Bitcoin: technikai és piaci elemzés – 2011. szept. 19.

2011-09-20

Szerző: S3052

Jelen elemzés célja a Bitcoin-árfolyam várható alakulásának előrejelzése.

Mindent egybevetve, az árfolyam jelenleg igen érdekes helyzetben áll, aminek “Bitcoin – 2011. szeptember” címen még történelmi jelentősége is lehet.

Ahogy azt már az előző elemzés is valószínűsítette, az árak valóban nem maradtak meg az 5,74$-os szinten, hanem további 30%-kal csökkentek, egészen 4,18$-ig. Ezzel együtt a BTCUSD kellően erősnek bizonyult és el tudta kerülni a krachot.

Előretekintve, a közelmúltbeli 4$ környéki stabilizálódás és a fő indikátorok felfelé mutató divergenciái erősen valószínűsítenek egy újabb áremelkedést.

Technikai elemzés

Ma a nagy egészre összpontosítunk, a hosszútávú kilátásokat vesszük szemügyre.

Sok szó esik az úgynevezett “bitcoin-lufiról”, pedig ilyen valójában nincs – legalábbis egyelőre. És hogy miért is nem nevezhetjük lufinak a júniusi csúcsot követő esést?


1.) Amint azt a mellékelt logaritmusos grafikon is szemlélteti, az árfolyam esése minden tekintetben teljesen szokványos korrekciónak látszik:

A jó egy éven át tartó emelkedés lényegesen meredekebb volt, mint az azt követő 3 hónapos korrekció. A logaritmusos grafikon jól szemlélteti az árak nagyon rövid időkereten belüli, igen gyors emelkedését.

2.) Az emelkedés (itt nem jelzett) forgalma sokkal erősebb volt,

mint az elmúlt három hónapos korrekcióé.

3.) Jelenleg is erősen pesszimista hangulat uralkodik befektetői körökben

és a Bitcoin fórumán egyaránt. Ez a hangulat önmagában is egy jó mérce: ha túl sok a pesszimista, az azt jelzi, hogy nincsenek befektetéseik és alacsonyabb árakat remélnek. Mivel azonban az árak nem feltétlenül fognak tovább csökkenni, ezért előbb-utóbb kénytelenek lesznek az éppen aktuális árakon vásárolni, mielőtt azok újra feljebb emelkednének; ezzel azonban maguk is hozzájárulnak az emelkedéshez, aminek nyomán még többen szállnak majd be gyorsan, és így tovább – újra beindul tehát az emelkedés.

4.) A fő indikátorok (pl. REI és MÁKD) emelkedő divergenciát mutatnak (lásd grafikon)

5.) A bitcoin-árak tiszteletben tartották a fő hosszútávú emelkedő trend-vonalat, sikeres volt a megmérettetésük

Az emelkedő trend-vonal nagyon erős támogatást biztosít. A hosszútávú kilátásokat még egy újabb 3-4$-os mélységű alámerülés sem veszélyeztetné (ami egyébként nem is zárható ki), mivel az emelkedő trend-vonal másképp is ívelhet fölfelé (lásd narancssárga vonal).

6.) A bitcoin-árak a zöld ereszkedő trend-vonal fölé való kitörés határán állnak, amelynek a bekövetkezte újabb erőteljes emelkedést indíthat be.

Hosszútávú ereszkedést csak az idézhetne elő, ha sokáig és nagy forgalommal maradna 3$ alatt az árfolyam. Ellenkező esetben azonban minden lehetőség adott az új rekordmagasságok (50-100$) elérésére is.

Ezzel együtt azonban türelmesnek is kell lenni, mivel az emelkedés nem “egyenes vonalban” fog lezajlani.

A rövidtávú képet továbbra is rendszeresen frissítjük a BitcoinBullBear.com előfizetői részlegében, árcélokkal és kereskedelmi helyzetekkel.

S3052

Ha szeretnétek hasonló elemzéseket olvasni a továbbiakban is, úgy erre a címre adakozhattok: 14TeeHy4igXUgfnjXmCFG5MwkcRKZRkprS

Figyelmeztetés: Kérünk mindenkit, hogy mindig végezze el szorgalmasan a házifeladatát, vizsgálódjon, elemezzen, tanulmányozzon ki-ki maga is és egyeztessen a pénzügyi tanácsadójával. S3052-nek vannak bitcoin-befektetései. Soha ne fektess be annál többet, mint aminek még akár a teljes elvesztését is el tudod viselni anyagilag.

Forrás: Bitcoin Media

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.