónak tűnt a bitcoin-napok mércéje szerint. Hasonlóképp, számos valódi, tényleges forgalmat lebonyolító üzletben pedig nagyon gyorsan áramlanak a bitcoinok, de ezt a rendszer egyáltalán nem veszi figyelembe. Arra azonban mégis jó, hogy kiszűrje a hálózatból a céltalanul ide-oda pattogtatott BTC-k zaját. A feltételezések szerint a megsemmisített bitcoin-napok grafikonja valóban a Bitcoin-gazdaság tényleges forgalmára utal, ez pedig a jelek szerit határozottan nőni látszik, méghozzá meredeken. Nem csak arról van szó tehát, hogy egyesek próbálgatják a rendszert és jelentéktelen zajjal árasztják el a hálózatot. Szép látvány, nemde?

A grafikon legfrissebb változata itt tekinthető meg.

Forrás: bitcoin.stackexchange.com

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.