Bitcoin-kártyával a kritikus tömeg felé?

2012-09-02

Szerző: Vitalik Buterin

Nemrégiben jelentette be Charlie Shrem, a BitInstant vezérigazgatója, hogy egy teljesen új terméket, jelesül egy feltölthető bitcoinos “bank”kártyát fognak piacra dobni. Ennek a tényleges érkezésére a jelek szerint 6-8 héten belül számíthatunk, és mindössze 10$-ba kerül majd – bár Shrem azt is megjegyezte, hogy az első ezer példányt ingyen osztják majd szét.

No persze önmagában a bitcoinos kártya ötlete nem újkeletű, ilyen-olyan formában már hónapok óta beszélnek róla. Az eddigi lehetőségek azonban túlságosan is költségesek lettek volna: a kártya saját árán felül a feltöltési költségek is elérhették volna nem csak a 4, de még akár a 10%-ot is. Ezzel szemben a BitInstant kártyája esetében mindössze 1-1,49%-os kezelési költséggel számolhatunk, amiben már benne van a váltási díj is. Ezt a fantasztikusan alacsony költséget a BitInstant annak köszönheti, hogy a vetélytársaival ellentétben közvetítők nélkül, egyenesen egy MasterCardos banki partneren keresztül működteti a rendszert.

A bejelentést azonban szinte azonnal követte a zűrzavar is, mivel a MasterCard tagadta, hogy bármi ilyesmi lenne készülőben. Mint mondták, bármilyen MasterCardos kártya kibocsátását megelőzően mind a kibocsátónak, mind pedig a banki partnereknek igen szigorú ellenőrzési eljáráson kell átesniük, és a MasterCard szóvivője szerint a BitInstant mindeddig nem csak hogy nem küldött semmiféle dokumentumokat a MasterCardnak, de még csak nincs is jelen a rendszerükben. Shrem azonban gyorsan tisztázta a helyzetet: elmondása szerint egyszerűen arról van szó, hogy a BitInstant nem közvetlenül a MasterCarddal dolgozik, hanem egy nemzetközi banki partnerrel, és a MasterCard mindaddig nem is fog kapni semmilyen dokumentumokat, amíg 100%-ig le nem tisztáznak, és el nem rendeznek mindent a banki partnerükkel.

Az alacsony költségei mellett a BitInstant kártyája két további előnyt is nyújtana a vetélytársaival szemben, melyek közül talán a legnyilvánvalóbb az abszolút nemzetközisége és bárhol használhatósága (“kivéve talán”, jegyezte meg Shrem, “Észak-Koreát”). És bár a kártya egyenlegét a banki partner USD-ben vezeti, amennyiben egy-egy ügyfél igényt tart rá, úgy a BitInstant azt is meg tudja oldani, hogy a kártya egyenlege a bitcoin árfolyam-ingadozásainak megfelelően fogyjon vagy gyarapodjon magától is. Igen alacsonyak továbbá a váltási költségek is: egyes pénznemek esetében ez akár teljes díjmentességet is jelenthet, és másoknál is megmaradhat mindössze +1%-on, ami értelemszerűen jóval alacsonyabb számos más hitelkártya közvetítőinek díjainál.

A második előny pedig egyszerűen a kényelmi faktor: a kártya rendkívül könnyen és gyorsan feltölthető bármikor és bárhonnan: csak el kell küldeni egy tetszés szerinti összeget a kártya címére – amely folyamatot tovább könnyíti a kártyákra nyomtatott QR-kód is, okostelefonos tárcákról is könnyen tölthetővé téve így az egyenleget.

Igazi hátránya lényegében csak egy van a kártyának – értelemszerűen a névtelenség hiánya, mivel a BitInstantnak szándékában áll megfelelni a feltölthető bankkártyák kibocsátóira vonatkozó szigorú pénzmosásellenes és ügyfélazonosítási törvényeknek és előírásoknak. Akiknek tehát fontos a névtelenség is, azok jobban teszik, ha inkább a Bitcurex kártyáit veszik szemügyre, melyek bár drágábbak (30$ darabja) és 3500$-nál nagyobb összeget nem lehet befizetni rájuk, ezzel együtt azonban személyazonosság-ellenőrzést sem végeznek.

Ezzel együtt azonban a Bitcoin kártyája egy újabb nagy lépés lehet a bitcoin egyik egyre aktívabbá váló felhasználási területének – a nemzetközi pénzmozgatás közvetítő eszköze szerepének – még komolyabb felpörgetése felé. Egyre többen fedezték fel már eddig is a bitcoin előnyeit (gyorsabb, olcsóbb, biztonságosabb, bürokráciamentes) a hagyományos nagy nevekkel (mint pl. Western Union és Moneybookers) szemben ezen a területen – amely területet pedig a BitInstant most a kártyás iparággal is összevonná. A feltölthető kártyák piaca pedig egyébként is egyre bővül: csak 2011-ben, csak az USA-ban jó 37 milliárd dollárt ömlesztettek ilyen kártyákba az emberek. És bár eddig az ilyen kártyák igen magas díjakkal terhelten működtek, és a használatuk is igen a nehézkes volt, a BitInstant most a fejéről a talpára állíthatja ezt a helyzetet. Más, a hagyományos, már létező üzleteket és megoldásokat koppintani próbáló bitcoinos szolgáltatókkal ellentétben BitInstanték ezúttal valami valóban eredetit alkottak: egy, a hagyományosaknál ténylegesen jobb és hatékonyabb feltölthető kártyát, amely még azok számára is csábító alternatíva lehet a versenytársakkal szemben, akit egyébként a legkevésbé sem érdekel a bitcoin világa és filozófiája.

