Bitcoin-szabályozás az USÁban

2012-01-26

A közhiedelemmel ellentétben nem feltétlenül kell bármilyen törvény szövegében szerepelnie konkrétan a Bitcoin nevének ahhoz, hogy egy adott szabályozás arra is kiterjedjen vagy vonatkozzon. Példának okáért az USÁban sincs (még) olyan törvény, amely nevén nevezné a Bitcoint, viszont a bitcoin-kereskedőkre így is vonatkoznak bizonyos meglévő szabályok még akkor is, ha az USÁn kívüli váltókat használnak. Aki nem regisztrálja magát brókerként vagy kereskedőként, az megszegi a pénzváltással kapcsolatos törvény (Exchange Act) §§ 3(a)(4)-et és 3(a)(5)-át. A brókert a következőképpen határozzák meg: “Bármely személy, aki üzletszerűen bonyolít le mások számára értékpapír-tranzakciókat.” A kereskedőt pedig így: “Bármely személy, aki üzletszerűen ad és vesz értékpapírokat a saját maga számára brókeren keresztül vagy bármely egyéb módon.”

Ennek megfelelően az USA Értékpapír- és Tőzsdeügyi Bizottságának (a “SEC”) Kereskedelmi- és Piacügyi részlege által 2002-ben kiadott Bróker-kereskedő-regisztrálási útmutató (az “útmutató”) II(D)(6)-os cikkelye is kijelenti, hogy minden olyan brókernek és kereskedőnek regisztrálnia kell magát brókerként vagy kereskedőként a SEC-nél, aki (1) az USA fizikai határain belül tevékenykedik, 2.) értékpapír-tranzakciót bonyolít le az USÁban, vagy 3.) bármilyen államközi kereskedelmi eszközt vesz igénybe.

Az USA Legfelsőbb Bírósága egyértelművé tette, hogy a Kongresszus plenáris hatalmában áll minden, az USA határain belül, annak polgárai között zajló kereskedelem szabályozása, azok konkrét helyszínétől függetlenül. Különösen lényeges az útmutató harmadik részében olvasható megfogalmazás: az “államközi kereskedelmi eszköz” ugyanis nem kevesebbet jelent, mint hogy a Legfelsőbb Bíróság plenáris hatalmat adott az USA Szövetségi Kormányának (konkrétan a Kongresszusnak) bármilyen, az USA határain belüli vagy annak állampolgárait érintő kereskedelem valamennyi aspektusának és minden azokkal kapcsolatos részletnek és tényezőnek a szabályozására, lásd US v Lopez (1995).

Ami pedig azt jelenti, hogy ha 1.) az USA bármely állampolgára brókerként viselkedik, 2.) egy, az USÁn belüli bróker egy külföldi váltón kereskedik, 3.) egy külföldi bróker USA-beli ügyfelekkel is foglalkozik, vagy 4.) egy bel- vagy külföldi bróker USA-beli kommunikációs csatornákat használ, úgy annak a brókernek a tevékenysége megsérti az USA értékpapírokkal kapcsolatos törvényét, amennyiben nem regisztrálja magát a SEC-nél. Ha pedig rajtakapják, úgy a törvény teljes szigorával sújthatnak le rá e vétsége miatt.

Az USA kormánya mindenféleképpen meg akarja védeni az állampolgárait, teljesen függetlenül attól, hogy egy adott bróker vagy piactér bel- vagy külföldi-e. Az értékpapír-piac teli van úgynevezett “tapasztalt”, “szakértő” pénzkezelőkkel, akik közül rendszeresen fülelnek le piramisjátékosokat és egyéb csalókat. Pusztán azért, mert egy adott piactér vagy bróker az USA határain kívül terül el, a kormány még nem fogja feladni az állampolgárai védelmére irányuló, nagyon is határozott szándékát.

Szintén teljesen függetlenül attól, hogy egy adott bróker valóban félre akarta-e vezetni a befektetőit vagy sem, a SEC-nek minden joga és hatásköre megvan ahhoz, hogy szankciókkal sújtson minden olyan személyt vagy vállalatot, amely az Exchange Actet sértve, regisztrálatlan brókerként vagy kereskedőként tevékenykedik, lásd United States v. Dixon 536 F.2d 1388 (2d Cir. N.Y. 1976). A RAM CAPITAL RESOURCES, LLC, MICHAEL E. FEIN és STEPHEN E. SALZSTEIN-ügyben a bíróság úgy határozott, hogy a SEC szankcióként felfüggesztheti bármely bróker vagy kereskedő kapcsolatát bármely ügyféllel akár egy évre vagy tovább, és kiszabhat akár egymillió dollárt meghaladó bírságot is, lásd SEC Release No. 34-60149. Aki tehát regisztrálás nélkül űzi a fenti tevékenységeket, az ilyen retorziókra számíthat.

Az USA természetesen tisztában van ugyanakkor azzal is, hogy a nemzetközi kereskedelem létfontosságú eleme az amerikai gazdaság gyarapításának, és éppen ezért a SEC is egy olyan egészséges piac kialakítására törekszik, amellyel mindenki jól jár. Amint azt a Guide-ban is megfogalmazták, “a SEC bármikor áll rendelkezésére a kérdései megválaszolására és minden segítséget megad a szabályai betartásához és az azoknak való megfeleléshez.” Megadják az elérhetőségeiket is, hogy valóban minden további nélkül kapcsolatba léphessen velük bárki, aki válaszokat keres a kérdéseire. Értékpapírok esetében tehát – és így a bitcoin esetében is – mindig jobb inkább engedélyt kérni, mint bocsánatot (mivel bocsánat egyáltalán nincs, teljesen függetlenül attól, hogy mi volt az eredeti szándék). Lásd Dixon, 536 F.2d 1388.

Forrás: Bitcoin Titan & Trading Titan

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.