Bitcoin Pizza Nap

2014-05-24

Supreme_pizza

Május 22-én a világ legdrágább pizzáját ünnepeljük, vagyis a legtöbb bitcoin-tulajdonos valószínűleg így tesz.

A rövid sztori: 2010. május 22-én a programozó Hanyecz László 10 000 BTC-t fizetett egy Bitcoin Talk fórumos haverjának két Papa John-os pizzáért. Akkoriban a kriptopénz éppen csak, hogy 1 éves múlttal rendelkezett, tehát értéke is jóval alacsonyabb volt a mostaninál. Hanyecz utalásnak akkori értéke nagyjából 25 dollár volt. Napjainkban ez az összeg (a jelenlegi árfolyamon számolva) 5,12 millió dollár.

Ha a bitcoin eddigi legmagasabb (tavaly december) árfolyamával kalkulálunk, akkor a két pizza ára 11,47 millió dollár volt. Megállapíthatjuk, hogy valószínűleg ez volt minden idők legdrágább pizzája.

Napjainkban sokan úgy gondolják, hogy ez volt az első igazi vásárlás bitcoinnal, és május 22-e a „Bitcoin Pizza Day” elnevezést kapta. Ezen a napon számos kriptopénz rajongó tiszteleg egy szelet pizzával Hanyecz hírhedt farkaséhsége előtt, ami gyakorlatilag kikövezte a bitcoin korai kereskedelmi felhasználásának útját.

Akkor és most

„Akkoriban még elképzelhetetlen volt, hogy bitcoinért bármilyen értéket kapjak cserébe, így vele pizzáért üzletelni igazán klassz dolog volt”, mondta Hanyecz a The New York Times újságírójának, Nick Bilton-nak. „Akkor még senki nem tudta, hogy mindebből ekkora dolog lesz.”

Bizony, ma már egészen más a helyzet. Világszerte több mint 70 000 kereskedő fogadja el a még gyerekcipőben járó digitális pénzt, és a blokklánc tranzakciók napi átlagos mennyisége meghaladja az 57 000-t.
Sőt, a coinmap.org adatai szerint már több mint 100 hagyományos kereskedésben is lehet bitcoinnal fizetni pizzáért, és ez a szám csak egyre növekszik.

Résztvevő üzletek

A kiskereskedők is kezdenek egyre aktívabbak lenni. A kedvelt ajándékkártya értékesítő platform, az eGifter például extra ajándékpontokat ad azoknak, akik Domino, UNO vagy Papa John-os ajándékkártyákat vásárolnak, függetlenül attól, hogy bitcoinnal, litecoinnal, vagy dogecoinnal fizetnek érte.

A vállalat ugyancsak megemlékezett a „bitcoin pizza-napról”, és Hanyecz 10 000 BTC tranzakciójának a tiszteletére 10 000 jutalompontot ajánlott fel.

Az e-kereskedelmi platform, a SnapCard szintén megemlékezett a Bitcoin Pizza Day-ről, méghozzá úgy, hogy 150 darab négysajtos pizza szeletet értékesít 0,99 centért. A vállalat cikkünk írásakor arról tájékoztatott, hogy ajánlatuk olyan nagy népszerűségnek örvend, hogy a bejelentést követő első tíz percben már több mint 30 megrendelést kaptak.

A CoinDesk szerkesztőségéhez közelebb, a Takeaway.com gondoskodik arról, hogy az angliai felhasználók több mint 7500 olyan étterem kínálatából választhassanak, amelyek házhozszállítást is vállalnak. A dolog pikantériája, hogy sok étterem valószínűleg nem is tud róla, hogy bitcoinért is lehet rendelni tőlük. Egy gyors keresés után úgy döntöttünk, kipróbáljuk valamelyik pizzéria ajánlatát.

14058616820_fe30f3b279_z

Természetesen a Papa John (Hanyecz választásának a védjegye lett) ajánlata jelenik meg első helyen.

Néhány kattintás a Blockchain webes pénztárcájában (ez a hátránya annak, ha iOS-t használunk) és a pizzák már úton is vannak.

BoPJl32IAAAPet-

És ön hogyan ünnepli meg a Bitcoin Pizza Day-t? Miért is ne nézne körül a környék pizzázóinál, hogy elfogyasszon egy szelet pizzát Hanyecz László tiszteletére, akinek késő esti csínytevése örökre megváltoztatta a bitcoin történetét.
Ki tudja, talán egy nap az ön pizzái is érhetnek 5,12 millió dollárt…

Szerző: Grace Caffyn
Forrás: CoiDesk