Bitcoin: gyors, biztonságos és vonzó befektetés

2012-01-28

A net korában a fizetéskezelés egyik egyre fontosabb és egyre alapvetőbb, megkerülhetetlen elvárásává válik a tranzakciók gyors lebonyolítása – bitcoinnal pedig a legtöbb fizetés percek vagy legfeljebb egy-két óra alatt lebonyolítható. Ilyen gyorsaságot egyetlen másik fizetési eljárás sem tud felmutatni – főleg úgy nem, hogy közben még a Bitcoinéhoz mérhető biztonságosságot is garantálna egyben. Olyannyira nem, hogy a Bitcoin kifinomult titkosítóeljárásainak jóltervezettsége és általános kivitelezési színvonala még a bankok biztonsági intézkedéseit is messze felülmúlja.

Még kevésbé biztosít bármilyen szintű névtelenséget – még csak viszonylagosat sem – a hagyományos bankrendszer. Mivel pedig a bitcoint sehogyan sem lehet alárendelni a hagyományos pénzeknek, így a bankok sem tudják sem szabályozni, sem pedig egyáltalán bármilyen formában is manipulálni azt. Szintén ebből következően nem kell tartaniuk a bitcoin-felhasználóknak a bankrendszer hagyományos – és teljességgel szükségtelen – korlátozásaitól sem, így ez a szinte teljesen díjmentes fizetési eljárás rendkívül vonzó a kereskedők számára is. Nem csoda tehát, hogy egymás után állnak be a bitcoin-elfogadók sorába a legkülönbözőbb webboltok, ipari- és szolgáltató egységek éppúgy, ahogyan kisvállalkozók is. A tranzakciós partnerek pozitív visszajelzéseinek egyre hosszabbra nyúló sora pedig látványosan és hatásosan erősíti tovább a bitcoinos fizetés egyszerűségének és megbízhatóságának tényét.

Nem elhanyagolható tényező továbbá az sem, hogy mivel a valaha is kibocsátható összes bitcoin számát 21 millióban limitálták (ennél többet egyszerűen nem lehet majd előállítani sehogyan sem), ezért az infláció kockázata is elhanyagolható. Ebből következően a bitcoin vásárlóerejének töretlen fennmaradása is garantált. Ha összevetjük ezt az euróövezetnek az elmúlt 10 évben produkált 2%-os inflációszintjével, úgy máris van egy újabb hathatós érvünk a bitcoin mellett. Nem is szólva arról, hogy mivel az egyes bitcoinok csak igen összetett matematikai számítások hosszú sorának elvégzése nyomán kerülhetnek kibocsátásra, ezért annyira hamisíthatatlanok is, amennyire csak lehetnek. A pénzügyi piacok jelenlegi, nagyfokú bizonytalanságának korában a befektetők egyre csak a minél biztonságosabb alternatívákat keresik; stabilitását tekintve a bitcoin még a magánbefektetők számára is egyre vonzóbbá válik.

Igen valószínűnek tekinthetjük tehát azt, hogy a bitcoin rövid- és hosszú távon is meg fogja vetni a lábát a netes fizetéskezelés világában, köszönhetően például az olyan előnyeinek, mint a gyorsasága, a biztonságossága, a minimalizált költségei és a felhasználói nagyfokú elégedettsége.

Forrás: Bitcoin-Kurs.de

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.