Tulajdonviszony-átadás Bitcoin-módra

2012-01-21

Szerző: Roman Vinogradov

Elgondolkodtál már valaha is azon, hogy mely egyéb területeken vehetnénk még hasznát a Bitcoin működési elvének? Mert ugyebár a Bitcoin egy elosztott hálózatban tárol információkat arról, hogy ki és mi tartozik az egyes érmékhez – és minden egyes résztvevőnek megvan a maga példánya a hálózati blokkláncból, amelyből az is kiderült, hogy ki, mikor és mennyi érmét adott át kinek. De mi lenne, ha az elektronikus pénzen túl más területeken is elkezdenénk alkalmazni ezt a megközelítést?

Képzeld el például azt a helyzetet, hogy veszel egy autót – és hogy van egy olyan hálózat, amelynek minden tagja rendelkezik egy, minden autó tulajdonosi viszonyait dokumentáló blokklánccal, köztük természetesen ama bizonyos autóéval is, amelyet épp megvenni készülsz. Mindegyik autónak megvan a maga egyéni kulcsa, amellyel azonosíthatja magát a hálózatban. A tulajdonosi viszony átruházása az új vevőre pedig egyszerűen egy, ezzel a titkos kulccsal aláírt tranzakció lebonyolításából áll. Így mindig, teljes bizonyossággal nyilvántarthatóak a tulajdonosi viszonyok és azok változásai. Ugyanez játszódik le aztán az újabb tulajdonosokkal is, így a teljes tulajdonosi láncolat is átláthatóvá válik – és mindig, mindenki teljesen biztos lehet abban is, hogy melyik autó kihez tartozik épp.

De ugyanígy lehetne használni ugyanezt a hálózatot az ingatlanok tulajdonosi viszonyainak változásainak nyomon követésére is. Vagy lehetne a rendszer teljesen univerzális is, és magában foglalhatna nem csak autókat és ingatlanokat, de nagyjából minden más tulajdont is.

Használhatjuk ugyanezt az elvet például a különböző játékokhoz vásárolt felhasználói fiókok, vagy akár a megvásárolt zeneszámok tulajdonosi viszonyaihoz is – amely utóbbi még külön érdekes is, mert bár az egyes felvételeket bárki, bármikor, könnyedén lemásolhatja, ez a rendszer mégis mindig, minden kétséget kizáróan igazolni tudná mindenkiről, hogy bármely adott pillanatban valóban ő-e egy kérdéses szám jogos tulajdonosa, vagy sem. Így tehát még ha az ember el is adja az egy adott számhoz fűződő jogát, de megtart magának is egy példányt, és hallgatja továbbra is, úgy a rendszer akkor is tisztán fogja látni, hogy jogsértést követ el – bár abban nem vagyok biztos, hogy jelenleg adottak-e a törvényi keretek a megvásárolt zeneszámokra vonatkozó jogok továbbértékesítéséhez.

Szintén érdekes lehetőséget jelentenek továbbá a közös befektetések is. Képzeljük el például azt a helyzetet, amikor többen is befektetnek egy adott szervezetbe, ezért cserébe kapnak virtuális részvényeket – és természetsen ezeknek a tulajdonosait is nyilvántarthatná a hálózat elosztott blokklánca. Ebben az esetben még a bányászat egyfajta analógiáját is alkalmazhatjuk: amennyiben IT-s vállalatról van szó, amelynek például számítókapacitásra van szüksége, úgy a bányászok kielégíthetik ezt a szükségletet.

Egy ilyen rendszer tehát nagyjából minden olyan szituációban jól jöhet és hasznosnak bizonyulhat, ahol fontos, hogy mindig pontosan tudhassuk, mi tartozik kihez, és hogy nyomon követhessük, mi mikor és hogyan cserél gazdát – akár olyan dolgok esetében is, amelyeknél ez legalábbis eddig csak vagy nagyon nehézen, vagy egyáltalán sehogyan nem volt megoldható, lásd például autók vagy zene. Mi több, ebben az esetben – elosztott rendszerről lévén szó – még csak attól sem kell tartani, amitől a hasonló jellegű, centralizált rendszereknél viszont igen: hogy a központi szerver esetleg épp a legrosszabbkor fullad le.

Az igazán sarkalatos kérdést tehát leginkább csak az jelenti, hogy hogyan vihetjük át a jelenleg meglévő, igen sokrétű tulajdonosi viszonyokat (szerződések, dokumentumok, értékpapírok, stb.) egy ilyen rendszerbe. Ezen tehát bőven lesz még mit gondolkodni. Mindenesetre egy hasonló kezdeményezés van már, jelesül a Namecoin, amelyben a domainnevek regisztrálását és adásvételét jegyzik és követik nyomon ugyanezen az elven. A rendszer mindeddig kellőképpen funkcionálisnak bizonyult, és még valamekkora kereslet is van iránta.

Szóval… nem akar valaki egy ilyen vállalkozást indítani…?

Forrás: Habrahabr.ru (angol Google Translate alapján)

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.