Bitoin: belülről fenyeget a legnagyobb veszély?

2013-05-24

Szerző: Paul Rosenberg

Ez fontos.

Írtam már róla egy ideje, hogy milyen külső fenyegetésekre kell számítania a Bitcoinnak, de talán a legnagyobb veszély mind közül mégis a rendszeren belülről leselkedhet – épp azok részéről, akik állításuk szerint szeretik a Bitcoint és rajonganak érte.

Vannak ugyanis olyanok, akik – bármit is mondjanak egyébként – nem magát a Bitcoint és nem is az általa biztosított szabadságot szeretik, hanem azt a hatalmas anyagi hasznot, amit reményeik szerint húzhatnak belőle – amivel ők lehetnek a legújabb technomilliárdosok, Zuckerberg, Gates és a többiek örökösei.

Ők azok az új plutokraták, akik belülről igyekeznek intézményesíteni a Bitcoint, milliárdokat kaszálva eközben, magát a Bitcoint pedig egyszerűen csak egy újabb PayPallé degradálni.

Egy régi bitcoinos már többször is felhívta a figyelmet arra, hogy ez a csoport irányítja a Bitcoin Foundationt. Mint mondta, ezek abszolút “állam- és szabályozáspártiak”, a belső diskurzusaikból pedig egyértelműen kiderül, hogy kezdettől fogva az volt – és mindmáig az – a céljuk, hogy politikailag kooptálják a bitcoin piacát.

A múlt hétvégén lezajlott Bitcoin-konferencián pedig be is bizonyosodott, hogy valóban ez az igazság.

Robert Wenzel az economicpolicyjournal.com-tól a következőről számolt be, közvetlenül a konferenciáról:

Úgy érzem, az esemény hangulatát azok a pénzes szereplők határozzák meg, akik szeretnék felfuttatni a Bitcoint, és ennek érdekében hajlandóak az állam szabályai szerint játszani – vagyis regisztrálni minden egyes fiókot és feljegyezni a bitcoint eladók és vevők személyes adatait. Sokan közülük azzal érvelnek, hogy eleve veszett ügy lenne szembeszegülni az állammal; az egyik fejlesztő úgy fogalmazott, hogy “most építkezni kell, nem háborúzni.”

Alig olvastam el ezt, és máris elém került egy másik cikk is, amelyben pedig a Winklewoss-ikrek jelentik ki, hogy ideje megkezdeni az együttműködést az állammal. Cameron Winklewoss, az egyik iker így nyilatkozott a konferencián:

Nem hinném, hogy bárki is harcolni akarna. Úgy gondolom, az itt jelenlévők mindannyian építeni és fejleszteni szeretnék a bitcoint. Ehhez a célhoz pedig a szabályozókkal való együttműködésen keresztül vezet az út.

Nos, akkor tegyük végre a helyükre a dolgokat:

A Bitcoin egy új dolog. Ha ennek ellenére beleerőltetjük a régi politikai, szabályozói és felügyeleti rendszerbe, akkor egyszerűen csak az oligarchia egy újabb eszközévé fog válni. A leendő bitcoin-oligarchiát pedig pontosan azok az emberek alkotják, akik épp azon munkálkodnak, hogy annak a homlokegyenest ellenkező természete ellenére mégis a régi állami, plutokrata modellbe gyömöszöljék bele a bitcoint is. Ez pedig semmi egyebet nem eredményezne azon túl, hogy néhány tucat belsőst dúsgazdaggá tenne, minket, többieket pedig ugyanott hagyna, ahonnan elindultunk.

Függetlenül attól, hogy milyen kreatív lózungokkal és félelemkeltéssel igyekszik igazolni törekvéseit ez az új plutokrácia, a tények akkor is tények maradnak: ha a Bitcoin behódol az államnak és a bankoknak, akkor kíméletlenül kiherélik és kooptálják. Jelenleg ez a legnagyobb veszély, ami csak leselkedik a Bitcoinra. A félelem, a kapzsiság és ezek örök harmadik társa, a korrupció.

Mellesleg nem is én vagyok az egyetlen, aki így látja a dolgokat. Ugyanerre a következtetésre jutott Mike Gogulski bitcoin-szakértő is. Meglátása szerint “a Bitcoin Foundation MÉREG; mielőbb meg kell szabadulni tőle.” Szintén pontosan ugyanerre figyelmeztetett egy névtelen “öreg radikális” már 2012-ben is. És persze mindezen túlmenően a Bitcoinra leselkedő belső fenyegetés a múlt hétvégén elő is lépett az árnyakból a reflektorfénybe és nyíltan meg is mutatta magát mindenkinek.

Ha a bitcoinosok valóban komolyan gondolják az emberi szabadságjogok iránti elkötelezettségük – és nem csak a régi sz*rságok újracsomagolását értik alatta -, akkor keményen és eltökélten szembe kell szállniuk ezzel az új plutokráciával és a könnyű és fájdalommentes haladással kecsegtető, hamis ígéreteikkel. Az igazán nagy dolgokat soha nem könnyű megvalósítani, és sokkal gyakrabban is fojtják el csírájában az ilyen törekvéseket azoknak az állítólagos támogatói, mint a nyíltan és vállaltan deklarált ellenségei.

Zárszóként hadd idézzem Luther Márton szavait, melyeket egy ifjú segédjéhez intézett, aki arra akarta kérni Istent, hogy mentse meg őket az ellenségeiktől. Megfontolandó intés:

Az ellenségeinkkel elbírunk. Inkább a barátainktól ments meg, Uram, minket.

[Szerkesztői megjegyzés: Paul Rosenberg a FreemansPerspective.com “Mátrixon kívüli” szerzője; az oldal számos különböző témával foglalkozik a netes magánszférától a gazdasági szabadság kérdésein át az alternatív pénzekig. Ingyenes hírlevelünkre itt iratkozhatsz fel, és máris a postaládádba kaphatsz további hasonló cikkeket, valamint egy jelentést arról, hogyan is került az USA kormánya a jelenlegi gödörbe, hogy ez milyen veszélyeket jelent számunkra. és hogy hogyan védekezhetünk ellene.]

Forrás: The Burning Platform

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.