Tisztázandó azonban, hogy egy ilyen ügyfél számára nem az alacsony díjak jelentik a legfőbb előnyt; a BitInstant saját, 1,49%-os díján felül egy ilyen ügyfélnek meg kellene fizetnie a váltási díjakat és árréseket (ez a piacon kapható legolcsóbb bitcoinok és a valaki által felkínált legmagasabb vételi árajánlat közti különbség) is, így egy ilyen ügyfél összesen akár 3,5-4%-os díjakkal is számolhat – amelyek pedig így együtt már akár a hagyományos kártyaszolgáltatók ilyen-olyan havidíjait is meghaladhatják.

Ez azonban mégsem akkora gond, mivel az ilyen leendő ügyfelek nem is alacsony díjakat keresnek; elvégre még a legolcsóbb feltölthető kártyák díjai is magasabbak, mint a hagyományos hitel- és bankkártyák költségei – annál nagyobb súllyal esnek azonban a latba más tényezők. A bankrate.com egy cikke négy fő érvet hoz fel a bankkártyák mellett:
1.) segítenek a takarékoskodásban, mivel ezeken bizony nem lehet negatívba futni az egyenleggel – viszont az online vásárlás nem mindig működik velük, míg ellenben a hitelkártyákat utánzó, feltölthető testvéreikkel már nincs ilyen gond.
2.) akkor is garantálják a pénzed biztonságát, ha épp úton vagy. Ha el is lopják a kártyádat, csak annyi pénztől foszthatnak meg, amennyit épp tároltál azon.
3.) segítenek a gyerekek felelősségre, beosztásra és takarékosságra nevelésében is; a feltölthető kártyák segítségével igen könnyen és egyszerűen szabályozható a lurkók apanázsa is (amely célra egyébként maga a B3itcoin is kiválóan alkalmas; különbség csak annyi, hogy az önmagában használt Bitcoin nagyobb magánszférát biztosít a gyereknek).
4.) a feltölthető kártyák jobban védik az ember magánszféráját is, mivel ezeken keresztül nem kapják meg a kereskedők az ügyfeleik minden személyes adatát egy-egy tranzakció lebonyolításakor; mi több, egyes kártyák még úgy is beszerethetőek, hogy senki, semmilyen módon ne tudja lenyomozni a kapcsolatot a kártya és a tulajdonosa között.

A legfényesebben persze a második esetben csillogtathatja meg a tudását a BitInstant kártyája. Míg ugyanis a hagyományos feltölthető kártyák váltási díjai akár a 2,5%-ot is elérhetik, és így nem kifejezetten költséghatékonyak utazáshoz, addig a BitInstant kártyája mindössze 0-1%-ot számít fel ugyanezért, és így máris jóval alkalmasabb erre a célra. És bár magánszféra-védelem szempontjából még mindig a Bitcurex kártyái vezetnek, azért a BitInstanté sem áll túl rosszul e tekintetben sem, mert bár ők maguk valóban hozzájutnak a személyes adataidhoz, a kereskedők azonban, akikkel a tranzakcióidat lebonyolítod, már nem.

Leghasznosabb persze mindenképp azoknak lesz a kártya, akik egyébként is aktív bitcoinosok, mivel így már valóban teljes értékű “bankszámlává” léptethetik elő a bitcoin-egyenlegüket és így szinte teljes egészében leválhatnak a hagyományos banki hálózatokról. A kártya segítségével bármikor éppen olyan könnyedén tehetik hagyományos pénzzé a bitcoinjaikat, mint ahogyan újra hozzá is juthatnak azokhoz a BitInstant egyéb, eredeti szolgáltatásai révén. Így pedig azok is könnyen megvalósíthatják az elképzeléseiket, akik valahol félúton szeretnének egyensúlyozni a bitcoin és a hagyományos pénzek között. Szintén új lehetőségek nyílnak meg az alkalmazottaiknak bitcoinban fizetni kívánó munkaadók előtt is, mert míg eddig az alkalmazottak vagy tudtak kezdeni valamit a bitcoinjaikkal, vagy nem (és esetleg dupla fáradságot is jelentett a BTC hagyományos pénzre váltása a munkavállaló részéről éppúgy, ahogyan a bitcoin beszerzése hagyományos pénzért a munkáltató részéről), addig a BitInstant kártyájával már tényleg szinte szó szerint bármi megvehetővé válik bitcoinért is. Ennek a potenciális előnyei és következményei pedig messze túlmutatnak mindazon, amit a lehetőségben érdekeltek jelenleg láthatnak belőle. Pontosan ilyen szolgáltatásokra van ugyanis szükség ahhoz, hogy a Bitcoin végre elérhesse a kritikus tömeget, és ténylegesen kialakíthasson egy valóban saját, önálló gazdaságot.

Forrás: Bitcoin Magazine

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.