A Bitcoin ára 15%-al emelkedett, az Mt.Gox összemlás után csúcsot döntve

2014-03-04

A Coindesk Bitcoin árindexének (BPI) adatai szerint az elmúlt nap folyamán a Bitcoin értéke valamivel több, mint 15%-al emelkedett, és a 677,58 dolláros érménkénti árat is elérte, mielőtt beállt a 659,50 dolláros érménkénti átlagárra.

Ez a 659 dolláros érménkénti ár nagyjából 90 dollárral magasabb a nyitóárnál (560 dollár), egyben a legmagasabb mért érték február közepe óta, mióta a vitatott japán bitcointőzsde, az Mt.Gox, beszüntette piaci kereskedését.

 

A BTC-e és a Bitstamp indexei cikkünk írásakor, azaz március 3-án, mérték a legmagasabb érménkénti árat, február 23-a óta, amikor is az Mt.Gox vezérigazgatója, Mark Karpeles hirtelen lemondott a Bitcoin Foundation-nél betöltött vezetői posztjáról.

Sőt, a Bitcoin árának megugrása gyakorlatilag igen gyorsan, nagyjából 3 óra leforgása alatt következett be, a greenwichi középidő szerint 16:00 körül, amikor is a kereskedői tevékenység a leginkább felpezsdült.

 

Növekszik az árfolyam

A szlovéniai székhelyű bitcointőzsdén, a Bitstamp-on, cikkünk írásakor 658 dollárt kértek egy érméért, ami jelentősen magasabb az 565 dolláros nyitóárnál. Ennél a váltónál egyébként greenwichi idő szerint 18:00 körül mérték a legmagasabb árat.

A BTC-e indexe hasonló növekedést mutat, itt a nyitóár 554 dollár volt, ami felszökött egészen a 639 dolláros érménkénti árra, és a szlovéniai székhelyű tőzsdéhez hasonlóan itt is 17:45 körül volt a legaktívabb a kereskedés.

Lehetséges okok

Az árak hirtelen emelkedésével kapcsolatban számos találgatás kapott lábra, köztük olyan üzenetek is, amelyek szerint egy jelentős befektető mozgatta meg a piacot. Mások inkább a közhangulat általános javulásával magyarázzák a növekedést, nevezetesen, hogy újra megnőtt a befektetői bizalom a japán tőzsdeguru összeomlása óta, illetve azóta, hogy Anglia a Bitcoin csökkentett megadóztatása mellett döntött.

Tágabb kontextusban vizsgálva, az árak annak ellenére is növekedtek, hogy az ukrajnai válság egyre inkább elmérgesedni látszik, illetve, hogy a jól ismert befektető, Warren Buffet, negatívan nyilatkozott a Bitcoinnal kapcsolatba.

A leghihetőbb ok azonban mégis az, hogy a felsorolt híresztelések közül egynek sem volt különösebb hatása az árfolyamra, hanem inkább egy komplex piaci jelenséggel állunk szemben.

Néhány reddit-es felhasználó például úgy gondolja, hogy a Bitcoin árfolyama a nagyobb publicitás miatt jelentősen megnövekedett, mert a hírverés nagyszámú új kereskedőt vonzott a legyengült piacra.

Bár az árak kezdenek újból helyreállni, azonban az továbbra is kérdéses, hogy az egyes felhasználók által 2014-es év elején jósolt csúcs (10000 dolláros érmánkénti ár) valóban bekövetkezik e.

Szerző: Pete Rizzo

Forrás: CoinDesk