BearWhale és az elmúlt hét árfolyamingadozásai

2014-10-11

A bitcoin e heti árfolyamát jelentős mozgás jellemezte, hiszen a hét eleji 300 dolláros érménkénti árral másfél éves mélypontját érte el a kriptopénz. (Cikkünk írásakor már némi emelkedés figyelhető meg, a bitcoin érménkénti ára ismét 360 dolláros átlagáron mozog.)

Egy jelentősebb esés után egyből beindulnak a találgatások, mi állhat a háttérben. Jelen esetben nem kell sokat találgatni, mivel a tények magukért beszélnek: 30 000 BTC 300 dolláros árfolyamon történő eladására adtak megbízást vasárnapról hétfőre, a Bitstamp tőzsdéjén. A jelentős mennyiségű érme áron aluli értékesítése gyakorlatilag pár perc alatt áresést idézett elő az összes nagy bitcointőzsdén.

bitstamp.2014.10.5

Bitstamp 2014.10.05.

A bitcoin közösségben egyből megkezdődött a 9 millió dolláros megbízás mitologizálása, és a legtöbben BearWhale-ként (MedveBálna) hivatkoznak az eladóra, akivel kapcsolatban már a mémgyártás is beindult.

BearWhale

Billy Mabrey: The Bitcoin BearWhale

Beindult a találgatás is, hogy miért akar valaki ekkora mennyiségű érmét áron alul értékesíteni. A CNBC-nek több szakértő is nyilatkozott az eseményekkel kapcsolatban.

Brendan O’Connor a SecondMarket kereskedési igazgatója elhamarkodottnak véli ekkora mennyiségű érme likvidálását, ugyanakkor kereskedői szempontból teljesen érthetetlennek tartja az eljárást, azaz hogy valaki 30 000 BTC eladására ad megbízást Európa legnagyobb bitcoin tőzsdéjén, majd a megbízást többször visszavonva és visszahelyezve, végül körülbelül 7,8 millió dollárt keres az ügyleten, 26 000 BTC áron aluli értékesítésével.

Tony Gallippi, a BitPay igazgatója és társalapítója szerint, egy jól felépített stratégiával állunk szemben, hiszen a megbízással egyértelműen felkeltették az emberek figyelmét, sőt az árak lenyomásával, új, vagy ritkán vásárló ügyfeleket is arra ösztönöztek, hogy belépjenek a piacra. Szerinte tehát nem kizárt, hogy az új vásárlók bevonása állt az eladási megbízás hátterében.

Néhányan sokkal aljasabb okokat vélnek a megbízás mögött, például kormányzati közbelépést a piac manipulálására, illetve a tőzsdék szándékos gyengítésére. Olyanok is vannak, akik a hongkongi „esernyős forradalommal” magyarázzák az áron aluli értékesítést, míg néhány elemző a gyors készpénzszerzés legegyszerűbb módjának titulálja a felhalmozott érmék piacra dobását. O’Connor és Gallippi tartózkodnak a túlzó felvetésektől, szerintük inkább egy korai felhasználó állhat a megbízás mögött.