BitFilm Fesztivál Budapesten is

2014-11-27

Aaron Koenig még 2000-ben rendezte meg az első BitFilm Fesztivált, amelyen akkoriban még 3D animációkat és különféle digitális effektusokat mutattak be. Az elmúlt 13 évben számos helyen, Pl.: Hamburg, Barcelona, New York stb. került megrendezésre az esemény. Aaron Koenig a bitcoin megismerése után bitcoin rajongóvá vált és úgy döntött, hogy a már hagyománnyal rendelkező filmes rendezvényt 2014-ben kizárólag a bitcoin témájának szenteli. Ehhez ráadásul még a rendezvény eredeti neve is passzol.

A budapesti filmvetítés főszervezői Debreczeni Barnabás és Raskó Gabriella. Több rövidebb animációs és dokumentumfilm mellett a The Rise and Rise of Bitcoin (A Bitcoin felemelkedése és szárnyalása) című, 96 perces film is bemutatásra kerül. A filmek eredeti nyelven magyar felirattal kerülnek lejátszásra. A filmvetítés december 4-én lesz a Nagymező utca 54 szám alatt a Prezi rendezvénytermében és ingyenesen látogatható, de aki esetleg nem tud elmenni a vetítésre, vagy inkább otthon nézné meg a filmeket az a rendezvény honlapján is megtekintheti a rövidfilmeket. Illetve ezek közül három, főként a bitcoinnal most ismerkedőknek szóló rövid animáció magyar szinkronos változata alább tekinthető meg:

 

A BitFilm fesztivál programja:

18:00 – rövid köszöntés (Debreczeni Barnabás, Bitcoin Budapest)
18:05 – Bitcoin témájú animációk

A kisfilmek a Bitcoin működéséről, a jelenlegi pénzügyi rendszerek egyre feszítő problémáiról, valamint a Bitcoin elvén működő további lehetőségekről szólnak.

18:50 – szünet
19:00 – Bitcoin témájú rövid dokumentumfilmek

Ebben a blokkban olyan esettanulmányokról szóló filmek szerepelnek, amik már működő környezetben, mikro-ökoszisztémákban mutatják be a Bitcoin előnyeit.
Argentin farmerek a Bitcoin segítségével harcolnak a gazdálkodást lehetetlenné tevő infláció és pénzhiány ellen, de a műsorban szerepel egy ugandai diák is, akit rokona az USA-ból apránként tud támogatni a Bitcoinnal, a brutális tranzakciós költségek megspórolásával.

20:00 – szünet
20:15 – The Rise and Rise of Bitcoin (96 perces dokumentumfilm)

A fesztivál főműsorszáma a New Yorki Tribeca Filmfesztiválon nagy sikerrel vetített, nemrégiben Berlinben is bemutatkozó film, mely a Bitcoin fejlesztői szféra legismertebb szereplőivel világszerte készült interjúkon keresztül mutatja be mindazon gyakorlati és elméleti távlatokat, amikkel a Bitcoin hozzájárulhat a világ jobbításához.

A budapesti rendezvény FB oldala itt található.