Coinchat: bitcoint értelmes chatelésért

2013-09-08

Szerző: Natasha Lomas

Chatelj értelmesen és keress vele bitcoint – röviden így foglalható össze a Coinchat koncepciója. Átverés? Nem: az oldal a hirdetési bevételeiből ill. a felhasználók egymásnak küldött bitcoin-jutalmak-összegeinek töredékeiből (tranzakciós díjából) jutalmazza maga is a chatelőket.

Maga az oldal is jutalmaz tehát, illetve egymást is díjazhatják a felhasználók, akár egyes konkrét, tartalmasnak/tetszetősnek ítélt üzenetek nyomán is. Létrehozhatnak továbbá a felhasználók chatbotokat is, amelyeknek a ténykedése szintén díjazható, amennyiben arra érdemesnek találtatik.

Támogat továbbá az oldal szkriptelt játékokat (többnyire fogadásos jellegűeket) is, ahol kisebb összegeket kockáztathat az ember. Szintén kisebb összegekért vehet magának különböző “extrákat” is a chatfelületen, így például különböző megjelenítési színeket és hasonlókat. Ha pedig inkább máshol költené el az oldalon szerzett bitcoinjait, úgy természetesen vissza is vonhatja azokat a szintén a Coinchat fejlesztője által üzemeltetett bitcoin-tárca-szolgáltatóba, az Inputs.io-ba.

A Coinchatet egy 28 éves, ausztrál szabadúszó alkotta meg, aki azonban, a Bitcoin titokzatos eredetének megfelelően maga is szeretné megőrizni a névtelenségét bármiféle esetleges “drámák” és egyéb fenyegetések elkerülése végett. Elmondása szerint már nagyjából öt hónapja üzemelteti az oldalt, amely ez idő alatt mintegy 8.000 regisztrált felhasználót gyűjtött össze, jellemzően a nyugati országokból, köztük elég sok pénzszűkében lévő (fő)iskolással/egyetemistával. Van továbbá egy aktív spanyolajkú közösség is.

Az alapító elmondása szerint egyszerre, egy összegben legfeljebb 10 BTC-t lehet visszavonni az oldalról (ami a jelenlegi árfolyam mellett nagyjából 1.300 dollárnak felel meg). Április óta mintegy 3,5 millió üzenetet váltottak az oldalon; egyesek természetesen egyértelműen csak a bitcoin-kereseti lehetőség miatt vannak jelen, míg mások valóban törzshelyüknek tették meg az oldalt, aktívan részt vesznek különböző közösségi tevékenységekben, saját projekteken dolgozva a többiekkel. Volt már például olyan is, hogy többen írtak együtt egy horror-novellát.

A megszerezhető bitcoin-jövedelem értelemszerűen töredék-bitcoinokban mérhető, üzenetenként általában 0,02-től 2 mBTC-ig terjed. A konkrét összegek azonban folyamatosan változnak, feltehetőleg a bitcoin árfolyam-ingadozásait követve.

Az oldal saját jutalmazó-rendszerét egy komplex, számos különböző tényezőt mérlegelő algoritmus adja, melynek részleteiről az alapító érthető okok miatt (visszaéléseket elkerülendő) nem nyilatkozik részletesebben. A spammelést, másolást-beillesztést, értelmetlen összevisszaságokat és hasonló csalási kísérleteket természetesen szűri a rendszer. Így hát, amint az újoncoknak szánt tanácsok között is szerepel, legegyszerűbb, ha csak értelmes, minőségi hozzászólásokat ír az ember.

Hogy mennyi idő alatt mennyit lehet keresni az oldalon? Nos, én például 0,535 mBTC-t gyűjtöttem össze egy óra alatt (plusz egy 0,25 mBTC-s jutalmat). Amikor a felhasználókat kérdeztem a díjazási rendszerről, volt, aki azt mondta, hogy “ha nem szórod el a pénzed szerencsejátékokra, akkor meglepően gyorsan juthatsz BTC-hez.”

Ami a jutalmazási lehetőségeket illeti, vannak előre beállított összegek, de egyéni mennyiségek is megadhatóak, így komolyabb összegeket is kaphatsz, ha sikerül jó benyomást tenned egy nagylelkűbb felhasználóra. Az egyik felhasználó elmondása szerint például valaki nemrég 800 mBTC-vel (majdnem egy egész bitcoinnal!) díjazott valakit – és többször is volt már példa hasonló összegekre az elmúlt hónap során.

És bár a felhasználók egy kis szerencsével egészen szép összegeket szedhetnek össze, az oldal üzemeltetője nem ebből fog meggazdagodni, de ez nem is zavarja különösebben, mivel ezáltal egyben promotálhatja az egyéb bitcoinos szolgáltatásait is, és ez bőven megéri neki az oldal minimális üzemeltetési költségeit. Mint mondja, egészen minimális bevétele van csak belőle, de még ha egy kicsit veszteséges is lenne, akkor is szívesen vinné tovább, mivel szeretné egy valóban népszerű chathálózatta előléptetni – és ez nyilván nem fog menni egyik napról a másikra.

Az alapító elmondása szerint készül már az Androidos és az iOS-es alkalmazás is a Coinchathez, de HTML5-ös webalkalmazásként már most is elérhetőek és használhatóak a chatszobák bármilyen okostelefon böngészőjén keresztül. Persze a natív alkalmazások mindenképpen gyorsabbak lesznek, kínálnak majd extra szolgáltatásokat (pl. push értesítéseket) és a kezelőfelületük is letisztultabb lesz.

Forrás: TechCrunch

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.