Bitcoin: spekulánsok és igaz hívek

2013-04-12

Szerző: David Seaman

Miután az egész hétvégét kriptográfiát és digitális aláírásokat tárgyaló fórumposztokba mélyedve töltöttem, és már egyre inkább Javier Bardern karakterének éreztem magam a legújabb James Bond-filmből, hétfőn végül vettem pár bitcoint és Twitter útján tudattam az olvasóimmal, hogy kifejezetten izgalmas számomra, hogy egy ilyen új technológiát támogathatok, és hogy a jövőben is érdeklődéssel fogom figyelni a fejleményeket ezen a területen.

Mint kiderült, a Bitcoin közössége alapvetően két nagy csoportra oszlik: az úgymond “igaz hívekre” (ahogyan őket nevezik) és a “spekulánsokra” (ahogyan az igaz hívek nevezik őket). Utóbbiak épp nemrégiben párologtak el a helyiségből, amint a szemünk láttára ment át mélyrepülésbe a BTC-USD árfolyam. Mi több (és nagy valószínűséggel eleve ez volt az egész pánik kiváltó oka), még a legnagyobb váltók, így például az MtGox és a BitFloor is komoly terhelés alá kerültek és egyre nehezebb volt elérni őket – ami pedig kétségkívül sokakat megijeszthetett.

Saját BTC-tartalékaim ugyan eléggé jelentéktelenek, de ha elég sok van belőlük – itt több milliós tömegekre gondolok -, akkor még az ilyen “jelentéktelen” egyéni akciók is hegyeket – illetve piacokat – mozgathatnak meg és változtathatják meg a viselkedésünket. Példának okáért a Google sem egy maroknyi nagy, intézményi ügyfél kiszolgálásából él, hanem belőlünk, akik sok százmilliónyian használjuk, keresünk rajta – és klikkelünk rá néha az egyik-másik ott megjelenő hirdetésre.

Nem tudom, mi motiválta a spekulánsokat ezen a héten – már persze a kapzsiság, az unalom és a gyors megtérülés sziréndalán kívül. De miután alaposan elmélyedtem a Bitcoin fórumaiban és közösségében, azt már jobban megérthettem, hogy az igaz híveket mi motiválja:

1.) A Bitcoin egy jövőkép. Egy olyan jövő képe, ahol felnőtt emberek maguk rendelkezhetnek a pénzük felől, és bármikor elküldhetik azt bárkinek, akár szombat éjjel is, és az illető azt azonnal – vagy legalábbis nagyon rövid időn belül – meg is kaphatja.

2.) Az igaz hívek nem arra vágynak, hogy egészen a csúcsig meglovagolják az időről-időre felbukkanó újabb hullámokat, mielőtt azok megint összeomlanának, hanem hogy egy olyan rendszer részesei lehessenek, amely az egész világot megváltoztathatja – és csak ennek amolyan mellékhatásaként tenné mellesleg dúsgazdaggá is a korán csatlakozott felhasználóit. Ahogy azt a Twitteren is találóan összefoglalta nekem valaki: “Az igaz hívek számára az egészben a legszebb az, hogy ha a bitcoin válik a net legfőbb pénzévé, akkor már egyetlen bitcoin is akkora összeget fog képviselni, ami az ember egész életét megváltoztathatja”.

Tekintve, hogy csak fix összmennyiségű bitcoin lesz valaha is forgalomba hozva, és az idő múlásával még ezek egy része is borítékolhatóan el fog veszni (tárcameghibásodások, elfelejtett jelszavak, stb.), előbb-utóbb valóban óriási összeget és vásárlóerőt fog képviselni már csak egyetlen egész bitcoin is – valamikor a távoli, Ridley Scott-i jövőben, amikor már a meteorbányászat is abszolút hétköznapi, megszokott dolog lesz; amikor mindannyian univerzális kreditekben – vagyis pardon, BTC-ben – kapjuk majd a fizetésünket, és amikor az egyént már sokkal inkább a tiszta kapitalista impulzusok mozgatják majd, semmint az állami rendeletek.

3.) A Bitcoin csak egy platform – az alap, amire majd épül a jövő. Más szóval, az igaz hívek szerint a Bitcoin nem feltétlenül maga a csoda, hanem csak az operációs rendszer, ami futtatja majd a tényleges csodát. A közelmúltbeli kiterjedt médiavisszhang kétségkívül sok új alkalmazásfejlesztőt, widget-tervezőt, online kaszinót és még akár pornóoldalakat is csábít majd a Bitcoinhoz. Ahhoz, hogy valóban általánossá válhasson a bitcoin-elfogadás, mindössze arra van szükség, hogy ténylegesen legyen is hol elköltenünk azt.

4.) Leszámolás a hitelkártya-vállalatokkal és a politikai kötődésű, államilag táplált bankokkal. Ha szeretnék küldeni egy családtagomnak 10.000$-t PayPalen keresztül egy másik országba, úgy az összesen 200-399$ plusz költséget jelentene neki a tranzakcióra rárakódó díjak és költségek miatt. Ugyanez a tranzakció bitcoinban mindössze 0,0005 BTC költséggel járna, ami jelen árfolyamon átszámítva 0,035$-t jelentene. És ha az említett családtag a jövőben esetleg elfelejtené a nyilvános bitcoin-címét, úgy egyszerűen – egy kattintással – generálhat egy újat.

Az igaz hívek tehát a fentiekből indulnak ki. Ezek alapján pedig én a magam részéről azt gondolom, hogy ha elkezdenék napi rendszerességgel bitcoint használni, akkor sokkal komolyabb alkalmazásfejlesztői aktivitást várnék el. Jelenleg még mindig elég vadnyugatiak a körülmények, így ha az ember elveszti a titkos kulcsát vagy meghibásodik a tárcafájlja, akkor már búcsút is mondhat az abban tárolt pénzének. Azt hiszem, nagyon sokat lendíthetne a jelenlegi helyzeten egy sor újabb, az eddigieknél lényegesen felhasználóbarátabb alkalmazás és szolgáltatás megjelenése, amely már a technikailag nem kifejezetten felkészült, hétköznapi felhasználók számára is érthetővé és kezelhetővé tenné a bitcoin-használatot.

Forrás: Business Insider

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.