Piacra dobta az első Bitcoin ASIC-chipeket a BitSynCom LLC

2013-02-02

A világ leggyorsabb “bányagépét” rakta össze a 23 éves brooklyni srác.

New York, NY (PRWEB), 2013. február 1.

Az Avalon ASIC

Jó egy évi spekulációt és változatos híreszteléseket követően most végre ténylegesen is elérhetővé váltak az első bitcoin-bányászatra dedikált ASIC-ok, köszönhetően a 23 éves, brooklyni illetőségű Yifu Guónak. Ezek a frissen kereskedelmi forgalomba került hardverek magasan a legjobbak, leggyorsabbak és leghatékonyabbak erre a feladatra.

Az eleve kifejezetten erre a feladatra tervezett hardver rendkívüli mértékben megacélozza a Bitcoin hálózatának biztonságosságát és még inkább professzionalizálja a bitcoin-bányászatot.

Yifu Las Vegas-i vállalata, a BitSynCom LLC kínai partnerekkel karöltve váltotta valóra ezt a projektet. Az “Avalon ASIC V1” névre keresztelt új bányászhardver 65 gigahash/másodpercet is meghaladó sebességgel dolgozik – és teszi ezt úgy, hogy mellette mindössze 500 wattot fogyaszt, durván 50%-kal növelve így a bányászat eddig megszokott átlagos hatékonyságát.

A Bitcoin nem egy állami vagy vállalati dolog. Nincs központi szervezete, csak egy globális, elosztott hálózata, hasonlóan a fájlmegosztó-rendszerekhez. “Bitcoin-bányászatnak” azt a folyamatot nevezzük, melyek során a hálózatot üzemeltető gépek ellenőrzik a rendszerben elindított tranzakciókat. Eddig erre a célra leginkább erőteljes grafikai kártyákat fogtak be a “bányászok” – fáradozásaik jutalmaként pedig adott mennyiségű, frissen kibocsátott bitcoint könyvelhettek el maguknak. Jelenleg egy bitcoin durván húsz dollárt ér.

Lehet persze bányászni akár egy közönséges asztali géppel is, csak nem érdemes. Míg ugyanis így legjobb esetben is alig egynéhány dollárnyi bitcoin-töredékhez juthatnánk csak naponta, addig az új Avalon ASIC V1-esekkel 200-300$-nyi bitcoinra is számíthatunk nap mint nap. Tekintve, hogy a nevezett hardver 1500$-nyi bitcoinba kerül (a BitSynCom LLC kizárólag bitcoinos fizetést fogad el), még a kisebb értékkel számolva is igen hamar visszahozza az árát. Persze ahogy idővel egyre több ASIC csatlakozik majd a hálózatra, úgy lesz egyre nehezebb a bányászat, kiélezettebb a verseny, és egyre alacsonyabb a profit is.

Számos más amerikai székhelyű vállalat is indult még a legyünk-mi-az-elsők-akik-bitcoin-bányász-ASIC-ot-dobnak-a-piacra-versenyben, de mindannyian jelentős késéseket szenvedtek el gyártás terén.

Yifu Guo, a BitSynCom LLC vezérigazgatójának kommentárja szerint az ASIC-ok érkezésének egyik legfontosabb következménye az lesz, hogy a hagyományos asztali gépes bányászat egyre inkább háttérbe fog szorulni. Ezáltal a hackerek által kiépített botnetek hatékonysága is drámaian visszaesik majd, és egyre kevésbé lesz érdemes bitcoin-bányarabszolgáknak befogni mások gépeit – a hálózat pedig még védettebbé és ellenállóbbá válik mindennemű támadási kísérlettel szemben.

Charlie Shrem, a D.C.-i székhelyű non-profit Bitcoin Foundation alelnöke is dicsérte az új hardvereket. Elmondása szerint ez a technikai áttörés nem csupán elsőként hozott a piacra egy rég várt új terméket, hanem egyben a Bitcoin történelemkönyvében is megnyitotta a bányászat egy teljesen új korszakának fejezetét.

A Bitcoin hálózatának össztőkésítettsége nemrégiben már a 200 millió dollárt is meghaladta, a rendszer pedig jelen állás szerint átlagosan 40.000 tranzakciót dolgoz fel naponta.

További források:

A Bitcoin Foundation ASIC-bejelentése

Bloomberg-cekk – a nap Bitcoin-grafikonja

Kapcsolat:

Charlie Shrem
Bitcoin Foundation
917.202.1433
Email

Yifu Guo
BitSynCom LLC
347.370.9069
Email

Forrás: PRWeb

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.